Dünya Rus ordusunda kriz! Savaşı bitirecek teklif...

Rus ordusunda kriz! Savaşı bitirecek teklif...

22.08.2022 - 10:49 | Son Güncellenme:

Donetsk'te aylardır taktik başarıları operasyonel başarıya dönüştüremeyen Rus ordusundaki kriz derinleşiyor. Cephe hattına 60 kilometre uzaklıktaki saldırılar ise yeni bir sayfa açıldığını gösteriyor.

Rus ordusunda kriz Savaşı bitirecek teklif...

Ukrayna'nın doğusunda bataklığa saplanan Rus ordusu işgalin altıncı ayı dolarken kıpırdayamıyor, Vladimir Putin'in muhtemel hamlesi dünyayı şaşkınlığa sürükleyebilir.

Haberin Devamı

Geride kalan 180 günde önce Kiev çevresinde çaresiz bir mağlubiyet yaşayan, ardından güneydeki Mariupol gibi şehirleri haritadan silerek işgal eden ve Lugansk bölgesinin tamamını ele geçiren Rus birlikleri, Donetsk'te kapana kısıldı.

Donetsk bölgesinde oldukça hassas bir konumda bulunan Slavyansk çevresinde top atışları duyulurken, Kramatorsk civarında da patlama sesleri kesilmedi. Ancak günün sonunda Ukraynalılar Rusları geri püskürttü.

Ukrayna'nın en büyük ikinci şehri Harkov yönünde roket ve tankları sahaya süren Ruslar, ayrıca Stary Saltov ve Gusarovka'da hava saldırıları gerçekleştirdi.

Savaş Çalışmaları Enstitüsü (ISW), Ukrayna'nın Bağımsızlık Günü arifesinde yayımladığı son raporunda Rus işgalcilerin operasyonel başarıya ulaşamadığının altını çiziyor. Washington merkezli ISW'ye göre, Ruslar taktik başarıları operasyonel başarıları dönüştüremiyor ve Rus ordusunun ana problemi için Bakhmut ve Avdiivka son derece iyi örnekler. Söz konusu iki yerde elde edilen önceki başarılardan yararlanamayan Rus işgalciler, Ukrayna'nın kurduğu savunma hatlarının arkasına geçemedi.

Haberin Devamı

Rus ordusunda kriz Savaşı bitirecek teklif...

ISW, işgal birliklerinin aynı yavaşlıkla ilerlemesi halinde sonbaharda da Donetsk'te daha fazla toprak ele geçiremeyeceğini kaydediyor.

KIRIM'DA TURİZM ÇÖKTÜ

Yaz mevsimini Ukrayna'nın güneyinde yer alan Herson gibi şehirleri savunarak geçiren Rus ordusunun önemli bir saldırı için yeterli kaynağı bulması pek mümkün gözükmüyor.

Ağustos ayı içerisinde Ukrayna ordusu Putin'in sekiz yıl önce işgal ettiği Kırım'daki Rus hava üssünü yok etti. En az dokuz savaş uçağının paramparça olduğu drone saldırısındaki patlamalar, Karadeniz kıyısındaki yarımadanın neredeyse her yerinde duyuldu.

Rus ordusunda kriz Savaşı bitirecek teklif...

Rus turistler arasında oldukça popüler olan Kırım'ın bu yıl turizm gelirlerinin yarısını kaybetmiş durumda.

Rusya tren seferlerini artırsa da artık turistleri taşıyan uçaklar Kırım'a inmiyor. Rus tur operatörleri, bu yaz Kırım'ı ziyaret eden turistlerin yüzde 95'inin otomobilleriyle seyahat ettiği bilgisini veriyor.

Rus ordusunda kriz Savaşı bitirecek teklif...

KANIT: UYDU FOTOĞRAFLARI

Cephe hattına 60 kilometre uzaklıktaki bir Rus cephaneliğinin Ukrayna güçleri tarafından havaya uçurulduğunu kanıtlayan uydu fotoğrafları, Pazartesi sabahı yayınlandı.

Haberin Devamı

Donetsk'te Rus yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Amvrosiivka'daki cephanelik, Rusya-Ukrayna sınırındaydı.

Rus ordusunda kriz Savaşı bitirecek teklif...

'KRAL ÇIPLAK'

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy'nin başdanışmanı Mykhailo Podolyak ise, ortaya çıkan tabloda Rusya'nın bir asker krizine girdiğini belirtiyor. Twitter mesajında Moskova'nın yaşadığı 'derin' askeri personel krizinin 'seferberlik' ilanıyla çözülemeyeceğini belirten Podolyak, "Çünkü kral çıplak" dedi, Rusların gönüllü asker bulamayacağını ancak kredi borçluları ve mahkumları cepheye süreceğini yazdı. Başdanışman, bunun anlamının ise Rusya'nın yakında bir müzakere için teklifte bulunması olduğunu belirtti.

Rus ordusunda kriz Savaşı bitirecek teklif...

DÜNYANIN İZLEDİĞİ YER

Dünyanın gözünü çevirdiği Zaporijya nükleer santrali için ise, dört ülkeden çağrı var. İngiltere, Fransa, Almanya ve ABD, Ukrayna’daki savaşta risk altında olan Zaporijya nükleer santralinin güvenliğinin artırılması için çağrı yaptı.

Pazar günü telefon görüşmesi yapan dört ülke lideri, Ukrayna’ya destek vermeye devam edeceklerini belirtirken Zaporijya’da nükleer santralin ciddi bir tehlike yarattığını belirtti. Rusya’nın kontrolüne geçen nükleer santral çevresinde devam eden çatışmalarda iki taraf da risk için karşılıklı birbirini suçluyor. Rusya, Ukrayna’yı santrali hedef almakla suçlarken Ukrayna da Rusya’nın santrali askeri üs olarak kullandığını savunuyor.

Haberin Devamı

Bir yandan da 1991’de Ukrayna’nın Sovyet Rusya’dan bağımsızlığını ilan ettiği 24 Ağustos’un yıldönümü yaklaşıyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Bağımsızlık Günü’nde "Rusya’nın özellikle iğrenç ve korkunç bir şeyler yapmaya çalışabileceğini" ifade etti; “Düşmanın kilit hedeflerinden biri de bizi aşağılamak ancak biz her türlü provokasyona karşı koyacak kadar güçlü olmalıyız" dedi.

Her yıl ülkede resmi tatil olan ve kutlamalar yapılan Bağımsızlık Günü, bu yıl Rusya’nın başlattığı işgalin de altıncı ayına denk geliyor.

Ukrayna savaşı, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD Başkanı Joe Biden ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un telefon görüşmesinin ana gündem maddesiydi.

Haberin Devamı

Savaşın başından bu yana Ukrayna’ya lojistik, istihbarat, askeri eğitim, techizat ve silah yardımında bulunan dört ülkenin liderleri, Zaporijya çevresindeki askeri faaliyetlerin durdurulması ve böylece güvenliğin sağlanması gerektiğini dile getirdi.

Cuma günü Rusya lideri Vladimir Putin’in onayladığı, Birleşmiş Milletler (BM) görevlilerinin bölgede incelemelerde bulunmasını öngören plan için de liderler, 'memnuniyetle karşıladıklarını' söyledi.

Ukrayna, Zaporijya santrali yakınlarındaki Nikopol ilçesine Pazar günü saldırılar düzenlendiğini duyurdu.

Rus lider Putin, 24 Şubat tarihinde askerlerine Ukrayna'yı işgal emri vermişti. Rusya'da 'işgal', 'saldırı', 'istila' gibi kelimeleri kullanmak yasak, Kremlin ve medyası savaş için 'özel askeri operasyon' tabirini kullanıyor.