Dünya Ortadoğu’da ‘en tehlikeli’ dönem!

Ortadoğu’da ‘en tehlikeli’ dönem!

31.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gazze’deki savaş sonrası Ortadoğu’da meydana gelen gelişmeler, bölgenin uzun yıllardır yaşadığı en büyük gerilim olarak tanımlanıyor. ABD’den İran’a yönelik misilleme beklenirken, Dışişleri Bakanı Blinken, “1973’ten beri en tehlikeli dönemde” olduklarını belirtti.

Ortadoğu’da ‘en tehlikeli’ dönem

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Gazze’de devam eden savaş ve bölge ülkelerinin gerçekleştirdiği saldırılarla gerilimin zirveye tırmandığı Ortadoğu, oldukça tehlikeli bir dönemeçten geçiyor. İran destekli grupların ABD birliklerine yönelik saldırısı sonrası Washington’ın vereceği karşılık merak ve endişeyle beklenirken, Ortadoğu’nun geçmekte olduğu bu dönem, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken tarafından da açıkça dile getirildi.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail-Filistin çatışmasının başladığı 7 Ekim’den bu yana geçen sürece değinerek, “Şu anda Ortadoğu’da inanılmaz derecede değişken bir dönem yaşıyoruz. 1973’ten bu yana bölge genelinde, şu anda karşı karşıya olduğumuz kadar tehlikeli bir durum görmedik” ifadelerini kullandı. “Ortadoğu’da çatışmadan nemalanmaya çalışanlar” olduğunu ileri süren Blinken, “Bunu yapmayın” uyarısında bulundu.

‘İran destekliyor’

Blinken, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile Washington’da düzenlediği toplantıda, Suriye-Ürdün sınırındaki ABD üssüne düzenlenen ve 3 askerin hayatını kaybettiği saldırıya değinerek, “Bu saldırıya karşılık vereceğiz ve bu karşılık çok katmanlı olacak. Aşamalar halinde ve uzun süreli şekilde gerçekleşecek” ifadelerini kullandı. Blinken, Başkan Joe Biden yönetiminin askeri karşılık seçeneklerini değerlendirdiğini hatırlattı.

Haberin Devamı

Öte yandan İran’a verilecek yanıt konusunda baskı altında bulunan ABD Başkanı Joe Biden, bu konuda bir karar verdiğini söyledi. Dün Beyaz Saray’dan ayrılırken konuya ilişkin bir soruyu yanıtlayan Biden, ABD’nin İHA saldırısına nasıl karşılık vereceği konusunda bir karara vardığını söyledi ancak detay vermedi. Biden, bununla birlikte “Ortadoğu’da yeni ve geniş bir savaşa ihtiyacımız yok!” diye eklerken, olaydan İran’ın sorumlu olduğunu ve saldırıyı düzenleyenleri desteklediğini tekrarladı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) da, Ürdün’de 3 ABD askerinin öldürülüp çok sayıda kişinin de yaralamasına neden olan İHA saldırısının, İran destekli Kataib Hizbullah’ın “ayak izlerini” taşıdığını söyledi. Pentagon Sözcüsü Sabrina Singh konuya ilişkin açıklamasında, İran’ı ABD’ye saldıran gruplara olanak sağlamakla suçladı ve “Savaş aramıyoruz, ancak güçlerimize yönelik saldırılara karşı harekete geçip karşılık vereceğiz” diye ekledi.

ABD’nin Ürdün’de bulunan ‘Kule 22’ adlı askeri üssüne insansız hava aracıyla saldırı düzenlenmiş, saldırıda 3 ABD askeri hayatını kaybederken 30’dan fazla kişi yaralanmıştı.

Ortadoğu’da ‘en tehlikeli’ dönem

Doktor kılığında Hamas’ı vurdular!

Haberin Devamı

İsrail güçleri, Batı Şeria’daki Cenin’de bulunan bir hastaneye baskın düzenledi. Doktor kıyafetleri, hemşire ve sivil kıyafetleri ile kamufle olan İsrail güçleri, İbn Sina Hastanesi’ne yönelik baskında üç Hamas üyesini öldürdü. Hamas, öldürülen üç kişiden birinin kendi üyelerinden biri olduğunu, diğerinin ise Cenin Tugayı’ndan olduğunu doğruladı. Hamas, İsrail ordusunun İbn-i Sina Hastanesi’nde “işlediği suçların cezasız kalmayacağını” açıkladı.

İlerleme sağlandı

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William Bill Burns, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ve Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil’in katıldığı ateşkes ve esir takası anlaşma süreci Paris’te devam ediyor. Al Sani, müzakerelerde geçmişe göre daha fazla ilerleme kaydedildiğini ve görüşmelerde kalıcı ateşkese ilişkin net bir talebin olduğunu söyledi. Hamas yönetimi ise Gazze’de ateşkes teklifini inceleyeceğini duyurdu.

1973’te ne oldu?

1973 yılında gerçekleşen Arap-İsrail Savaşı, tüm dünyanın etkilerini ağır biçimde hissettiği sonuçlara neden oldu. Tüm Arap devletlerinin İsrail’e karşı başlattıkları savaş, İsrail’in askeri zaferiyle sonuçlanmış, savaş sonrası Arap devletleri petrol ambargosuna başlamıştı.