Dünya Putin’in yeni silahı telefon dinlemeleri

Putin’in yeni silahı telefon dinlemeleri

30.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Ukraynalı muhaliflerle Batılı yetkililerin sızdırılan telefon görüşmeleri Rusya’nın ‘dış müdahale’ tezini doğrulamakta kullanılıyor. Yasadışı dinlemeleri ifşa edilen ABD’nin ise durumu kınamaya ‘yüzü yok’

Putin’in yeni silahı telefon dinlemeleri

Ukrayna’da aylar önce başlayan protestoların ardından yönetimin değişmesine varan sürecin uluslararası bir krize dönüşmesiyle internete sızan telefon görüşmeleri gündemi meşgul etmeye devam ediyor. ABD’de yayımlanan Washington Post gazetesine göre son zamanlarda sızdırılan telefon görüşmelerinin gündemi etkilediği iki ülke olarak Ukrayna ve Türkiye öne çıkıyor. Amerikan haber sitesi Daily Beast’in haberine göre ise Ukrayna’daki telefon görüşmelerinin sızdırılmasının arkasında Rusya var.
Daily Beast, Amerikan istihbaratının eski ve yeni yetkililerine dayandırdığı haberinde, Ukrayna’yla ilgili görüşmelerin sızdırılmasını Rusya’nın politik bir manevrası olarak ortaya koyuyor.

‘Kulağı kes’ taktiği
ABD’nin Rusya’nın bu taktiğine, Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) skandalı yüzünden karşı çıkamadığı da belirtiliyor. Eski CIA ve NSA çalışanı Edward Snowden’ın sızdırdığı belgelerde ABD’nin dünya liderlerini ve dünyanın dört bir yanından vatandaşları dinlediği ortaya çıkmıştı. Temsilciler Meclisi’nde istihbarat komitesinin başkanı olarak çalışan milletvekili Mike Rogers, Rusya’nın “agresif olduğunu, KGB’nin eski, haydutluğa dayanan, ‘kulağını kes’ taktiklerini kullandığını ve toplanan bilginin sızdırılarak kendi avantajına dönüştürdüğünü” öne sürüyor. Rus istihbarat servisi üzerine uzman olan Mark Galeotti’ye göre ABD’nin “Snowden’dan sonra Rusya’ya telefonları dinlemesinin ne kadar utandırıcı olduğunu söylemeye hakkı yok”.

Üç konuşma da internette
Sızdırılan bütün görüşmelerin Rusya’nın çizmek istediği imajla örtüştüğü aktarılıyor: “Batı Ukrayna’nın içişlerine karışırken Ukrayna’daki yeni yönetim Rusya’ya düşman.” Şubat ayında sızdırılan ilk görüşmede Amerikalı diplomat Victoria Nuland, ABD’nin Ukrayna Büyükelçisi ile Ukrayna krizi için yaptığı telefon görüşmesinde “S....r et Avrupa Birliği’ni” diyordu.
İkinci görüşme, AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton ve Estonya Başbakanı’nın Ukrayna’daki keskin nişancılara dair konuşmasıydı. Bu hafta çıkan konuşmanın kahramanlarından Ukrayna devlet başkan adayı Yulya Timoşenko ise sesin kendine ait olduğunu, ancak görüşmenin montaj olduğunu öne sürdü.