Dünya Ruslar Donbas’ta ilerliyor!

Ruslar Donbas’ta ilerliyor!

29.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya, Donbas’ta son haftalardaki en büyük kazanımlarını gerçekleştirdi. Kritik Severodonetsk kentindeki Ukrayna askerleri bölgeden ayrılmak zorunda kalabilir.

Ruslar Donbas’ta ilerliyor

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal harekatı devam ederken, Rus ordusunun tüm dikkatini verdiği Donbas bölgesindeki kazanımları artıyor. Rusya’nın bir süredir saldırdığı ve kritik önem taşıyan Severodonetsk kentini kuşatmaya yakın olduğu belirtildi. Luhansk bölge valisi Serhiy Hayday, 10 bin Rus askerinin Donbas bölgesinde olduğunu belirtirken, Severodonetsk’teki Ukrayna güçlerinin teslim olmamak adına çekilmek zorunda kalabileceği ifade ediliyor. 

Haberin Devamı

Rus güçleri topçu ateşiyle ilerlemeyi sürdürürken, Rusya dün Lyman kentinde kontrolü sağladığını duyurdu. Lyman büyük bir kent olmamasına rağmen stratejik bir konumda bulunması nedeniyle önem taşıyordu. Rus güçlerinin buradan Slovyansk kentine doğru ilerlemesi bekleniyor. Bununla birlikte Rus güçlerinin ana hedefinde hala Severodonetsk yer alıyor. Son kazanımlarla birlikte Moskova’nın son haftalardaki en büyük ilerlemesini kaydettiği ifade ediliyor. Donbas’a odaklanan Rusya, Harkov ve Dnipro kentlerini de vurmaya devam ediyor. 

‘DURUM ÇOK ZOR’ 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise, Donbas’taki durumun çok zor olduğunu ifade ederken, Avrupa ülkelerini yaptırımlar konusunda anlaşamamaları nedeniyle eleştirdi. Dünyada yaşanan gıda sıkıntısına da dikkat çeken Zelenskiy, Ukrayna’nın tahıl ihracat arzının neredeyse yarısının şu anda durdurulduğunu belirterek, “22 milyon ton tahıl depolarda bekletiliyor” dedi. 

Haberin Devamı

 PUTİN’DEN BATI’YA SUÇLAMA

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile bir telefon görüşmesi yaptı. Scholz ve Macron’un görüşmede derhal ateşkes ve Rus birliklerinin Ukrayna’dan geri çekilmesi çağrısı yaptığı belirtildi. İki liderin, ayrıca Putin’e Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile ciddi ve doğrudan müzakerelerde bulunma, soruna diplomatik çözüm çağrısında bulunduğu kaydedildi. Aynı şekilde Macron ve Scholz’un, Putin’den, Azovstal fabrikasında teslim olan 2 bin 500 Ukraynalı askerin de serbest bırakılmasını istediği belirtildi.

Kremlin’den yapılan açıklamada da, Putin’in, Rusya’nın Ukrayna ile müzakerelere devam etme istediğini ilettiği kaydedildi. Rus Interfax ajansının haberine göre de, Putin, Almanya ve Fransa liderlerini Ukrayna’yı silahlandırmama konusunda uyardı. Ukrayna’ya silah tedarikini “tehlikeli” olarak niteleyen Putin, Ukrayna’daki durumun “daha da istikrarsızlaşması ve insani krizin daha da kötüleşmesi riskine” karşı uyarıda bulundu.

BİDEN: PUTİN’İN PLANI GERİ TEPTİ

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna kültürünü “silip yok etmeye çalıştığını” söyledi. Askeri öğrencilere konuşan Biden, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine de değindi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ‘planının geri teptiğini’ belirtti. ABD lideri, “Rusya Devlet Başkanı, Avrupa’yı ‘Finlandiyalaştırmaya’ çalıştı, ancak bunun yerine tüm Avrupa’yı ‘NATO’laştırdı” dedi.

Haberin Devamı

ULUSAL MUHAFIZLARDAN 115 ASKER KOVULDU!

Rusya’da ‘Rosgvardia’ adı verilen Ulusal Muhafız birliğinde Ukrayna’daki savaş nedeniyle büyük bir çatlak yaşandığı ortaya çıktı. The Guardian’ın haberine göre, Putin’in ‘özel ordusu’ olarak bilinen ‘Rosgvardia’dan 115 asker, Ukrayna’da savaşmayı reddettiği için görevden alındı. Olay, askerlerin yerel mahkemeye toplu dava başvurularının reddedilmesiyle gün yüzüne çıktı.