Dünya Putin’in planı ne?

Putin’in planı ne?

17.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

Rusya’da Devlet Başkanı Vladimir Putin’in önceki gün yaptığı açıklamalar ve hemen ardından hükümetin istifa etmesiyle başlayan değişim sürecinin nasıl şekil alacağı merak konusu. Analistler, hükümetin istifası ve açıklanan anayasa değişiklik önerilerinin 2024’te görev süresi dolacak olan ve anayasa uyarınca bir kez daha seçilemeyecek olan Putin’in liderliğini korumasını sağlayacak bir sistemin ilk adımlarını oluşturduğunu söylüyor. Putin’in bunu nasıl yapacağı ise henüz bilinmiyor.

Putin’in planı ne

 

Kabinenin gücünü parlamentodan almasını sağlayacak bir düzenleme fikrini açıklayan Putin, devlet başkanının kabine üzerindeki etkisini azaltmaya yönelik bir sisteme geçilmesini öngörüyor. Rusya’da mevcut sisteme göre, başbakan adayı olan kişi, devlet başkanının önerisiyle parlamentoda onaylanıyor. Yeni sistemdeyse devlet başkanının başbakanı reddettme gücü bulunmayacak. Güçlü ve parlamento desteğine sahip hükümet talebi, Putin’in görev süresi bittiğinde başbakan olma ihtimalini gündeme getirdi. Konuşulan senaryolardan ilki, Putin’in çok daha güçlü bir başbakan olarak 2024 sonrası göreve devam etmesi.

Haberin Devamı

Bir diğer ihtimal ise istifa eden Başbakan Dmitriy Medvedev’in de ikinci adamlığına getirildiği Güvenlik Konseyi’nin görev ve yetkilerinin artırılarak, başındaki ismin de devlet başkanından daha güçlü olacağı bir düzene geçilmesi.  Analistler, Medvedev gibi, Putin’in 20 yıldır en yakınında olan bir ismin bu konseyin başkan yardımcılığına getirilmesinin bu senaryoyu güçlendiren bir etken olduğunu belirtiyor. Rus liderin görev süresi 2024’te sona eriyor.

‘Sovyet sistemi geri dönüyor’

Putin’in en önemli muhalifleri arasında gösterilen Aleksey Navalny,  değişiklik önerilerinin hayata geçmesi halinde, Sovyetler Birliği dönemindeki sisteme geri dönülmüş olacağını söyledi. Öte yandan Putin, açıkladığı değişikliklerle Navalny’nin devlet başkanı seçilme olasılığını engelliyor. Yeni sistemde devlet başkanı adayları 25 yıl boyunca Rusya’da daimi olarak ikamet etmesi gerekecek. Navalny bir süre Rusya dışında ikamet etmişti.

Haberin Devamı

Mişustin göreve geldi

Rus parlamentosunun alt kanadı Duma, Mihail Mişustin’in başbakan adaylığını onayladı. Mişustin 383 milletvekilinin oyuyla kabul edilirken, adaylığa “hayır” oyu çıkmadı. Putin de, kararnameyi hemen imzaladı.

Yazarlar