Dünya Normalleşmeyi tehlikeye atacak adım

Normalleşmeyi tehlikeye atacak adım

15.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Türkiye ile Mısır arasında yakınlaşma adımları hız kazanmışken, Kahire yönetimi, Doğu Akdeniz’deki yetki alanları konusunda gerginlik yaratabilecek yeni bir karar aldı.

Normalleşmeyi  tehlikeye atacak adım

Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah es Sisi dün, ülkesinin Akdeniz’deki deniz sınırını tanımlayan yeni bir kararname imzaladı. Resmi gazetede yayınlanan kararnamede, Mısır’ın, Türkiye ile Libya arasındaki deniz yetki anlaşmasında tespit edilen güneydeki bölgede hak iddiasında bulunduğu belirtildi. Kararnamede, “Mısır karasularının sınırları, Mısır-Libya kara sınırı 1 No’lu noktadan başlayıp 8 no’lu noktaya ulaşacak şekilde 12 deniz mili boyunca devam eder. Böylece Mısır’ın batı deniz sınırı 8. Noktadan kuzeye doğru gider” ifadeleri kullanıldı. Söz konusu kararnameyle, Mısır, Türkiye ile Libya arasında gerek 2019’da gerekse de geçtiğimiz Ekim ayında imzalanan deniz yetki sınırlarına dair anlaşma ve memorandumu da reddetmiş oldu.

Haberin Devamı

Türkiye ile Libya’dan ortak mektup

Mısır’ın tek taraflı olarak Libya ile deniz yetki sınırına dair yeni kararnamenin yayınlanmasıyla aynı gün, Türkiye ile Libya, Birleşmiş Milletler’e (BM) Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’e ilişkin iddialarına ortak yanıt verdiği bir mektup gönderdi. Türkiye ve Libya’nın BM Daimi Temsilcileri Feridun Sinirlioğlu ve Taher El-Sonni, mektupta, Yunanistan’ın “asılsız suçlamalar, düşmanca söylemlere, tansiyonu yükselten eylemlere son vermesi, iki ülkenin egemen kararlarına saygı duyması” çağrısında bulundu. Mektupta, Yunanistan’ın deniz yetki alanlarının adalara, adacıklara ve kayalara verilmesini istediği, bu şekilde uluslararası hukuku ihlal ettiği de kaydedildi. Türkiye ve Libya’nın ortak mektubu, aynı zamanda iki ülke arasında Ekim ayında imzalanan hidrokarbon anlaşmasına karşı çıkarak BM’ye şikayet mektubu gönderen Yunanistan’a yanıt niteliğinde oldu.