Dünya Refah harekatı masada

Refah harekatı masada

21.03.2024 - 07:01 | Son Güncellenme:

ABD, İsrail’in Refah’a kara harekatı düzenlememesi konusunda ısrar ederken, kentteki Hamas yöneticilerinin tespiti ve Gazze-Mısır sınırının kontrolünün sağlanması karşılığında bunun engellenmesi hedefleniyor.

Refah harekatı masada

ABD’nin İsrail’in yerinden edilmiş 1 milyondan fazla Filistinlinin sığındığı Refah kentine yönelik planladığı kara harekatına karşı duruşunu sürdürüyor. İsrail’i Refah’a yönelik kapsamlı bir harekattan vazgeçirmek için diplomatik çabalarına devam eden Washington’ın, Binyamin Netanyahu hükümetine farklı seçenekler sunduğu belirtiliyor.  

Haberin Devamı

Amerikan ve İsrail heyetleri arasında görüşmelerin  önümüzdeki hafta Washington D.C’de gerçekleşmesi beklenirken, “Times Of Israel” gazetesi, bu görüşmede kara harekatı dışındaki seçeneklerin masaya yatırılacağını yazdı. ABD’nin, İsrail’in Refah’a yönelik saldırı planından vazgeçmesi şartıyla, Gazze-Mısır sınırında kontrolün sağlanması ve kentteki Hamas yöneticilerinin bulunmasına yardımcı olacağı iddia edildi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, ABD’nin, Refah’a yönelik bir harekatın “bir hata” olacağına inandığını ve İsrail’in askeri hedeflerine başka şekillerde de ulaşabileceğini ifade etti. 

Biden endişeli 

İsrail’in amacı, Refah’ta sivillerin arasına saklanan Hamas yöneticilerinin ele geçirilmesi ve “Philadelphia koridoru” olarak adlandırılan Gazze-Mısır sınırının tam kontrolü. ABD’nin, İsrail’in bu amaçlarının gerçekleşmesi için Refah’a kara harekatı olmadan bir yaklaşım geliştirilmesi konusunda ısrarcı olduğu ifade ediliyor. 

Haberin Devamı

ABD Başkanı Joe Biden’ın uzun süre sonra İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, Refah konusunda ciddi uyarıda bulunduğu kaydedilmişti. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Başkanı Biden’ın Netanyahu’ya, İsrail’in bir milyondan fazla sivilin sığındığı Refah’a yönelik “kapsamlı bir kara operasyonu” düzenlemesi konusundaki “derin endişelerini” dile getirdiği aktarılmıştı. 

Biden ve Netanyahu’nun fikir alışverişinde bulunmak ve Refah’ta ‘büyük bir kara operasyonu’ olmadan Mısır-Gazze sınırını güvence altına alınmasını görüşmek üzere yakın zamanda Washington’da bir araya gelinmesi konusunda mutabık kaldıkları kaydedildi.Kente önceki gün ve dün hava saldırıları düzenlenirken, Netanyahu ise, Biden’ın ısrarla karşı yönde görüş bildirmesine rağmen Refah’a yönelik hara harekatı konusunda kararlı olduklarını yineledi. 

Geri adım atmıyor! 

“Hamas’ın yüzde 80’ini yok edip yüzde 20’sini bırakacağız diyemeyiz” şeklinde konuşan Netanyahu “Bu nedenle Hamas’ın ortadan kaldırılmasını tamamlamaya kararlıyız. Bu da Refah’ta kalan taburların ve elbette merkezdeki kamplarda bulunan taburun ortadan kaldırılmasını gerektiriyor” dedi. Netanyahu, bununla birlikte Biden’a olan saygısı nedeniyle ABD’nin Refah’taki sivil can kayıplarını en aza indirmek için yapacağı önerileri bekleyeceklerini de söyledi. 

Haberin Devamı

Trump’ın damadı: Ben olsam çöle gönderirim!

ABD’de eski başkan Donald Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner, Gazze’deki Filistinlileri Necef çölüne gönderme tavsiyesinde bulundu. Kushner, İsrail’in ‘bölgeyi temizlerken’ sivilleri çıkarmasını önerdi ve bu kişilerin daha sonra geri dönebileceğini belirtti. Kushner ayrıca “Filistin halkının yaşamının ancak uluslararası toplum ve vatandaşlarının, liderlerinden hesap sormaya başladığında iyileşeceğine inandığını” söyledi.