Dünya Paralar hesaba yattı mahkumlar serbest

Paralar hesaba yattı mahkumlar serbest

19.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Tahran yönetimi, ABD yaptırımları nedeniyle Güney Kore’de bloke edilen İran’a ait 6 milyar doların Katar’daki 8 farklı banka hesabına gönderilmesinin ardından, 5 ABD’liyi serbest bıraktı.

Paralar hesaba yattı mahkumlar serbest

İran’da cezaevinde tutulan ve anlaşma kapsamında serbest bırakılan 5 kişi 2 akrabalarıyla birlikte dün Katar’a vardı. 

Haberin Devamı

Tahran ile Washington yönetimleri 10 Ağustos’ta yaptırımlar nedeniyle Güney Kore’de tutulan İran’a ait 6 milyar dolarlık mal varlığının serbest bırakılması ve sonrasında mahkum takasının yapılması konusunda anlaşmaya varmıştı.

 İran’ın kötü şöhretli Evin hapishanesinde tutulan Amerikalılar, uzun zamandır bu anı bekliyordu. ABD ve İran iki ülke arasındaki gerilimi düşürmek ve Tahran’ın nükleer programı konusunda bir uzlaşıya varmak için görüşmeleri sürdürüyor.

Takasla ilgili açıklama yapan ABD Başkanı Joe Biden, “İran’da hapiste tutulan beş masum Amerikalı bugün nihayet evlerine dönüyor” dedi. Siyamek Namazı, Murad Tahbaz ve İmad Şarkı ile kimliklerinin açıklanmasını istemeyen 2 kişinin yıllarca süren ıstırap, belirsizlik ve acıların ardından yakında sevdiklerine kavuşacağını kaydeden Biden, Katar, Umman, İsviçre ve Güney Kore hükümetlerine, yurt içi ve yurt dışındaki ortaklarına minnettar olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Paralar hesaba yattı mahkumlar serbest

Ahmedinejad’a yaptırım

ABD Başkanı Joe Biden, eski İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve İran İstihbarat Bakanlığı’na ABD vatandaşlarının haksız yere tutuklanmalarındaki rolleri nedeniyle Levinson Yasası uyarınca yaptırım uygulayacaklarını duyurdu. İran’a bölgedeki provokatif eylemleri nedeniyle baskı uygulamaya devam edeceklerini kaydeden Biden, ayrıca tüm ABD’lileri İran’a seyahat etmenin riskleri konusunda uyardı. Biden, “Amerikan pasaportuna sahip olanlar oraya seyahat etmemeli” ifadesini kullandı.