DünyaPatriot tartışması

Patriot tartışması

01.12.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

NATO’nun Ukrayna’ya kendini savunması için Patriot füze savunma sistemleri vermeyi değerlendirdiği ifade edilirken, Rusya’dan tehdit gibi bir yanıt geldi.

Patriot tartışması

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş devam ederken, NATO’nun Ukrayna’ya yönelik askeri yardımları da sürüyor. Ancak bu askeri yardımlar Rusya’da büyük rahatsızlık yaratıyor.

Haberin Devamı

Nitekim Rusya’nın eski devlet başkanı Dmitriy Medvedev, Kiev’e muhtemel Patriot füze savunma sistemleri sağlanması söylentilerine ilişkin, “Silahlı kuvvetlerimizin meşru hedefi haline gelirler” dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakınlığıyla tanınan Medvedev, “NATO Ukraynalı fanatiklere NATO personelinin yanı sıra Patriot sistemleri de sağlarsa, bu kişiler silahlı kuvvetlerimizin meşru hedefi haline gelir” ifadelerini kullandı. Medvedev’in bu sözlerle Patriot sistemlerini mi, Ukrayna kuvvetlerini mi yoksa NATO personelini mi kastettiği anlaşılamadı.

‘Ukrayna egemen kalmalı’

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Patriot hava savunma sistemlerinin sağlanmasını değerlendirdiklerini söylemişti. Ukrayna son olarak özellikle Rusya’nın enerji santralları ve altyapısını hedef alması üzerine Batılı ülkelerden Patriot füze savunma sistemi talep etmişti.
Öte yandan Romanya’nın başkenti Bükreş’te yapılan NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nın bitiminde basın toplantısı düzenleyen Stoltenberg, Ukrayna’nın egemen bir devlet olarak kalmasının önemine dikkat çekti. Stoltenberg, Ukrayna’nın ileride NATO üyesi olabilmesi için önce egemen ve bağımsız bir devlet olarak kalabilmesi gerektiğini, NATO müttefiklerinin bunu sağlamaya çalıştığını söyledi. Eski Sovyet ekipmanının, NATO standardında silahlar ile değiştirildiğini belirten Stoltenberg, “Bu hem Ukrayna hem bizim için iyi. Bu Ukrayna’yı üyeliğe daha da yaklaştıracak” dedi.

Haberin Devamı

Rus savaş suçları için özel mahkeme önerisi

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya’nın Ukrayna’da işlediği suçları soruşturmak için “ihtisas mahkemesi” kurulmasını teklif ederek, AB’nin bu konuda uluslararası toplumla çalışmaya hazır olduğunu bildirdi. Euronews Türkçe’nin aktardığına göre, Von der Leyen, “Rusya’nın egemen bir devlete karşı işlediği saldırı suçu da dahil olmak üzere işlediği tüm suçların bedelini ödemesi gerektiğini” ifade ederken, “Şimdiye kadar 20 binden fazla sivilin ve 100 binden fazla Ukrayna ordusu mensubunun öldürüldüğü tahmin ediliyor” dedi.

Haberin Devamı

Patriot tartışması

İspanya’da büyükelçiliğe saldırı

Ukrayna’nın İspanya’nın başkenti Madrid’de bulunan büyükelçilik binasına mektuplu saldırı gerçekleştirildi. Bir büyükelçilik çalışanının, gelen mektubu açarken meydana gelen patlamada yaralandığı açıklanırken, yetkililer olayla ilgili soruşturma başlattı.