Dünya ‘Rusya yenilmez!’

‘Rusya yenilmez!’

03.09.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Öğrenim yılı başlangıcı etkinliklerinde konuşan Rusya lideri Putin, ülkesinin tıpkı 2. Dünya Savaşı’ndaki gibi bugün de yenilmez olduğunu savundu.

‘Rusya yenilmez’

DIŞ HABERLER - Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, öğrenim yılının başlangıcı nedeniyle önceki gün düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, ülkesinin, tıpkı 2. Dünya Savaşı sırasında olduğu gibi bugün de “yenilmez” olduğunu vurguladı.

Haberin Devamı

AFP’nin haberine göre televizyonda da yayınlanan konuşmasında “Büyük Vatanseverlik Savaşı’nı neden kazandığımızı anladım: Böyle bir morale sahip halkı yenmek imkânsız. Hiçbir şekilde yılmamıştık ve bugün de hâlâ öyleyiz” ifadelerini kullandı. Cephede savaşan babasının, dedesiyle mektuplaştığını, savaş sırasında eşini kaybeden dedesinin oğluna “Vurun o şerefsizlere” diye yazdığını anlatan Putin, “Şu anda bu gibi aileler Rus vatandaşlarının ezici çoğunluğunu oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı, Nazi Almanyası’na karşı yapılan savaşı sürekli olarak Moskova’nın Şubat 2022’de başlattığı ve “özel askeri operasyon” olarak nitelendirdiği Ukrayna’daki işgali ile karşılaştırıyor.

1 milyon İHA pilotu

Haberin Devamı

Bununla birlikte Rusya lideri, ülkesinin 2030 yılına kadar 1 milyon İHA uzmanı yetiştirmesi gerektiğini vurgulayarak, bu sektörün sivil tarafta da çok hızlı bir şekilde geliştiğini, tüm dünyada, çok farklı alanlarda öneminin arttığını kaydetti.

Öte yandan Rus yetkililer, öğrencileri Kalaşnikof, makineli tüfek gibi askeri silahlarla tanıştırmak amacıyla Sovyetler Birliği döneminde onaylanan lise derslerini yeniden uygulamaya koydu. Bu çerçevede öğrenciler, Ukrayna’daki çatışmada her iki tarafın da yaygın olarak kullandığı savaş İHA’larını kullanma konusunda da pratik yapabilecek.

Moskova’dan balistik füze tehdidi

Rusya, gelişmiş bir kıtalararası balistik füzeyi hizmete soktu. Rus uzay ajansı Roscosmos’un Başkanı Yuri Borisov, Sarmat füzelerinin “savaş alarmı pozisyonuna geçtiğini” söyledi. Rus lider Vladimir Putin’in “yenilmez” oylarak nitelediği 18 bin kilometre menzilli yeni “Sarmat II” (Şeytan II) stratejik füzesinin toplam fırlatma ağırlığı 208.1 ton. Sarmat II, füze savunma sistemlerine yakalanmıyor ve hipersonik olanlar da dahil olmak üzere nükleer başlıklar taşıyabiliyor.

Öte yandan Sputnik haber sitesi, Sarmat’ın savaş pozisyonuna geçmesinin ABD’de paniğe yol açtığını savundu. Sputnik’in aktardığına göre, Amerikan “Military Watch Magazine” (MWM) dergisi, yeni Sarmat sisteminin muharebe görevine başlamasıyla ilgili bir değerlendirmeye yer verdi. Bu analizde bir Sarmat füzesinin potansiyel olarak Fransa veya Teksas’ın yüzölçümünden daha büyük bir alanı yok etme kapasitesine sahip olduğu vurgulanırken, Putin’in bu hamlesinin ABD’de paniğe yol açtığının altı çizildi. MWM, “Bunun nedeni, ABD’nin kıtalararası balistik füze cephaneliğinin dünyadaki en eski ve en az gelişmiş cephanelik olmasıdır” ifadelerini kullandı.