Dünya Petraeus’tan iç savaş uyarısı

Petraeus’tan iç savaş uyarısı

03.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Afganistan’dan tüm askerleri çekmekle meşgul ABD Başkanı Joe Biden’a, Irak ve Afganistan’da ABD öncülüğündeki yabancı güçleri komuta etmiş, sonrasında da CIA başkanlığı yapmış David Petraeus’dan suçlama geldi. Petraeus, Washington yönetimini “İslamcıların iktidarı ele geçirmek üzere olduğu Afganistan’ı vahşi bir iç savaşa terk etmekle” suçladı.

Petraeus’tan iç savaş uyarısı

 

“The Times” gazetesine konuşan emekli general, Taliban’ın ikinci büyük kent Kandahar ve Helmand vilayetinin başkenti Leşker Gah’ı kuşatıp, Kandahar-Herat otoyolunu kontrol ettiği yönündeki haberlere atfen “En kötü hal senaryosu, sonunda Taliban’ın galebe çaldığı 1990’lardaki gibi kanlı ve vahşi iç savaşla karşılaşmamızdır” değerlendirmesinde bulundu. Yönetimi adeta topa tutan Petraeus, Taliban’ın Afganistan’ın büyük kısmını ele geçirmeyi sürdürmesi halinde El Kaide’nin geri dönüşünü sağlayabileceğini, ülkeyi bu örgüt için korunaklı bölgeye çevirebileceğini de söyledi.

Haberin Devamı

Gani de suçladı

Eski CIA Başkanı, “şimdiden binlerce Afgan’ı kaçmak zorunda bırakan Taliban saldırılarının muazzam sığınmacı dalgası yaratacağı, bunların Pakistan ve diğer komşu ülkelere sel gibi akacağı” uyarısında bulundu. ‘Kadınlar başta olmak üzere Afganların temel hak ve özgürlüklerini kaybedeceğinin’ altını çizen Petraeus, “Dünyanın görmek istediğinin bu olduğunu sanmıyorum” dedi.

Öte yandan Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, ülkede güvenlik durumunun kötüleşmesinden ABD’yi sorumlu tuttu. ABD’nin “birden askerlerini çekme” kararı aldığını söyleyen Gani, yine de hükümetinin durumu 6 ay içinde kontrol altına alacak bir planı olduğunu ve Washington’un da bu planı desteklediğini belirtti.