Dünya Rusya için kritik hafta

Rusya için kritik hafta

11.04.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna'yı işgal harekatı yürüten, bu nedenle ağır yaptırımlara maruz kalan Rusya için bu hafta kritik olacak. Rusya'nın dolar cinsinden borcunu ödeyip ödeyemeyeceği belli olacak, AB de, 6. yaptırım paketini tartışacak.

Rusya için kritik hafta

DIŞ HABERLER - Bir ayı aşkın süredir Ukrayna'yı işgale yönelik harekata devam eden Rusya için kritik bir hafta başlıyor. Nitekim Rusya'nın bu hafta başında dolar cinsinden ödemesi gereken devlet tahvilini ödeyip ödemeyeceği belli olurken, Avrupa Birliği'nin de 6. yaptırım paketini görüşmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Dünya çapındaki malvarlıklarının büyük bir kısmı dondurulan, önde gelen ülkeler ve örgütler tarafından yaptırımlara maruz kalan Rusya'nın, dolar cinsinden devlet tahvili ödelemeleri nedeniyle "bir asırdan bu yana ilk kez" temerrüde düşme riskiyle karşı karşıya olduğu belirtiliyor. Kremlin, bu ödemeleri ruble ile ödemek istediğini belirtirken, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P) da, Rusya'nın döviz notunu, dış borç sahiplerine olan taahhütlerini yerine getiremeyeceğine dair artan riskler nedeniyle "seçici temerrüde" düşürmüştü.
Rusya'nın 1917'deki Bolşevik Devrimi'nden bu yana temerrüde düşmediği hatırlatılırken, Euronews Türkçe, Moskova'nın Ukrayna işgalinden dolayı Batılı ülkelerle ekonomik alanda girdiği "bilek güreşi"nin, tahvil ödemelerini çok hassas bir noktaya getirdiğini yazdı.

Haberin Devamı

649 milyon dolar

Moskova, dolar cinsinden devlet tahvilleri için 649 milyon dolar faiz ödemesi gerekiyordu. Ancak ABD Hazinesi, bu transferi engelleyerek Rusya'nın dondurulmuş döviz rezervlerini kullanmasını yasakladı. Kremlin de, bu hamleye karşılık, söz konusu miktarın ruble karşılığını özel hesaplara yatırdı. Uzmanlar, Rusya'nın enerji ihracatından milyarlarca dolar gelir elde ettiğini, döviz rezervlerinin yaklaşık yarısı dondurulmuş olsa da, Rusya'da bulunan yüz milyarlarca dolar değerinde rezervi bulunduğunu kaydediyor. ABD Hazinesi de, 25 Mayıs'a kadar Moskova'nın devlet borcuna ilişkin ödemelerini gerçekleştirmesi için bir lisans hakkı tanımış durumda. Dolayısıyla uzmanlar, Rusya'nın isterse ödemeyi yapabileceğini söylüyor.  Ancak farklı para birimiyle borçların ödenmesi, işlemin gerçekleşmemesi yani temerrüt anlamına gelirken, Kremlin bunu reddediyor. 

Rusya için kritik hafta

Ukrayna'nın Makariv kentindeki bir toplu mezarda en az 132 ceset bulunduğu açıklanırken, yaşanan şiddetli çatışmaların ardından kentin neredeyse tamamen terk edildiği göze çarpıyor. Makariv Belediye Başkanı Vadym Tokar, başkent Kiev'in yaklaşık 50 km batısında bulunan kentte 130'dan fazla ceset bulunduğunu bildirdi. Tokar’a göre yaklaşık yüzde 40'ı yıkılırken, kent halen su, elektrik ve gazdan yoksun. Rus askerlerinin operasyonundan önce bölgede 15 bin kişi yaşarken bugün sadece bin kişinin kaldığı söyleniyor.

Haberin Devamı

Danışman tüyo verdi!

Rusya lideri Vladimir Putin’in eski ekonomi danışmanı Andrey Illarionov, Rusya enerji ticaretine uygulanacak “gerçek bir ambargonun”, bir ya da iki ay içerisinde Ukrayna’daki savaşı durdurabileceğini savundu. 2000-2005 yılları arasında Putin’e danışmanlık yapan Illarionov, Batılı ülkelerin Rusya kaynaklı enerji kullanımlarını azaltacakları açıklamasını Kremlin’in ciddiye almadığını kaydetti.

Lüksemburg’da gündem yeni yaptırımlar...

Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanları ise, bugün Lüksemburg’da Rusya’ya yönelik 6. yaptırım paketini masaya yatırıyor. Son olarak 5.pakette kömür ithalatına yasak getiren AB’nin, Rusya’dan petrol alımını sonlandırma önerisi, toplantının en önemli gündem maddesini oluşturuyor.

Bununla birlikte, bu önerinin üye ülkeleri ikiye böldüğü ve bu konuda hala bir mutabakat sağlanamadığı bildiriliyor. Almanya, İtalya, Avusturya ve Macaristan’ın Rus petrolüne olan bağımlılığını hatırlatan bir AB diplomatı, “Kabul edilmeyeceğini bile bile resmen bir öneriyi masaya sunamayız” ifadesini kullandı. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, önceki gün, Ukrayna’nın bekleyecek zamanının kalmadığını belirterek, Batı’dan Rusya’nın petrol ihracatına ambargo koymasını istemişti. AB ülkelerinin, işgalin başından bu yana Rusya’dan 27 milyar dolarlık petrol ve doğal gaz aldığı tahmin ediliyor.