Dünya Rus TV’sinde FETÖ belgeseli

Rus TV’sinde FETÖ belgeseli

01.05.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Rusya merkezli Russia Today (RT) televizyonu, Fethullah Gülen ve FETÖ yapılanmasını anlatan iki bölümlük belgesel yayınladı.

Rus TV’sinde FETÖ belgeseli

15 Temmuz darbe girişimine giden sürece kadar Gülen örgütlenmesinin anlatıldığı “The Gulen Mystery” (Gülen’in gizemi) adlı belgeselde, Gülen okulları ve “Hizmet hareketi” de inceleniyor.

Haberin Devamı

Fetullah Gülen’in “paralel devletin kurucusu” olarak nitelendirildiği belgeselin “Gülen okulları. Karizmatik vaiz ve onun gizli eğitim imparatorluğu” başlıklı birinci bölümünde, paralel yapılanmadaki gizli eğitimler üzerinden yürütülen örgütlenme faaliyetlerinden de bahsediliyor.

‘Çok organize bir örgüt’

Belgeselde eski Kırgızistan Eğitim Bakanı Ishenkul Boldzhurova ve Kırgızistan merkezli Asya Amerikan Üniversitesi Siyaset Bilimi doçenti Emil Dzhuraev röportajlarının işleniyor. Belgeselde, Dzhuraev’in, örgüt organizasyonunun büyüklüğüne dikkat çektiği, “Çok organizelerdi ve günlük yaşamın çoğu alanına ilişkin yapılanmaları mevcuttu” ifadeleri dikkat çekiyor.

Ortaylı da konuştu

Belgeselde konuşan isimlerden biri olan İlber Ortaylı ise, belgesele verdiği demeçte Fethullah Gülen’i “cahil” olarak tanımlıyor. Belgeselin ikinci bölümü “Gülen’in Hizmet hareketi: Radar altında yaygın bir kamu hizmeti topluluğu” başlığını taşıyor ve terör örgütünün Türkiye ve dünya çapında kurduğu ilişki ve çıkar ağına mercek tutuyor.