Dünya Ölen rehineler Bibi’yi zorluyor

Ölen rehineler Bibi’yi zorluyor

18.12.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail’in kazayla öldürdüğünü açıkladığı 3 rehine konusundaki rahatsızlık büyüyor. Olayla ilgili protestolar nedeniyle Başbakan Binyamin Netanyahu’nun ciddi zorlandığı ve Hamas’la yeni bir anlaşma için çabaları artırdığı belirtiliyor.

Ölen rehineler Bibi’yi zorluyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ - İsrail ordusunun Gazze’de üç İsrailli rehineyi kazayla öldürmesinin ardından ciddi tepkiler alan ve bunu dindirmekte başarılı olamayan Başbakan Binyamin Netanyahu, Hamas’la yeni rehine anlaşması için görüşmeler yürütüldüğünü söyledi.

Haberin Devamı

ABD merkezli “Axios”ta yer alan haberde, Mossad şefi David Barnea’nın, Cuma gecesi Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman El Sani’yle bir araya geldiği öne sürüldü. Geçen hafta İsrail basınındaki haberlerde, Mossad Şefi’nin, yeni rehine anlaşması için Katar’la müzakereler yürütmesine Netanyahu liderliğindeki savaş kabinesinin izin vermediği iddia edilmişti.

Cumartesi günü basın toplantısı düzenleyen Netanyahu, “Katar’a yönelik ciddi eleştirilerimiz var. Bunları vakti gelince duyacaksınız ama şu anda rehinelerimizi kurtarmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. Görüşmelerin detayına ilişkin bilgi vermeyeceğini belirten İsrail lideri, “Yapabileceğimiz tek hata, hesaplarımızı Hamas’a ve dünyaya anlatmak olur. Müzakerelerin detayına giremeyiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

HAMAS KARŞI ÇIKTI

Independent Türkçe’nin aktardığına göre Barnea ile El Sani’nin Avrupa’da buluşurken, Mısır kaynakları da İsrail’in Hamas’la yeni bir anlaşma yapmaya daha açık olduğunu öne sürdü. Mısır kaynakları, İsrail’in yeni bir anlaşmaya dair olumsuz fikirlerinden bazılarını değiştirdiğini söyledi. İsrail’de yayımlanan “Haaretz” gazetesine bilgi veren kaynaklarsa, tarafların bir anlaşma yapmaya henüz uzak olduklarını aktardı. Görüşmelerin Mossad Direktörü David Barnea, CIA Direktörü William Burns, Mısır istihbarat şefi Abbas Kamil ve Katar Başbakanı El Sani’nin katılımıyla devam edeceği kaydedildi.

Bununla birlikte Hamas, savaş sona erene kadar artık başka rehinenin serbest bırakılmayacağını, bunun için karşılık olarak yüksek profilli militanlar dahil büyük miktarda Filistinli tutuklunun serbest bırakılmasını isteyeceğini belirtmişti. Kasım ayında uygulanan kısa insani arada, her iki taraftan da serbest bırakılanların çoğunluğunu kadın ve çocuklar oluşturuyordu. Hamas, ayrıca Filistinlilere yönelik saldırılar durmadan herhangi bir müzakereye oturmayacağını da vurguladı.Öte yandan İsrail ordusunun beyaz bayrak sallayan üç İsrailli rehineyi yanlışlıkla öldürmesinin ardından Tel Aviv’de binlerce kişi yeni bir rehine anlaşması için sokağa döküldü. Rehine ailelerinin sözcüsü Shir Segal, “Gantz, Gallant, Netanyahu, sizi biz seçtik. Şimdi bize ve rehinelerin çektiği acılara kulak verin. Yeni bir anlaşma yapın” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ULUSLARARASI 'ATEŞKES' BASKISI

Gazze’de devam eden savaşta izlediği yöntem giderek artan şekilde eleştirilen İsrail hükümeti, şimdi de en yakın müttefikleri tarafından yapılan ateşkes çağrılarıyla karşı karşıya. Washington, bir yandan İsrail’e kritik önemde askeri ve diplomatik destek sağlarken, diğer yandan da yol açtığı sivil kayıplardan giderek artan rahatsızlığını dile getiriyor. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’ın bu hafta İsrail’e yapacağı ziyarette büyük çaplı operasyonların boyutunu düşürme konusunda baskı yapabileceği belirtiliyor. İsrail ve ABD’li yetkililerin, Hamas liderlerini öldürmek ve rehineleri kurtarmak için daha hedefe dönük operasyonlara geçişi konuştukları belirtilirken, bunun ne zaman olacağı konusunda net bir bilgi verilemiyor.

İsrail’de temaslarda bulunan Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, daha fazla rehinenin serbest bırakılması, Gazze’de daha büyük miktarda yardımın ulaştırılması ve “siyasi bir çözümün başlangıcı” yönünde hareket edilmesi için “derhal ateşkes” çağrısı yaptı. İngiltere ve Almanya’nın dışişleri bakanları da, “çok sayıda sivilin yaşamını yitirdiğine” dikkat çekerek, “sürdürülebilir” ateşkes için çağrıda bulundu. İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron ile Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, İngiliz “Sunday Times” gazetesine yazdıkları makalede, “İsrail, operasyonları Filistinliler’le barışçı biçimde birlikte yaşama beklentisini yok ettiği takdirde bu savaşa kazanmış olmayacak” ifadesini kullandı. Papa Françesko da, barış çağrısında bulundu. Papa, “silahsız sivillerin bombalandığını ve üzerlerine ateş açıldığını” belirtti, İsrail’i Gazze’de “terörizm” taktikleri uygulamakla eleştirdi. Filistin tarafından yapılan açıklamalara göre İsrail saldırılarında ölenlerin sayısı 19 bin civarında.

Haberin Devamı

Ölen rehineler Bibi’yi zorluyor

EN BÜYÜK TÜNEL

İsrail ordusu, basın mensuplarına düzenlediği gezide, Hamas’ın Erez sınır kapısı boyunca saldırılar düzenlemede kullandığı tüneli ele geçirdiklerini açıkladı. Söz konusu tünelin, bugüne kadar bulunanların en büyüğü olduğu kaydedildi.