Dünya Putin işgal bölgesinde!

Putin işgal bölgesinde!

19.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçtiğimiz 19 Mart’ta Mariupol kentini ziyaret etmesinin ardından, ülkesinin işgal ettiği Ukrayna’daki Herson ve Luhansk bölgelerini ziyaret ederek, komutanlardan savaşın seyrine ilişkin bilgi aldı. 

Putin işgal bölgesinde

Herson’daki askeri havaalanına gelen Putin, Dnipro askeri birliklerini ziyaret ederek bölgeye ilişkin bilgiler aldı. Putin, görüşmelerin ardından helikopterle Herson’u da havadan inceledi. Putin, daha sonra Donbas bölgesi içindeki Luhansk’a gitti. Cephedeki son durumla ilgili komutanlardan bilgi alan Putin, Ulusal Muhafızlar Karargahını da ziyaret etti.

Haberin Devamı

FARKLI GİYSİLER

Kremlin Basın Servisi’nin açıklamasında, Putin’in, Herson ve Luhansk ziyaretlerinde Paskalya Bayramı nedeniyle cephedeki komutanlara hediye takdim ettiği kaydedildi. Ziyaretlerin tarihine ilişkin açıklama yapılmadı. Nitekim Putin’in iki karargaha ziyaretiyle ilgili olarak paylaşılan görüntülerde farklı giysiler giydiği görülüyor.

Ukrayna yönetimiyse Putin’in ziyaretine tepki gösterdi. Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin danışmanlarından biri, Putin’in “yandaşlarının işlediği suçların tadını son kez çıkarmak için” bölgeyi ziyaret ettiğini söyledi.

Rus ordusunun aylardır devam eden savaşta kontrolü kısmen ele geçirdiği Zaporijya ve Herson’un yanı sıra Rusya yanlısı ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk’ta 23-27 Eylül’de referandum yapılmış, bu bölgelerin ilhak edildiği açıklanmıştı. Uluslararası toplum bu kararı tanımamıştı. 

Haberin Devamı

HARİTA YALANLADI

BBC, Putin'in gündüz vakti Mi-8 helikopterden indiğini ve ardından bir cip konvoyu Azak Denizi kıyısındaki küçük Henichesk ilçesine vardığını bildiriyor. İşgalden önce yaklaşık 20 bin nüfusun yaşadığı Henichesk, bölgenin başkenti Herson'a en uzak mesafede ve uzaklık kuş uçuşu 178 kilometre.

Kremlin'in internet sitesinde ziyarete ilişkin ilk mesajın yerel saatle sabah 07.15'te paylaşıldığı bilgisini veren BBC, Putin'in Donbas'ın iki bölgesinden biri olan Luhansk'taki Vostok karargahına da gittiğini yazdı. Ulusal Muhafızların bulunduğu söz konusu karargahta Putin'e tekmil veren isim ise, general Alexander Lapin'di.

Vladimir Putin, tam bir ay önce, 19 Mart tarihinde Azak Denizi kıyısındaki Ukrayna şehri Mariupol'e gitmiş ve gece yarısı şehir içinde araç kullanırken görüntüleri Rus medyası tarafından yayınlanmıştı. Videolarda Putin'in sohbet ettiği isimlerin ise Rus yanlısı aktivistler olduğu ortaya çıkmıştı.

Putin'in haritadan silinen liman kenti Mariupol'ü gece yarısı ziyaret etmesini alaycı açıklamalarla eleştiren Ukraynalılar, yeni ziyaretlere dair ise "Putin suç mahallini gezdi" yorumunu yaptı.

KOD ADI: ANKA KUŞU

Diğer yandan, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon'dan sızan belgelerde Ukrayna'nın taarruz başlatacağı tarih yer aldı.

Haberin Devamı

Amerikan Newsweek dergisi, 'Ukrayna ve Vladimir Putin'e dair sızan gizli istihbarat belgelerini okuyun' başlığıyla yayımlanan haberde, Ukrayna ordusunun 30 Nisan'da saldırıya geçeceği kaydedildi. 20'si ilk kez yayınlanan, 40'tan fazla istihbarat belgesini inceleyen Newsweek, karşı taarruzun adının 'Phoenix-Anka Kuşu' olduğunu yazdı.

Birkaç belgede 30 Nisan'da yapılması planlanan karşı saldırı öncesinde Ukrayna'ya silah sevkiyatından söz edildiğini kaydeden dergi, taarruzun yeni oluşturulan dokuz tugay tarafından gerçekleştirileceğini bildirdi. Habere göre, ABD ve müttefikleri tarafından eğitilip silahlandırılan dokuz tugayın 253 tank, 381 zırhlı araç, 480 araç, 147 topçu birliği ve 571 Amerikan Humvee zırhlısına ihtiyaç duyduğu belirtildi.

Uzun süredir beklenen bahar taarruzunu başlatacak söz konusu dokuz tugaya, Ukrayna ordusu tarafından görevlendirilecek üç tugay daha katılacak.

Newsweek, ABD Genelkurmay İstihbarat Dairesi tarafından hazırlanan belgelerin Amerikan istihbaratının savaşın gidişatına bakışını yansıttığı için önemli olduğu yorumunu yaptı.