Dünya Ruslar bunu hesaba katmadı! Güç sivillerde

Ruslar bunu hesaba katmadı! Güç sivillerde

28.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya'nın işgal girişimine karşı savunmada Ukraynalı sivillerin önemi artıyor. Pek çok bölgede sivillerin tanklara ve zırhlı araçlara karşı direndiği, bir kısmını tahrip ederek etkisiz hale getirdiği bildiriliyor. Rusya Sağlık Bakanlığı'ndan sızdırılan bir belge, Moskova’nın, Ukrayna’nın direniş göstermesini beklemediğini ve büyük kayıpların ardından bir “tıbbi acil duruma” hazırlandığını ortaya koydu.

Ruslar bunu hesaba katmadı Güç sivillerde

DIŞ HABERLER  - Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimi nedeniyle pek çok kentte şiddetli çatışmalar devam ederken, durum da sürekli olarak değişiyor. Bu durumun değişmesinde de, Ukraynalı siviller büyük rol oynuyor.

Haberin Devamı

Rus birliklerinin Ukrayna’nın ikinci büyük kenti Harkov’a girmesinin ardından kentin sokaklarında çatışmaların sürdüğü belirtilirken, sosyal medyada paylaşılan bazı videolar, Rus birliklerin şehirde olduğunu gösteriyor. Harkov yetkilileri, halkı sığınaklarda kalmaları ve sokaklara çıkmamaları konusunda uyarırken, Harkov Valisi Oleg Sinegubov, akşam saatlerinde kentin kontrolünün yeniden Ukrayna güçlerine geçtiğini duyurdu. Sinegubov, "Ukrayna Ordusu, polis birimleri, yerel kolluk kuvvetlerince düşman tamamen temizleniyor. Rus işgalciler teknik ekipmanları yol ortasında bırakıp kaçıyor, gruplar halinde teslim oluyor" ifadesini kullandı.

BELARUS’TAN BALİSTİK FÜZE

Rusya’nın Belarus’tan Ukrayna’ya balistik füzeler fırlattığı belirtildi. Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı Anton Heraşçenko, saat 17.00 civarında Belarus’tan Ukrayna’ya İskender füzelerinin atıldığını duyurdu. Heraşçenko, İskender füzelerinin Jıtomır Havalimanı’na isabet ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

Kiev'de ise durumun nispeten sakin olduğu belirtilirken, Amerikan haber kanalı CNN, Kiev’de 6 yaşında bir çocuğun çapraz ateş arasında kalarak hayatını kaybettiğini duyurdu. Kiev’deki çatışmalarda çok sayıda kişinin de yaralandığı haber verildi. Bununla birlikte başkent yakınlarında bir benzin deposunun vurulduğu, bu nedenle halkın zehirlenmelere karşı uyarıldığı da duyuruldu. Ukrayna Savunma Bakanlığı şimdiye kadar Rusya'nın yaklaşık 4 bin 300 asker, 146 tank, 500'den fazla zırhlı araç, 10'dan fazla uçak ve helikopter kaybettiğini söyledi. Rusya da, 1067 hedef vurduğunu açıkladı. Birleşmiş Milletler ise Rusya'nın işgal harekatının başlamasından bu yana 300'den fazla sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Bu arada Ukrayna medyasında yer alan haberlere göre güneydeki Nova Kahovka şehri, Rusya’nın kontrolüne geçti. Nova Kahovka, stratejik olarak Kırım yarımadasını su kanallarıyla besleyen Dinyeper Nehri üzerinde bulunuyor. Öte yandan çatışmaların sürdüğü kentlerde sivil halkın savunmaya büyük oranda yardım ettiği belirtiliyor. Özellikle Kiev, ve Harkov'un yanı sıra pek çok bölgede sivillerin gerek silahlarla gerekse de molotof kokteylleriyle Rusları engellemeyi başardığı belirtiliyor.

Haberin Devamı

ORDUDAN REHBER

Ukrayna ordusu, sivil direnişe katılanlara yönelik bir rehber yayınladı. Rehberde, “Silahınız veya mühimmatınız olsun veya olmasın, mümkün olan tüm mücadele yollarını ve araçlarını kullanın” ifadeleri kullanıldı. Rehberde, şunlar istendi:

Yol işaretlerini sökün,

(Molotof kokteyli gibi) Ev yapımı yangın çıkarıcı cihazları aktif olarak kullanın,

Hareketi imkânsız kılmak için ağaçları devirin, kilit ulaşım merkezlerini tahrip edin,

Gece veya alacakaranlıkta daha aktif olun.

YABANCI GÖNÜLLÜLERE ÇAĞRI

Kiev, gönüllü olmak isteyen yabancılar için “uluslararası” birlik kurduğunu açıkladı. Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, herkesi Ukraynalılarla birlikte savaşmaya davet etti, “Ukrayna’nın, Avrupa’nın ve dünyanın savunmasına katılmak isteyenler gelip Rus savaş suçlularına karşı Ukraynalılarla yan yana savaşabilir” dedi.

Ruslar bunu hesaba katmadı Güç sivillerde

Rusya ordusuna ait 5 kilometre uzunluğundaki askeri konvoy uzaydan görüntülendi. ABD’li teknoloji şirketi Maxar tarafından yayınlanan uydu görüntülerinde yüzlerce askeri araçtan oluşan Rus konvoyunun Kiev’e yaklaştığı belirtildi.

Haberin Devamı

Ruslar bunu hesaba katmadı Güç sivillerde

DİRENİŞ HESABA KATILMAMIŞ! 50 BİN ASKER KAYBETMEYE HAZIR

Rusya Sağlık Bakanlığı'ndan sızdırılan bir belge, Moskova’nın, Ukrayna’nın direniş göstermesini beklemediğini ve büyük kayıpların ardından bir “tıbbi acil duruma” hazırlandığını ortaya koydu. İngiliz “ITV News” kanalının elde ettiği belgede, Rus istihbarat şeflerinin, Rusya'nın yaklaşık 50 bin asker kaybetmeye hazır olduğunu söylediği anlaşılıyor. Belgede, tıp şirketlerinden “Rusya'da hayat kurtarmaya ve insanların sağlığını korumaya yönelik faaliyetlere derhal katılmaları” da isteniyor. 25 Şubat tarihli belgeye göre “büyük bir sağlık acil durum” beklediği anlaşılan Rusya, Rus tıp şirketlerine, uzmanların ve çalışanların bilgilerini içeren bir listeyi Sağlık Bakanlığı’na göndermeleri talimatı verdi.

RUSLARDA NÜKLEER HAZIRLIK EMRİ! 

Haberin Devamı

Moskova ile Kiev arasında diyalog başlatılması konusunda gelişmeler yaşanırken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov ile dün görüşme gerçekleştirdi. Rusya lideri Putin, söz konusu görüşmede, harekatla ilgili kritik bir adım daha atarak, Rus caydırıcı kuvvetlerine özel alarm rejimine geçirilmesini emretti.

Putin, “Gördüğünüz üzere Batılı ülkeler sadece ekonomik alanda ülkemize karşı düşmanca eylemlerde bulunmakla kalmayıp, aynı zamanda önde gelen NATO ülkelerinin üst düzey yetkilileri, ülkemize yönelik saldırgan açıklamalarda da bulunuyor. Bu nedenle Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı'na, Rus ordusunun caydırıcılık güçlerini özel savaş görevi rejimine geçirmelerini emrediyorum” dedi. Bu seviye, nükleer silahların fırlatılmasını kolaylaştırıyor. 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, karara tepki göstererek, bunu “sorumsuzca” olarak niteledi. CNN kanalına konuşan Stoltenberg, "Bu çok tehlikeli.

Bu adım tamamen sorumsuzca” derken, bunun, mevcut durumun ciddiyetini artırdığını kaydetti.

ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield ise, bu adımı "kabul edilemez" diye niteledi,  "Bu, Putin'in, bu savaşı kabul edilemez bir şekilde tırmandırmayı sürdürdüğü ve onun eylemlerini en güçlü şekilde durdurmaya devam etmemiz gerektiği anlamına geliyor" dedi.

Ruslar bunu hesaba katmadı Güç sivillerde

AB HAVA SAHASI RUSYA'YA KAPATILDI

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya'ya uygulanacak yeni yaptırımları açıkladı. AB hava sahasının Rusya'ya kapatıldığını belirten von der Leyen, Rusya'ya ait, Rus tescilli veya Rus kontrolündeki tüm uçakların AB topraklarına inemeyeceğini, havalanamayacağını veya üzerinde uçamayacağını kaydetti.

'AB TARİHİNDE BİR İLK'

AB’nin tarihinde ilk kez saldırı altındaki bir ülkeye silah ve diğer teçhizat satın alınmasını ve teslimatını finanse edeceğini dile getiren AB Komisyonu Başkanı, "Bu bir dönüm noktasıdır" dedi. Von der Leyen, "İkincisi, benzeri görülmemiş bir adımla, Kremlin'in medya makinesini AB'de yasaklayacağız" ifadelerini kullanarak Rusya devletine ait Russia Today ve Sputnik ile yan kuruluşlarının Avrupa'daki yayınlarını yasaklayacak araçlar geliştirdiklerini belirtti. Von der Leyen, Rusya Merkez Bankası'nın ve Rus oligarklarının AB'deki mal varlıklarının dondurulacağını, Rus bankalarının da SWIFT ödeme sisteminden çıkarılacağını açıkladı.

BELARUS'A YAPTIRIMLAR

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko'ya uygulanacak yaptırımlar konusunda ise von der Leyen, "Aynı zamanda Kremlin işbirlikçisi Lukaşenko rejimine karşı yaptırımlarımızı bir kez daha güçlendiriyoruz. Belarus'un mineral yakıtlardan tütün, odun ve kereste, çimento, demir ve çeliğe kadar olan ürün ihracatını durduracağız. Rusya için çift kullanımlı mallara getirdiğimiz ihracat kısıtlamalarını Belarus'a da genişleteceğiz. Bu aynı zamanda Rusya'ya karşı aldığımız tedbirlerin herhangi bir şekilde atlatılması riskini de ortadan kaldıracaktır" ifadelerini kullandı.

Öte yandan İngiltere merkezli çok uluslu petrol şirketi BP, Rusya'nın devlet kontrolündeki enerji devi Rosneft'teki hisselerini elinden çıkaracağını açıkladı.

Ruslar bunu hesaba katmadı Güç sivillerde

ONURSAL BAŞKANLIĞI ASKIYA ALINDI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Uluslararası Judo Federasyonu (IJF) onursal başkanı statüsü askıya alındı. Uluslararası Judo Federasyonu (IJF) tarafından yapılan açıklamada, "Ukrayna'da devam eden savaş ışığında, Uluslararası Judo Federasyonu, Vladimir Putin'in Federasyonu'nun Onursal Başkanı ve Büyükelçisi statüsünü askıya almıştır" ifadeleri kullanıldı. Küçük yaşlarda başladığı judoyla yakından ilgili olduğu bilinen ve sık sık mindere de çıkan Putin, siyah kuşak sahibi. Rus lider Putin, bu sporun bireyin kişilik özelliklerini geliştirdiğini ve kendisine de uluslararası ilişkiler konusunda katkısı olduğunu söylemişti.

YILAN ADASI ASKERLERİ HAYATTA OLABİLİR

Rus donanmasına teslim olmayı reddetmelerinin ardından öldükleri duyurulan Ukrayna’ya ait Yılan Adası'ndaki askerlerin, halen hayatta olabileceği açıklandı. 24 Şubat'ta meydana gelen olaya ilişkin ses kaydında, Rus savaş gemisi mürettebatının, adadaki askerlerle iletişime geçerek teslim olmaları gerektiğini aksi halde bombalanacaklarını söylediği duyulmuş, Ukrayna askerlerinden birinin de bu çağrıya "Rus savaş gemisi, s***irin gidin!" diye küfrederek karşı çıktığı anlaşılmıştı.

Bunun üzerine Rus savaş gemisinin top atışına başladığı kaydedilirken, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, adada bombardıman sonucu hayatını kaybeden 13 askerin kahraman ilan edildiğini açıklamıştı.

Ancak, Ukrayna Devlet Sınır Muhafız Servisi, adadaki tüm Ukraynalı askerlerin hayatta olabileceğine dair güçlü inançlarının olduğunu söyledi. Facebook’ta yapılan açıklamada, askerlerin muhtemel konumları hakkında bilgi alındığı, kimliklerinin belirlenmesi için çalışma yürütüldüğü kaydedilerek, “Çocukların en kısa sürede evlerine dönmelerini umuyoruz" ifadesine yer verildi. Rusya da, sağ olan askerlerin ailelerine gönderileceğini açıklamıştı.

Ruslar bunu hesaba katmadı Güç sivillerde