Dünya Ruslar şokta! Sovyetler'den sonraki en büyük kayıp

Ruslar şokta! Sovyetler'den sonraki en büyük kayıp

12.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya, ilhak ettiği Herson’dan çekilirken, halk kent merkezinde yeniden Ukrayna bayrakları dalgalandırmaya başladı. Çekilme Rusya’da “Sovyetler Birliği’nin çöküşünden bu yana en büyük Rus jeopolitik kaybı” diye nitelendiriliyor.

Ruslar şokta Sovyetlerden sonraki en büyük kayıp

Ukrayna ve Rusya arasındaki savaşta çok önemli bir dönüm noktasından geçiliyor. Dün, Rusya, kritik önem taşıyan ve 30 Eylül’de ilhak ettiği Herson’dan çekilmek zorunda kaldı. Rusya Savunma Bakanlığı açıklamasında, Rus birliklerinin Herson kentinden tamamen çekildiği, askerlerin Dinyeper Nehri’nin diğer kanadına geçtiği belirtilerek, “Dinyeper’in sol yakasında mühimmat ve silah bırakılmadı. Rus askerlerinin tamamı Dinyeper’in sağ kıyısına geçti, önceden belirlenen pozisyonlara yerleştirildi” ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı

Ruslar şokta Sovyetlerden sonraki en büyük kayıp

Bununla birlikte Herson’daki ana köprünün yıkıldığı haber veriliyor. Antonovski Köprüsü’nü birliklerini nehrin doğu yakasına geçirmek için kullanan Rus ordusunun, çekilme sırasında patlattığı ifade ediliyor. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise, Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya’da yapılan referandumlar sonrası bu bölgelerin Rusya tarafından ilhak edildiğini hatırlattı ve Herson’un hala Rusya topraklarının bir parçası olduğunu öne sürdü. Peskov, “Herson, Rusya Federasyonu’nun parçası. Bu statü yasalar ile belirlenmiş ve sabitlenmiş durumda. Bunda bir değişiklik yok ve olması mümkün değil” dedi. 

Ruslar şokta Sovyetlerden sonraki en büyük kayıp

ZELENSKİY: TARİHİ BİR GÜN

Rusya’dan gelen haberler sonrası halk. Herson’da Ukrayna bayrakları dalgalandırmaya başladı. Ukrayna bayrağının çekilmesi, kentte artık bir Rus varlığının olmadığına işaret ediyor. Ancak Ukrayna ordusunun kent merkezine girme konusunda ihtiyatlı davranması bekleniyor. Zira Rusların Herson’da çok sayıda tuzak kurdukları iddia edilmişti. Ayrıca Ukrayna ordusunun kente girmesiyle Rusya’nın kent merkezine yönelik yoğun bir füze saldırısına başlayabileceği de tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Kent içine giren sınırlı sayıda Ukrayna askeri, halk tarafından sevinçle karşılandı. Yaralı Rus askerlerin kentte bırakıldığı ve kalan askerlerin ise askeri üniformalarını çıkararak yerel halk arasına karıştığına dair raporlar geliyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise, yaptığı açıklamada, “Bugün tarihi bir gün ve Herson’a dönüyoruz” dedi. Ukrayna ordusuna teşekkür eden Zelenskiy, “Herson halkı bekliyordu. Ukrayna’dan asla vazgeçmediler. Şehir henüz düşmandan tamamen arındırılmamışken bile, Herson halkı sokaklardan ve binalardan Rus sembollerini ve işgalcilerin Herson’da kaldığına dair tüm izleri kaldırıyor” ifadelerini kullandı. Bununla birlikte Rus askerinin Dinyeper’in karşı kıyısında yeni savunma pozisyonları hazırladığı, Kırım’ın kuzeyinde dahi yeni hendekler kazdığı dikkat çekiyor. Bu, Ukrayna ordusunun Kırım’a kadar ilerlemesinin beklendiği şeklinde yorumlanıyor.

Ruslar şokta Sovyetlerden sonraki en büyük kayıp

RUSYA ŞOKTA

Haberin Devamı

Öte yandan Herson’un kaybedilmesi, Rus yönetimi için büyük bir yenilgiye işaret ederken Kırım’ın Rus kontrolündeki geleceğini kuşkuya sokuyor. Zira Kırım’ın suyu Herson’da bulunan kanallarla sağlanıyor. Çekilme, Rusya’nın 9 aydır süren çatışmalardaki en büyük gerilemesi olarak görülürken, Rusya içinde de tartışma yarattı. Kremlin eski danışmanı Sergei Markov, çekilmeyi “Sovyetler Birliği’nin çöküşünden beri en büyük Rus jeopolitik kaybı” olarak nitelendirdi. Şokta olan Rusya’daki “şahinler” ise tam seferberlik ilanı ve savaş ekonomisine geçilmesini de öneriyor. Buna karşın, Rus yönetimi kayıplar karşısında diplomasi masasına gelmek istiyor. Son olarak Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Moskova’nın Kiev’le ön koşulsuz olarak diyalog kurmaya açık olduğunu söyledi. Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova da, Rusya’nın diplomasiye hazır olduğunu duyurmuştu. 

SONUÇLARI NE OLUR?

*Askeri olarak Ukrayna açısında bir zafer. Moral ve motivasyon artıracak,
*Rusya’da alınan askeri kararlar sorgulanacak,
*Ukrayna yanlısı Batı dünyasını zorlu geçecek kış öncesi bir arada tutacak,
*Suyunu Herson’dan alan Kırım’ın Rus kontrolündeki geleceği sorgulanır,
*Gerileyen Rusya ve ilerleyen Ukrayna, diplomasi masasında yeniden buluşabilir.