Dünya Nükleer anlaşmanın geleceği belirsiz

Nükleer anlaşmanın geleceği belirsiz

07.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini’nin başkanlığında Çin, Fransa, Almanya, Rusya, İngiltere ve İran’ın dışişleri bakanları, Avusturya’nın başkenti Viyana’da İran nükleer anlaşmasının geleceğini görüşmek üzere toplandı.

Nükleer anlaşmanın geleceği belirsiz

Görüşme sonrası açıklama yapan Mogherini, “Ortak Kapsamlı Eylem Planı’nda (KOEP) yer alan katılımcılar, nükleer anlaşmanın tam ve etkili bir şekilde uygulanmasına olan bağlılıklarını yeniden teyit etti” dedi. Mogherini, Tahran’ın taahhütlerini yerine getirdiği sürece kararlaştırıldığı üzere yaptırımlardan muaf tutularak, ekonomik taahhütlerden faydalanmayı sürdüreceğini aktardı.

Haberin Devamı

İran temkinli

Buna karşılık toplantı öncesi konuşan İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise, nükleer anlaşmanın taraflarının belirsiz vaatler yerine uygulanabilir taahhütler sunması gerektiğini belirtti. Washington’un nükleer anlaşmadan tek taraflı olarak geri çekilmesine işaret eden Zarif, ABD’nin geri getirdiği yaptırımların anlaşmanın tarafı diğer ülkeler tarafından telafi edilmesi gerektiğini söyledi. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de, Almanya Şansölyesi Angela Merkel’le yaptığı telefon görüşmesinde nükleer anlaşmanın tarafı Avrupalı ülkelerin anlaşmanın korunması için İran’a sunduğu öneri paketinin ümit verici olmadığını söyledi. Ruhani, ülkesinin petrol ihracatına ambargo uygulanması halinde Hürmüz Boğazı’nı kapatabileceklerine ilişkin açıklamalar yapmış, Devrim Muhafızları Komutanı Muhammed Ali Caferi de, gerekli görülmesi halinde söz konusu tehdidin uygulanacağını belirtmişti.

Haberin Devamı

ABD Deniz Kuvvetleri, Tahran’ın Hürmüz Boğazı’nı kapatma ve petrol ticaretini durdurma tehdidine karşı boğazdaki seyrüseferin yanı sıra petrol ticaretini korumakta kararlı olduklarını bildirdi. ABD Merkez Komutanlığı Sözcüsü Bill Urban, “Bölgedeki güvenlik ve istikrarı sağlayan, destekleyen ABD ile müttefikleri, uluslararası hukukun izin verdiği her yerde ticaret ve seyrüsefer özgürlüğünü savunmaya hazır” dedi.