Dünya Olimpiyat Oyunları öncesi göçmenler polis operasyonuyla Paris'ten tahliye ediliyor

Olimpiyat Oyunları öncesi göçmenler polis operasyonuyla Paris'ten tahliye ediliyor

04.04.2024 - 15:28 | Son Güncellenme:

1900 ve 1924'ten sonra 3. kez Fransa'da gerçekleştirilecek yaz olimpiyatları, 26 Temmuz-11 Ağustos 2024'te Paris'te düzenlenecek.

Olimpiyat Oyunları öncesi göçmenler polis operasyonuyla Paristen tahliye ediliyor

Fransa'nın başkenti Paris, 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları'na hazırlanırken, polis onlarca göçmeni belediye binasının önünden uzaklaştırdı. 

Haberin Devamı

Şafak vakti 50 civarında göçmenin uyuduğu alana gelen ve çoğu kadın ve çocuklardan oluşan 50 kişi, polis operasyonuyla otobüslere bindirildi. Yaşları 3 aylıktan 10 yaşına kadar olan çocuklar, bebek arabalarında, battaniyelerin altında ya da yağmurdan korunmak için plastik örtülerle örtülmüş halde meydanda uyuyordu.
Polis gözetiminde eşyalarını toplayan göçmenler, ülkenin doğusundaki Besançon kentinde bulunan geçici hükümet konutlarına götürülmek üzere otobüslere bindirildi.

Ancak yardım çalışanları, yetkililerin bu adımının, Olimpiyat Oyunları öncesi göçmenleri ve sokakta yaşayan diğer kişileri temizlemeye yönelik uzun vadeli planın ilk girişimleri olduğu yönündeki endişelerini dile getiriyor. 
Sivil toplum kuruluşlarına göre, uzun vadeli barınma seçenekleri sunulmadan yapılan bu tür müdahaleler, insan haklarına aykırı.
Göçmen yardım grubu 'Utopia 56' üyesi Yann Manzi, Paris merkezindeki polis operasyonu sırasında yaptığı açıklamada "Olimpiyat Oyunları için yolu temizliyorlar" sözleriyle tepkisini dile getirdi ve ekledi: 

Haberin Devamı

"Yaşananlar şehrin sosyal temizliğinden başka bir şey değil. Biz bunu biliyoruz, aylardır tepki gösteriyoruz. Burada olan da tam olarak bu." Paris Yaz Olimpiyat Oyunları 26 Temmuz-11 Ağustos tarihleri arasında, Paralimpik Oyunları ise 28 Ağustos-8 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Fransız makamları, kısa bir süre içerisinde olimpiyatlara 100 gün kaldığını belirtmek ve ardından geri sayım için bir program düzenleyecek. Olimpiyat organizatörleri (belgesiz göçmenler ve sokakta kalanların) barınma konusuna çözüm bulmak için yardım örgütleriyle birlikte çalıştıklarını iddia ediyor. 

Dünya Doktorları (Médecins du Monde) isimli sağlık alanında faaliyet gösteren Paris merkezli STK'dan Paul Alauzy de "İki gündür brandaların altında uyuyan aileler vardı. Söylemesi korkunç ama orada insan varmış gibi görünmüyordu. Onlar aileler. Küçük çocuklar var. Onlar dayanışma göstermeye çalıştığımız insanlar. Ve şimdi Olimpiyat Oyunları nedeniyle onlara (devlet olarak) tek önerimiz uzaklara, Besançon ya da Marsilya'ya gitmeleri." diye yöneticilere tepki gösterdi. 

Haberin Devamı

Paris'te polisin bugünkü operasyonundan etkilenenler Burkina Faso, Gine, Fildişi Sahili ve Senegal gibi Fransızca konuşulan Afrika ülkelerinden gelen ailelerden oluşuyordu. 

Evsiz göçmenler aylardır Belediye Binasının süslü cephesinin altında uyuyordu. Utopia 56 gibi yardım grupları ise yiyecek, battaniye ve çocuk bezi dağıtarak ve bazı göçmenlerin bir ya da iki gece için geçici kalacak yer bulmasına yardımcı oluyor.

Gineli iki çocuk annesi Fatma, biri 3 aylık, diğeri de 3 yaşındaki iki çocuğuyla birlikte bir ay boyunca Paris'te sokaklarda kalmış. 

Bebeğini kucağına alan Fatma, "Bu şekilde yaşanmaz, çok yorucu." diyor sessizce. Otobüse, başkent Paris'in dışında hayatın daha iyi olacağı umuduyla binmiş. İkamet belgeleri olmadığı için tam adının yayınlanmaması koşuluyla konuşan Fatma şöyle diyor: 

"Bize taşraya gideceğimizi söylediler. Bu durum, çocuklarla dışarıda uyumaktan daha iyi"