Dünya Rusya ve Kazakistan'da 50 binden fazla kişi su baskını sebebiyle tahliye edildi

Rusya ve Kazakistan'da 50 binden fazla kişi su baskını sebebiyle tahliye edildi

07.04.2024 - 14:48 | Son Güncellenme:

Kazakistan sınırındaki Rus kenti Orsk'ta baraj patlaması sebebiyle şehirde yaşayan 11 bin kişi tahliye edildi.

Rusya ve Kazakistanda 50 binden fazla kişi su baskını sebebiyle tahliye edildi

Rusya ve Kazakistan'da meydana gelen su baskınları nedeniyle 50 binden fazla kişi tahliye edilirken birçok noktada olağanüstü hal ilan edildi. Rusya ve komşusu Kazakistan'da karların hızlı erimesi nedeniyle nehir ve barajlar taşarken birçok yerleşim birimi su altında kaldı. 

Haberin Devamı

Kazakistan sınırındaki Rus kenti Orsk'ta baraj patlaması nedeniyle kentte yaşayan 11 bin kişi tahliye edildi. Rus yetkililer 4 binden fazla binanın su altında kalma riski bulunduğunu açıkladı. Eriyen karlarla artan su seviyesi Kazakistan'da da baskınlara neden oldu. Sellerden en çok etkilenen batı ve kuzey eyaletlerde 3 bin 171 ev su altında kaldı.

Acil Durumlar Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, bugüne kadar su altında kalan bölgelerden 14 bin 589'u çocuk olmak üzere 46 bin 755 kişi tahliye edildi. Bu kişilerin 2 bin 602'si helikopterlerle kurtarıldı. Ayrıca 60 bin küçük ve büyük baş hayvan tahliye edildi.

Ülkenin batısındaki Atrau eyaletinde, dün gece Cem nehrinin taşması sonucu Kulsarı kenti tamamen sular altında kaldı. Kentten yaklaşık 14 bin kişi tahliye edildi. Ülkenin Abay, Akmola, Aktöbe, Atrau, Batı Kazakistan, Karagandı, Kostanay, Pavlodar, Kuzey Kazakistan ve Ulutau eyaletlerinde yerel ölçekte olağanüstü hal ilan edildi.