Dünya Ölmüş kişilerin sahte videosunu yapıyorlar

Ölmüş kişilerin sahte videosunu yapıyorlar

02.03.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

BBC’nin haberine göre, İsrail merkezli soyağacı sitesi MyHeritage, kullanıcıların ölmüş yakınlarını deepfake teknolojisiyle “canlandıran” bir uygulama geliştirdi. Site, ölmüş kişilerin sahte videolarını üretiyor.

Ölmüş kişilerin sahte videosunu yapıyorlar

‘Hayata döndürüyoruz’

Haberin Devamı

Deepfake teknolojisi, yapay zekâ yardımıyla yüz fotoğraflarından yüksek gerçekliğe sahip sahte videolar üretilmesine olanak sağlıyor. Şirket, Deep Nostalgia (Derin Nostalji) adlı uygulamada videolara ses konulmadığını açıkladı. Sitenin cevaplar bölümünde yeni uygulamanın “nostalji” amaçlı olduğu belirtilerek şöyle deniliyor: “Sevdiklerimizi hayata döndüren bu özellik bazı kişiler tarafından ‘sihirli’, bazı kişiler tarafından ise ‘ürkütücü’ bulunabilir. Sonuçlar tartışmalı olabilir ama bu teknolojiye kayıtsız kalmak zor.”

Deep Nostalgia teknolojisi İsrail şirketi D-ID tarafından geliştirildi. Yapay zekânın kullanıldığı bu teknoloji, canlı kişilerin yüz ve vücut hareketlerini temel alıyor.

Lincoln konuşuyor

Haberin Devamı

‘MyHeritage’ sitesinde tarihi figürlerin de “canlandırılmış” videoları bulunuyor. Şirket geçen ay doğum gününde YouTube’da 16. ABD Başkanı Abraham Lincoln’ün videosunu yayımlamıştı. 1865’te suikast sonucu ölen Lincoln bu videoda “konuşuyor”! İngiltere’de deepfake teknolojisiyle videoları yapılan kişilerin rızasının alınması şartının getirilmesi gündemde.