Dünya Rus ordusundan eşine az rastlanır önlem! Drone tehdidine karşı 'kaplumbağa tank'

Rus ordusundan eşine az rastlanır önlem! Drone tehdidine karşı 'kaplumbağa tank'

11.04.2024 - 06:48 | Son Güncellenme:

Rusya-Ukrayna savaşı kullanılan yeni yöntemler, taktikler ve araçlarla adeta bir laboratuvara dönüşmüş durumda. Bu laboratuvardaki halihazırdaki en ilginç aktörlerden biri de drone sistemleri. Bu tehlikeyi ortadan kaldırmak için alınan önlemler ise en az drone sistemlerinin performansı kadar ilginç. Bunun son örneği de üzerindeki koruma kaplamasıyla adeta kaplumbağaya benzeyen bir tank.

Rus ordusundan eşine az rastlanır önlem Drone tehdidine karşı kaplumbağa tank

Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr - Rusya-Ukrayna savaşı, başladığı günden bu yana sahada kullanılan ilginç silah sistemleriyle sık sık gündeme geliyor. Savaşta uzun süredir, milyonlarca dolarlık etkili silah sistemlerini gölgede bırakan ve adından sık sık söz ettiren platformlar ise basit drone sistemleri. Maliyet ve tedarik yönünden oldukça rahat ulaşılabilir konumda olan FPV (First person view - Birinci Şahıs Görüşü) drone sistemleri, hızlı hareket etmeleri ve son ana kadar fark edilememeleri gibi avantajları sayesinde keşif, gözetleme ve saldırı konusunda sadece Rusya ve Ukrayna orduları için değil, dünyadaki tüm ordular için bir kabusa dönüşmüş durumda. Ukrayna sahasından servis edilen görüntülerde defalarca milyonlarca dolarlık sistemleri imha ettiği görülen bu basit sistemlere karşı alınabilecek önlemler ise henüz tam anlamıyla netleşmiş değil. Bu belirsizlik içinde yakın zamanda alınan en ilginç önlem de Rus ordusunun ‘kaplumbağa tankı’ oldu.

Rus ordusundan eşine az rastlanır önlem Drone tehdidine karşı kaplumbağa tank

Haberin Devamı

‘KORUMAYA RAĞMEN İMHA OLDU’

Ukrayna savaşının başında basında yer alan görüntülerde Rus ordusunun özellikle tanklarını drone sistemlerinden korumak için özel önlemler aldığı gündeme gelmişti. Bu kapsamda ilk alınan önlemler, tankların kule kısımlarının üstüne yerleştirilen koruyucu metal plakalardan ibaretti. Ancak ilerleyen aşamada bu önlemlerin yetersiz kaldığının görülmesinin ardından bu kapsamda yeni önlemler alınmaya başlandı. Geçtiğimiz günlerde sahada bir drone tarafından kaydedilen ve sosyal medyaya servis edilen görüntülerde bu amaçla alınan en ilginç önlemlerden biri yer aldı.

Hareket halindeki bir Rus tankının üzerinin tamamen metal plakalarla kaplandığı görülen görüntülerdeki tank hakkında çok fazla bilgi bulunmuyor olsa da uzmanlar bu kaplamanın tankın hareket kabiliyetini, durumsal farkındalığını ve ateş alanını büyük oranda kısıtladığını düşünüyor. Rus yanlısı hesaplardan servis edilen görüntülerde bir garajda park halinde bulunan kaplumbağa tankın, neredeyse tamamen çelik bir iskeletle kaplandığı ve mayın temizleme aparatlarına sahip olduğu görülüyor. Tankın mayın temizleme görevlerinde kullanıldığı için dış cephesinin tamamen kaplandığı ve görevde olduğu sürede drone sistemleri tarafından hedef alınmadan arkasından gelen araçlara yolu açabilmesi için bu şekilde kaplanmış olabileceği belirtiliyor. Benzer önlemlerin Ukrayna ordusu tarafından da alınmaya çalışıldığı, Ukrayna ordusunun özellikle NATO ülkelerinden gelen bazı zırhlı araç ve tanklarda zırhlı kafes kullanmaya çalıştığı biliniyor.

Rus ordusundan eşine az rastlanır önlem Drone tehdidine karşı kaplumbağa tank

Haberin Devamı

Ancak Rus ordusunun almış olduğu bu önleme rağmen Ukrayna yanlısı sosyal medya hesaplarından servis edilen görüntülerde ‘kaplumbağa tank’ olarak anılan tankın imha olmaktan kurtulamadığı iddia ediliyor.

DRONE SİSTEMLERİ HER ŞEYİ DEĞİŞTİRDİ

Ortaya çıkan bu son görüntü, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden hemen öncesinde ortaya çıkan koruma aparatlarının geçirdiği evrimin bir parçası olarak görülüyor. Savaşın başından bu yana FPV (First person view - Birinci Şahıs Görüşü) drone sistemlerinden kaynaklanan tehdit, özellikle tanklar için büyük bir tehlike unsuru haline geldi. Bu tehlikeye karşı Rus tanklarının üzerine yerleştirilen kafesler, bazı zırhlı araç üreticilerinin potansiyel müşterilerine sunduğu bir opsiyon haline geldi. Ancak FPV drone sistemlerinin hızlı hareket edebilmesiyle birlikte keskin manevra yeteneğine sahip olması ve bu sayede koruma kafeslerinin altında saldırılar gerçekleştirebilmesi sebebiyle kafeslerin de ne derece koruma sağladığı tartışma konusu olmaya devam ediyor. Halihazırda ‘kamplumbağa tank’ olarak adlandırılan tank üzerinde bulunan koruma kaplaması, drone sistemlerini saldırı konusunda kısmen kısıtlayabilme potansiyeline sahip olsa da durumsal farkındalık bakımından tank için büyük dezavantajlar barındırdığı için daha büyük problemlere de sebep olabileceği ifade ediliyor.

Rus ordusundan eşine az rastlanır önlem Drone tehdidine karşı kaplumbağa tank

Rus tanklarının daha önce de drone tehditlerine karşı bir çeşit koruma kafesi kullandığı biliniyordu.

Rusya’nın tanklarda drone sistemlerine karşı aldığı önlemlerin benzerleri dünyanın farklı yerlerindeki çatışma sahalarında da görülmeye başlandı. Bu kapsamda İsrail ordusunun Gazze’ye gerçekleştireceği kara harekatından önce yapılan zırhlı araç sevkiyatlarında, Hamas unsurlarının drondan atabileceği patlayıcı mühimmatlara karşı korumak için Merkava Ana Muharebe Tankları'nın üzerlerine kafes eklenmiş olduğu görülmüştü.