Dünya Pilotu kurtarmaya gelen askerlere şok saldırı! 6 ölü, 20 kayıp

Pilotu kurtarmaya gelen askerlere şok saldırı! 6 ölü, 20 kayıp

17.04.2023 - 15:56 | Son Güncellenme:

Endonezya'da kaçırılan pilotu arama çalışmalarını sürdüren askerlere isyancılar saldırdı. Söz konusu olayda birçok Endonezyalı asker hayatını kaybederken pilotun akıbeti bilinmiyor.

Pilotu kurtarmaya gelen askerlere şok saldırı 6 ölü, 20 kayıp

Geçtiğimiz Şubat ayında Endonezya'da Batı Papua Ulusal Kurtuluş Ordusu (TPNPB) adlı silahlı ayrılıkçı grup, Susi havayolu şirketine ait bir uçağın pilotu Philip Mehrtens'i Nduga bölgesine iniş yapmasının ardından rehin aldı.

Haberin Devamı

Ayrılıkçı grup, hükümet tarafından Papua’nın bağımsızlığı kabul edilene kadar pilotun serbest bırakılmayacağını duyurdu. Aradan geçen 2 aya rağmen pilot hala yerlilerin elinde rehin kalıyor.

Dün gece saatlerinde yetkililer tarafından yapılan açıklamada, pilotu kurtarmak için görevli askerlerin yerlilerle çatıştığı bildirildi. Söz konusu çatışmada 6 asker hayatını kaybederken 20 askerin kayıp olduğuna vurgu yapıldı.

Bir askeri sözcü yalnızca bir kişinin öldüğünü doğruladı. Dokuz askerin isyancılar tarafından tutulduğu bildirildi.

Pilotu kurtarmaya gelen askerlere şok saldırı 6 ölü, 20 kayıp

VADİDE PUSUYA DÜŞÜRÜLDÜLER

Endonezya Ulusal Silahlı Kuvvetleri (TNI) Sözcüsü Birinci Amiral Julius tarafından yapılan açıklamada ise isyancıların, pilotun ve onu kaçıranların konumuna yakın bir alanı taramaya çalıştıklarında askerlerle karşı karşıya geldiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Widjojono, isyancıların 15 metrelik derin bir vadiye düşen bir askeri vurduğunu, ardından askerler onun cesedini çıkarırken ikinci bir saldırı düzenlediğini söyledi.

İsyancıların sözcüsü Sebby Sambom yaptığı açıklamada, grubun savaşçılarının Mart ayında Endonezya güvenlik güçleriyle bir çatışmada iki isyancının öldürülmesinin intikamını almak için saldırıyı gerçekleştirdiğini söyledi.

Sambom, Cumartesi günkü saldırıda Endonezya'nın seçkin ordu gücünün en az dokuz üyesinin öldürüldüğünü aktardı.

Pilotu kurtarmaya gelen askerlere şok saldırı 6 ölü, 20 kayıp

İSYANLARIN NEDENİ

Papua, 1969'da, 'sahte' olarak görülen BM sponsorluğunda yapılan bir seçimin ardından Endonezya'ya dahil edildi. O zamandan beri, Papua ve Batı Papua olarak bölünmüş bölgede zaman zaman isyanlar çıkıyor.

Geçen yıl bölgede isyancıların saldırıları arttı ve düzinelerce isyancı, güvenlik gücü ve sivillere yönelik öldürücü saldırılarda bulundu.