Dünya Rusya ilhaka hazırlanıyor

Rusya ilhaka hazırlanıyor

28.09.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Dün Rus işgali altındaki bölgelerdeki tartışmalı referandum sona ererken, Rus basını büyük oranda ‘Evet’ oyu çıktığını duyurdu. Putin’in birkaç gün içinde ilhak için adım atması bekleniyor.

Rusya ilhaka hazırlanıyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Rusya’da, Ukrayna’ya karşı yürütülen savaş nedeniyle ilan edilen seferberlikten kaçışlar sürerken, işgal edilen Ukrayna topraklarında gerçekleştirilen referandum dün sona erdi. Donetsk ve Luhansk bölgelerinin dışında, Zaporijya ve Herson’da gerçekleştirilen referandum sonrası, Rusya’nın bu bölgelere yönelik ilhak adımına girişeceği tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Dün Rusya basınının duyurduğu sonuçlara göre, Herson’da yüzde 86, Zaporijya’da yüzde 93, Donetsk yüzde 94 ve Luhansk’ta da yüzde 98 ‘Evet’ oyu çıktı. Silah zoru altında gerçekleştirilen ve “sonuçları önceden belli olmakla” eleştirilen referandum, Rusya dışında tanınmıyor. Bununla birlikte Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Rus güçleri veya Rus destekli ayrılıkçıların kontrol ettiği bölgelerde referandumların ardından Ukrayna topraklarının yaklaşık yüzde 15’ini resmen ilhak etmeye hazırlandığı belirtiliyor.

Rusya ilhaka hazırlanıyor

İngiltere Savunma Bakanlığı, Putin’in birkaç gün içinde ilhak açıklaması yapmasını beklediklerini duyurdu. Putin Cuma günü Rus meclisine konuşacak. Rus basınındaki haberlerde, Putin’in ilhak açıklamasının ardından referandumun gerçekleştiği 4 bölgenin tek çatı altında ilhak edileceği iddia edildi. Moskova merkezli “Vedomosti” gazetesi, referandumun sürdüğü 4 bölgenin Kırım ile birlikte “Rusya’nın 9. federal bölgesi” haline getirileceğini yazdı. Gazete bu iddiayı, adı açıklanmayan bir Rus senatörü ve Kırım yönetimine yakın bir kaynağa dayandırdı.

Haberin Devamı

Bununla birlikte Rusya, referandumu gerçekleştirdiği bölgelerin bazılarında tam anlamıyla kontrol sağlamış değil. Örneğin Ukrayna’nın ciddi ilerleme sağladığı Donetsk bölgesi gibi savaşın sürdüğü cephe hatları da referanduma dahil edilmişti. Rusya, 4 bölgenin ilhakı sonrası en az 90 bin kilometrekare Ukrayna toprağını ilhak etmiş olacak. İlhak kararı sonrasındaysa, özellikle ABD’nin Rusya’ya yönelik yaptırımları daha da ağırlaştırması bekleniyor. Bununla birlikte Ukrayna’ya yönelik silah yardımlarının da hızlanması beklentisi var.

ABD: Tanımıyoruz

Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, Rusya’nın düzenlediği sözde referandumların ardından ilhak edebileceği 4 bölgenin Batılı ülkeler tarafından asla tanınmayacağını açıkladı. Sözde referandumları “şeytani bir plan” olarak nitelendiren Blinken, ABD’nin Rusya’ya ek yaptırımlar getireceği uyarısını yineledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile telefonda görüştüğünü açıklayan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de “Rusya tarafından düzenlenen sahte referandumların hiçbir meşruiyeti yoktur ve uluslararası hukukun açık bir ihlalidir. Bu topraklar Ukrayna’nındır” dedi.

Haberin Devamı

Rusya ilhaka hazırlanıyor

Sınıra askerlik şubesi kuracaklar!

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna’daki savaş nedeniyle kısmi seferberlik ilan etmesinin ardından bu karara uymayan binlerce Rus, ülkeyi terk etmeye başladı. Seferberlik emri ellerine ulaşmadan ülkeden ayrılmak isteyen Ruslar, özellikle Gürcistan, Finlandiya, Kazakistan ve Moğolistan sınırında kuyruklar oluşturuyor. Rus bölgesinden Gürcistan sınırına yönelen araçların 20 km kuyruk oluşturduğu görülüyor.

Şimdiye kadar diğer ülkelere geçiş yapan Ruslar hakkında bir önlem alınmazken, Rusya Federal Güvenlik Servisi’nin bölgeye zırhlı araçlar gönderdiği görüldü. İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da, teslim olmak istemeyenlerin tespiti için Lars Sınır Kapısı’na askerlik şubesi açılacağı belirtildi. Finlandiya Sınır Muhafızları da, kaçak Rusların ülkeye girişini engellemek
için sınıra çit inşa edilmesini istedi. 

Haberin Devamı

‘Savaşa gidenlerin günahları affedilecek!’

Rus Ortodoks Kilisesi tartışma yaratacak bir duyuru yaparak Ukrayna’ya karşı savaşta ölen Rusların tüm günahlarından arınacağını açıkladı. Kilise lideri Patrik Kirill’in Putin’in önemli bir müttefiki ve işgalin destekçisi olduğu biliniyor. Euronews’un aktardığına göre, Kirill, “Görevlerinin gerektirdiği şeyi yapmaya gidenler bu görevi yerine getirirken ölürse, o zaman şüphesiz başkaları için kendilerini feda etmiş olacaklardır. Bu nedenle, bu kişinin işlediği tüm günahlardan arındığına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.