Dünya Putin'den ABD'ye flaş 'patriot' cevabı! 'Sonuçlarının ne olacağını' açıkladı

Putin'den ABD'ye flaş 'patriot' cevabı! 'Sonuçlarının ne olacağını' açıkladı

22.12.2022 - 19:13 | Son Güncellenme:

Rusya Devlet Başkanı Putin, ABD’nin Ukrayna’ya Patriot sevkiyatına ilişkin "Bu, sadece çatışmanın uzamasına neden olacak.” dedi.

Putinden ABDye flaş patriot cevabı Sonuçlarının ne olacağını açıkladı

Rusya Devlet Konseyi toplantısına katılan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, toplantı ardından basın toplantısı düzenledi. ABD'nin, Ukrayna'ya ek silah desteğinin yanı sıra Patriot hava savunma sistemleri gönderme kararını değerlendiren Putin, "Bize karşı çıkanlar, bu silahın sözüm ona bir savunma silahı olduğu kanısındalar. Bu sadece ihtilafın uzamasıdır. Hepsi bu" dedi.

Haberin Devamı

Ukrayna ordusunun ne kadar silahının kaldığına kadar birçok noktayı hesapladıklarını söyleyen Putin, "Orada görünen her şeyi değerlendiriyoruz. Depoları nerede, neleri var, ne kadar silahları kaldığı, ne üretebilecekleri, ne kadar sürede askeri personel eğitebilecekleri gibi birçok konuyu hesaplıyoruz" ifadelerini kullandı.

Rusya'nın silah rezervlerinin Ukrayna'dan daha fazla olduğunu ve Ukrayna'nın silah stokunun yakında tükeneceğine işaret eden Putin, "Askeri ve endüstriyel fark nedeniyle Ukrayna'nın askeri rezervleri hızla tükenecek" dedi.

Aynı zamanda Rusya'nın silah üretim hızını arttırabileceğini de belirten Putin, "Bunu orduyla her gün ele alıyoruz" ifadelerini kullandı.

Putinden ABDye flaş patriot cevabı Sonuçlarının ne olacağını açıkladı

"Ukrayna'ya operasyon zorunlu bir önlemdi"

Haberin Devamı

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı askeri operasyonun gerekçeleriyle ilgili konuşan Putin, "Sürekli sabrettik, bir takım barış anlaşmaların olacağını umduk, şimdi ise bizi parmağında oynatmış oldukları ortaya çıktı. Yaşanan her şeyin, özel askeri operasyonla bağlantılı olan her şeyin kesinlikle zorunlu ve gerekli bir önlem olduğunu vurgulamalıyım. Ordumuzun askerlerine ve subaylarımıza, ülkemizin egemenlik ve çıkarlarını korudukları için minnettar olmalıyız" dedi.

Gönüllü olarak Rus ordusuna destek gençler için de övgü dolu sözler sarf eden Putin, "Tam anlamıyla kalbin çağrısı üzerine bazen sağlıklarını ve hayatlarını dahi riske atarak, özel askeri operasyon bölgesinde sivillere yardım eden gönüllüler, böylesine hassas ve cesur gençler şüphesiz ülkemizde yaşayan birçok gence örnek teşkil ediyor" ifadelerini kullandı.

Putinden ABDye flaş patriot cevabı Sonuçlarının ne olacağını açıkladı

"Tüm silahlı çatışmalar müzakereyle biter"

Ukrayna'daki savaşın sona ermesi için müzakereleri işaret eden Putin, "Bütün silahlı çatışmalar öyle ya da böyle diplomatik müzakerelerle sona eriyor. Biz müzakereleri hiçbir zaman reddetmedik. Ancak Kiev, diyalog kurmayı kendilerine yasakladılar. Amacımız askeri çatışmanın çarkını döndürmek değil aksine bu savaşı bitirmek. Bunun için çalışıyoruz ve çabalamaya devam edeceğiz. Bu ne kadar erken olursa o kadar iyi" dedi.

Haberin Devamı

"Batılı ülkeler diğer ülkeleri soymaya çalışıyor"

AB ve G7 ülkelerinin Rus petrol fiyatlarına uyguladığı tavan fiyat kararına tepki gösteren Putin, batılıların sömürgeci bir zihniyetle hareket ettiklerini savundu. Alınan tavan fiyat kararının da dünya enerji piyasasında sorunlara yol açabileceğini aktaran Putin, "Jeopolitik rakiplerimiz için amaç belli. Rus bütçesinin gelirlerini sınırlandırmak. Şuanda yapmak istedikleri şey sömürgeciliğin genlerindendir. Diğer ülkeleri soymaya ve onlardan çalmaya alışkınlar. Ancak bu tavan kararından bir şey kaybetmiyoruz. Rus petrol ve yakıt kompleksinde Rus bütçesi için bir kayıp olmadı" dedi.

“Donbass'a saldırmalarına rağmen onlara para ödüyoruz”

Rus gazının Avrupa'ya taşınmasında kullanılan gaz boru hatlarının bazılarının Ukrayna topraklarından geçtiğini hatırlatan Putin, savaşa rağmen Ukrayna'ya bunun için ödeme yaptıklarını hatırlattı.

"Bize saldırgan demelerine rağmen, onların Donbass'a saldırmalarına rağmen onlara para ödüyoruz" ifadelerini kullanan Putin, kendilerini saldırganlıkla suçlayanların bu gerçekleri görmesi gerektiğini vurguladı.

Haberin Devamı

KREMLİN'DEN AÇIKLAMA

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin ABD ziyaretini değerlendirdi. ABD'nin Kiev'e verdiği desteği eleştiren Peskov, "ABD, fiilen ve dolaylı olarak son Ukraynalı kalana kadar Rusya ile savaşmaya devam ediyor" dedi. Zelenskiy'nin ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesinde barışa yönelik bir ifade duymadıklarını söyleyen Peskov, "Zelenskiy'i Donbass'taki konutlara barbarca saldırılar düzenlememesi konusunda uyaracak tek bir kelime de duyulmadı. Kameralar için değil, samimi olarak yapılacak gerçek barış çağrıları da duyulmadı. Bu üzüntü verici" şeklinde konuştu.

"ABD silahları meşru hedef olur"

ABD yönetiminin Kiev'e 1.85 milyar dolarlık ek askeri yardım paketini onaylamasının yanı sıra Patriot hava savunma sistemlerinin de Kiev'e gönderilmesi kararını eleştiren Peskov, ABD silahlarının kendileri için meşru hedef olduğunu belirtti. ABD'nin Ukrayna'ya sevk edeceği Patriot sistemlerinin Rusya'nın meşru hedefi olup olmayacağına ilişkin soruyu yanıtlayan Peskov, "Elbette, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'nin kullandığı tüm silahlar gibi. Çünkü özel askeri operasyonun hedeflerinden birisi de Ukrayna’nın askersizleştirilmesidir. Bu silah tedarikleri, Rusya'nın özel askeri operasyonlardaki hedeflerine ulaşmasını engelleyemez. Ancak bunlar Ukrayna halkının acılarının daha da uzun sürmesine neden oluyor. ABD ve müttefiklerinin Ukrayna'ya tedarik ettiği silahların yelpazesinin genişletildiğini görüyoruz. Bu, sorunun hızlıca çözülmesine katkı sağlamıyor" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Putinden ABDye flaş patriot cevabı Sonuçlarının ne olacağını açıkladı

"Dağlık Karabağ'daki Rus barış güçleri anlaşmalara uygun olarak hareket ediyor"

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın Dağlık Karabağ'da faaliyet sürdüren Rus barış gücü birliklerinin yükümlülüklerini yerine getirmediği iddialarına da yanıt veren Peskov, "Rus barış gücü görev yaptıkları bölgede asayiş ve sükuneti sağlamak için elinden gelen her şeyi yapıyor. Sadece taraflar arasında imzalanan belgelerin ruhuna ve lafzına uygun bir şekilde hareket ediliyor" dedi. Peskov, konuyu Ermeni tarafıyla istişare etmeye de devam edeceklerini kaydetti.

Rusya Savunma Bakanı Şoygu'dan cephe hattına ziyaret

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna'da savaşan Rus askerlerinin bulunduğu mevzilere ziyaret gerçekleştirdi. Açıklamada, "Bakan Şoygu, Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin özel askeri alanındaki birliklerini denetledi. Şoygu, askeri birliklerin geçici olarak konuşlandığı noktalarda personelin ve teçhizatın bulunduğu koşulları inceledi" ifadeleri kullanıldı. Şoygu'nun cephedeki askerlerin yemek ve barınma alanlarını da kontrol ettiği belirtilerek, "Şoygu, özel askeri operasyon kapsamında performansları için askere teşekkür etti" denildi.

"Rusya, Ukrayna’daki savaşı bitirmeye anlamlı bir ilgi göstermedi”

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, düzenlediği basın toplantısında Rusya-Ukrayna Savaşı’na dair açıklamalarda bulundu. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin ABD ziyareti sırasında gündeme getirdiği “adil barış” fikrini G7 Dışişleri Bakanları ile konuştuğunu ifade eden Blinken, Zelenskiy'nin fikrini "iyi bir başlangıç" olarak nitelendirdi.

Putinden ABDye flaş patriot cevabı Sonuçlarının ne olacağını açıkladı

Rusya-Ukrayna arasında herhangi bir barışın "adil ve kalıcı" olması gerektiğini vurgulayan Blinken, ABD'nin Ukrayna'ya kendi çözümlerini empoze etmeyeceğini belirtti. Blinken, "Temelde şu anda, Rusya bu savaşı sona erdirmek için anlamlı bir diplomasiye ilgi göstermedi" ifadelerini kullanarak, Rusya'nın askerleri geri çekerek savaşı hemen bitirebileceğini aktardı.Blinken, Rusya’nın gerçekten adil ve kalıcı bir barışı müzakere etmeye hazır olduğuna dair bazı anlamlı kanıtlar göstermesi gerektiğini ifade etti.

ZELENSKİY ABD BAŞKANI BİDEN İLE WASHİNGTON’DA BULUŞTU

Basın toplantısında ilk olarak konuşan Biden, Zelenskiy’i kriz boyunca gösterdiği liderlikten ötürü tebrik ettikten sonra Putin’in altyapıyı hedef alan saldırılarının masum Ukraynalılar için hayatı zorlaştırdığını söyledi.

Putinden ABDye flaş patriot cevabı Sonuçlarının ne olacağını açıkladı

Bugünün Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana üç yüzüncü gün olduğunu belirten Biden “Üç yüz gündür Ukrayna halkı ülkelerine sevgilerini ve kırılmaz iradelerini gösteriyor” dedi. Ukrayna’nın asla yalnız olmadığını belirten Biden tüm Amerikalıların siyasi görüş farkı olmadan Ukrayna’yı desteklediğini belirtti. Biden “Amerikan halkı her zaman zorbalara karşı ayakta durmuştur” dedi.

Savaş başlamadan evvel ABD’nin Ukrayna’yı desteklemeye başladığını savaşın ardından daha önce görülmemiş biçimde Rusya’ya yaptırımların başladığını söyleyen Biden, “Elliden fazla ülke yaklaşık iki bin tank, sekiz yüzden fazla topçu sistemi, iki milyondan fazla top mühimmatı ve elliden fazla mobil roket atar sistemi, hava savunma sistemi yardımında bulundu” dedi.

Müttefikler ile milyarlarca dolar yardımda bulunduklarını da söyleyen Biden, bu haftanın başında dünya bankası kanalı ile ABD halkının iki milyar dolar daha insani yardımda bulunduğunu ifade etti. Mart 2022 tarihinden bu yana iki yüz yirmi bin Ukraynalı sığınmacıya ABD’nin kapılarını açtığını söyleyen Biden “ABD Uluslararası Geliştirme kurumu USAID iki yüz yetmiş dört milyon dolar yardımda bulundu” dedi. Ukrayna’nın savaşta birçok çatışmayı kazandığını ve Rusya’nın beklentilerini boşa çıkarttığını belirten Biden, Zelenskiy’nin barışa hazır olduğunu ama Putin’in yanaşmadığını ifade etti.

Putinden ABDye flaş patriot cevabı Sonuçlarının ne olacağını açıkladı

ABD Kongresine desteği için teşekkür eden Biden kırk beş milyar dolarlık yeni bir yardımı imzalamak üzere olduğunu ifade etti. Ayrıca yeni bir kanunu imzaladığını belirten biden ABD Savunma Bakanlığının Ukrayna ile daha yakın çalışmasının önünün açıldığını belirtti.

Bir milyar sekiz yüz elli bin dolarlık yeni bir paketin işleme alındığını belirten Biden şöyle konuştu:

Bu paket Ukrayna’nın ihtiyacı olan topçu, tank ve roket sistemleri için önümüzdeki dönemde ihtiyaç olacak mühimmatı ve Patriot füze sistemleri ile personel eğitimini kapsıyor

ABD’nin ayrıca Ukrayna’da gerçekleşen savaş suçları için sorumlu tutulması için çalıştıklarını belirtti.
Zelenskiy de ABD halkına teşekkür için geldiğini söyleyerek “Bu savaşın özellikle son otuz gününde ABD ile gerçek müttefik haline geldik” dedi. Bugünkü konuşmalarının ana konusunun Ukrayna’yı önümüzdeki sene güçlendirmek olduğunu belirten Zelenskiy, “Eve güzel haberler ile dönüyorum Başkan Biden yeni savunma destek paketini açıkladı ve bunun en önemli yanı Patriot savunma sistemleri” dedi. Hava savunmasının Ukrayna hava sahasını ve altyapını korumak için çok önelmiş olduğunu belirten Zelenskiy kırk beş milyon dolarlık yardımın Ukrayna halkının güvenliği için kullanılacağını söyledi.

Putinden ABDye flaş patriot cevabı Sonuçlarının ne olacağını açıkladı

Rusya’yı Terör devleti olarak nitelendiren Zelenskiy, Rusya’ya karşı alınacak yasal yolların da tartışıldığını belirterek Küresel Barış Zirvesi çağrısında bulunduğunu ifade etti. Detayları vermek istemediğini söyleyen Zelenskiy “Savunmamız önümüzdeki aylarda güçlenecek” dedi.

Açıklamaların ardından soruları yanıtlayan Biden, tüm müttefiklerin Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün ne kadar önemli olduğunu bildiğini ve desteklemeye devam edeceğini söyledi. Bir başka soruya da Patriot sistemlerinin Ukrayna’ya savunma amacıyla gönderildiğini belirterek bu durumun bölgedeki gerilimi arttırmayacağını iddia etti.

Zelenskiy de gelen bir soru üzerine Putin’in 2019'da savaş istemediğini belirttiğini ancak bunun gerçek olmadığını gördüğünü, bu sebeple Putin’e bir mesaj gönderilmesi gerektiğini söyledi. Patriotların sorunu arttırmaktan ziyade Putin’e bir mesaj olduğunu ifade etti.

ABD, Rus donanmasını hedef aldı: 10 kuruluşa yaptırım uygulandı

ABD, Rus donanmasını hedef aldı. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle Rus donanmasını baskı altına almak amacıyla Rus denizcilik sektöründe faaliyet gösteren 10 kuruluşa yaptırım uygulandığı bildirildi. Açıklamada, söz konusu yaptırımların Rusya'nın savunma sektörüne ciddi maliyetler yüklediği ifade edildi.

Yaptırım listesinde, 15 yılı aşkın bir süredir Rus donanması tedarikçisi olan nikel-metal hidrit ve gümüş-çinko pil üreticisi Rigel, yüksek hassasiyetli navigasyon, jiroskopi, gravimetri, denizaltıların optik elektronik sistemleri ve deniz haberleşme sistemleri geliştiren ve üreten Elektropribor, Rus donanma gemileri için otomatik kontrol sistemlerinin geliştiren, üreten ve tedarik eden Avrova, Rus gemi inşa endüstrisinde lider şirket olarak tanımlanan Concern Morinformsystem-Agat, askeri gemi yapımı ve askeri teknoloji geliştirme alanlarında Rusya’nın önde gelen şirketleri arasında yer alan Prometey, gemi makineleri geliştiren ve tedarik eden en büyük Rus kuruluşlarından biri olan Joınt Stock Company Central Research Institute of Marıne Engineering, araştırma gemileri, uçaklar, su altı ve uzay araçları ve diğer teknik araçları kullanarak temel ve uygulamalı araştırmalar yürüten Rus Bilim Akademisi PP Shirshov Enstitüsü, denizcilik ekipmanlarının önde gelen Rus geliştiricilerinden ve üreticilerinden biri olan Obukhovskoye, denizcilik endüstrisi için deniz ekipmanı ve otomasyon sistemlerinin geliştiricisi ve üreticisi olan Marine Bridge and Navigation Systems Ltd. ve Technopole Company yer aldı.