Dünya Ohio, Obama'yı öne geçirecek

Ohio, Obama'yı öne geçirecek

06.11.2012 - 22:08 | Son Güncellenme:

Milyonlarca Amerikalı ABD Başkanı'nı belirlemek için sandıklara giderken, son anket sonuçları Obama'nın az bir farkla seçimi kazanacağını gösteriyor. Son anket verilerine göre Obama'nın popüler olduğu ve kritik eyaletlerin başında gelen Ohio, başkanlık yarışında Obama'yı öne geçireceği ve gerekli olan 270 sandalye sayısına ulaştıracağını gösteriyor

Ohio, Obamayı öne geçirecek

Pollster araştırma şirketinin tüm araştırma şirketlerinin verilerine göre yaptığı analize göre, oyları değişkenlik gösterdiği için salıncak eyaletler arasında anılan Ohio eyaletinin sahip olduğu 18 sandalyenin Obama'ya en az 3 puanlık bir avantaj sağlayabileceğini gösteriyor. Wisconsin, Nevada ve Obama'nın önde gittiği diğer eyaletlerle de birleştiği zaman, Obama'nın en az 271 sandalyeye ulaşacağına kesin gözüyle bakılıyor. Yine aynı araştırmanın sonuçlarına göre, Obama'nın Ohio, Nevada ve Wisconsin gibi eyaletlerde kazanma olasılığı yüzden 90 olarak belirlenmiş. Anket sonuçlarına göre, Obama'nın New Hampshire, Virgina ve Colarodo'da seçimi göğüslemesi yüksek bir ihtimal. Bu durumda, Obama'nın ulaşacağı sandalye sayısının en az 303'ü bulabileceği belirtiliyor.
Anketi değerlendiren uzmanlar Obama'nın yüzde 91 ihtimalle bir dönem daha başkanlık koltuğuna oturacağını öngörüyor. ABD Başkanı'nı seçecek seçiciler kurulu üyelerinin belirlendiği bu seçimde başkan seçilebilmek için en az 270 sandalyeye gerek duyuluyor.
Anket sonuçlarına göre Obama'nın yüzde 48,1 Mitt Romney'in ise yüzde 46,7 oranında oy alması, böylelikle Obama'nın rakibinden yüzde 1,5 oranında fazla oy alarak tekrar ABD Başkanı olması bekleniyor. Aynı anket verilerine göre Başkan Obama'nın ülke genelinde oy çoğunluğunu alma olasılığı da yüzde 75 olarak değerlendiriliyor.
Romney ise North Carolina'da açık ara önde gözüküyor. Romney'in önde olduğu diğer eyaletlerle de birleşince en az 206 sandalye çıkarabileceği hesaplanıyor.
Anket sonuçlarına göre, en tartışmalı eyaletlerin başında ise Florida geliyor. Zira her iki adayın da oyları birbirine oldukça yakın gözüküyor. Obama'nın Florida eyaletini de alması durumunda çıkaracağı sandalye sayısı 332 olabilecek.

Haberin Devamı

NYT: Obama yüzde 90,9 kazanacak
New York Times (NYT) gazetesi, dün neticelenen anket sonuçlarını internet sitesinde duyurdu. NYT tarafından yapılan ilk analiz sonucunda, Başkan Obama'nın seçici kurul bazında yüzde 90,9 oranında kazanacağı duyuruldu. Analizinin yanılma payını yüzde 13.5 olarak belirten NYT, gazetenin bu oranda yanılsa bile Obama'nın yeniden başkan seçileceğinin garanti olduğunu ifade etti.

Obama'nın 313, Cumhuriyetçi başkan adayı Mitt Romney'in ise 225 seçici delege oyu alacağını tahmin eden NYT, yapılan 12 anket sonucundan yalnızca ikisinde Romney'in Obama'ya göre yüzde 1 puan önde olduğunu belirtti. Anket sonuçlarına göre Obama'nın ulusal düzeyde oyların yüzde 50,8'ine sahip olacağı, Romney'in ise yüzde 48,3 oranında oy alacağı ifade ediliyor.
American Research ile Monmouth U/Survey adlı araştırma şirketlerinin kamuoyu yoklamalarında ise Obama ile Romney'in eşit oy aldığı görüldü. Geriye kalan sekiz anket sonucunun hepsinde Obama yüzde 1 ile yüzde 4 oranında rakibinden önde görünüyor. Obama lehine sonuçlanan 8 kamuoyu araştırmasının ortalamasına göre, Obama'nın rakibinden yüzde 1,6 oranında daha fazla oy alacağı hesaplanıyor.

Haberin Devamı

SEÇMENLERİN ÖNCELİĞİ EKONOMİ
CNN tarafından duyurulan kamuoyu sonuçlarına göre Amerikan halkının başkan tercihini ülke ekonomisi belirleyecek. Yapılan anket sonuçlarına göre seçim tercihinde Amerika halkının yüzde 17'sinin sağlık reformu, yüzde 15'inin ise bütçe açıklarının kendileri için öncelik olduğu belirtildi. Ancak adaylar arasındaki yarışta, ekonomiye katkı sağlayacağı düşünülen liderin tercih oranının diğer kriterlere göre yüzde 60 olacağı ifade ediliyor.

4 BİN 818 KOLTUK EL DEĞİŞTİRECEK
Bugün gerçekleşen seçimlerde Amerikan halkı yalnızca Beyaz Saray'ın patronunu değil aynı zamanda 33 senatör, 435 milletvekili, 11 eyalet valisi, 44 yargıç ve çok sayıda kolluk gücü denetçisini seçecek. Toplamda 379 seçim bölgesinde gerçekleşen seçimde 4 bin 818 aday, değişik makamlar için bir birleri ile yarışacak.
SEZAİ KALAYCI NEW YORK (CİHAN)