Dünya ‘Peynirli sandviç Dünya’yı öldürüyor’

‘Peynirli sandviç Dünya’yı öldürüyor’

30.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Gazeteci Alex Renton’ın kitabına göre, çok masum görünen peynirli sandviç aslında Dünya’ya büyük zarar veriyor. Renton “Modern süt çiftçiliği iklimi bozan emisyonlara neden oluyor” dedi.

‘Peynirli sandviç Dünya’yı öldürüyor’

İngiliz gazeteci Alex Renton, gıda endüstrisinin iklimi nasıl olumsuz etkilediğini anlattığı ve 5 Mayıs’ta piyasaya çıkacak olan “Dünyamızı Şekillendiren 13 Yiyecek” adlı kitabında, çoğu insana masum görünen bir “peynirli sandviçin” aslında gezegeni öldürdüğünü savundu. Renton kitabında peynirli sandviçteki malzemelerin fıstık ezmeli veya reçelli sandviçten beş kat daha fazla zararlı emisyon ürettiğini söyledi.

Haberin Devamı

MEDENİYET KADAR ESKİ AMA...

Kitaba göre, süt için inek, koyun ve keçi yetiştirmek “medeniyet kadar eski” olabilir ancak modern süt çiftçiliği, küresel havacılık ve deniz taşımacılığının toplamı kadar “iklime zarar veren emisyonlara” neden oluyor.

EVDE EKMEK YAPMAK!

Renton, evde ekmek yapımının da dünyaya büyük zarar verdiğini ifade etti. Çok düşük maliyetli toplu üretilen ekmeğin kalitesiz olabildiğini belirten gazeteci, ancak bunun yerine insanların kendi mutfaklarında katkı maddesi içermeyen ekmek pişirmelerinin “fırını ekmek için doğru sıcaklığa ulaştırmaları” nedeniyle 10 kat daha maliyetli olduğuna dikkati çekti. Alex Renton kitabında, insanların bir fırından ekmek satın alarak hem esnafa para kazandıracağını hem de dünyaya “iyilik” yapacağını belirtti.