Dünya Rusya'da kanlı gece! Konserde katliam

Rusya'da kanlı gece! Konserde katliam

23.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Moskova’da konser salonuna düzenlenen silahlı saldırıda en az 40 kişi yaşamını yitirdi. Eylemi DAEŞ’in Horasan grubu üstlendi.

Rusyada kanlı gece Konserde katliam

Rusya’nın başkenti Moskova’nın kuzeybatısında bir AVM’nin içinde yer alan Crocus City Hall konser salonuna düzenlenen saldırıda en az 40 can kaybı yaşanırken, 100’ün üzerinde yaralı olduğu belirtildi. Eylemi terör örgütü DAEŞ’in Horasan grubu üstlendi. Grubun ismi ocak ayında İstanbul Sarıyer’de bir kişinin öldüğü kilise baskınında da geçmişti. Rusya ise DAEŞ’in açıklamasını gerçekçi bulmadı. 

Haberin Devamı

Dün akşam saatlerinde meydana gelen olayda, sayıları en az 3 olarak belirtilen silahlı ve maskeli kişiler, 2019’da ünlü sanatçı Tarkan’ın da konser verdiği Crocus Belediye Binası’ndaki AVM’nin içinde bulunan konser salonunu basarak ateş açtı. Görgü tanıklarının ifadelerine göre, salonda duyulan bir dizi patlamanın ardından başlayan yaylım ateşiyle salonda adeta bir can pazarı yaşandı. saldırganlar salondan kaçanlara hedef gözeterek ateş açtı. Sosyal medyaya düzen görüntülerde adeta bir insan avının yaşandığı salonda, cansız insan bedenlerinin salonda ve kaçış noklarında gruplar halinde yer aldığı görüldü. Patlamaların ardından büyük bir yangının başladığı konser salonunun çevresine özel timler, itfaiye araçları ve onlarca ambulans gönderildi. Rus medyasının aktardığına göre saldırı sırasında konser salonunda en az 6 bin 200 kişinin bulunduğu bildirildi. Konserde sahne alan Piknik grubunun müzisyenleri arasında yaralanan yok. 

Haberin Devamı

Rusyada kanlı gece Konserde katliam

Etkinlikler iptal edildi 

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in saldırı hakkında ilk anlardan itibaren bilgilendirildiğini aktardı. Moskova Bölge Valisi Andrey Vorobyov konser salonuna yapılan terör saldırısını ele almak için bir görev gücü kurduklarını duyurdu.Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin hafta sonu Moskova’da tüm halka açık etkinliklerin iptal edildiğini duyurdu. 

ABD: Ukrayna yapmadı

Rusya: Kaynağınız ne?

Beyaz Saray görüntülerin korkunç olduğunu belirterek, saldırılara Ukrayna’nın karıştığına dair bir delil olmadığını savundu. Rusya’nın yanıtında Ukrayna’nın saldırıya karışmadığının hangi kaynağa dayandırıldığı soruldu “Sorumluları Rusya’nın kolluk kuvvetleri belirleyecek” denildi. Ukrayna Ulusal Güvenlik Sekreteri Alexey Danilov, Ukrayna televizyonunda “Onlara bu tür eğlenceyi daha sık yaşatacağız” yorumunu yaptı. Ukrayna Başkanlık Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak ise terör saldırısıyla Ukrayna’nın ilgisinin olmadığını belirtti. Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitriy Medvedev, saldırının arkasında Ukrayna’nın olması halinde karşılığın sert olacağını söyledi, “Ölüme ölüm” dedi.

Haberin Devamı

ABD saldırı uyarısında bulunmuştu

Moskova’daki Amerikan Büyükelçiliği 7 Mart’ta Moskova’daki ABD vatandaşları için terör saldırısı uyarısında bulunmuş, “ABD, aşırılık yanlısı grupların, konserler de dahil olmak üzere Moskova’daki büyük toplantıları hedef almayı planladıklarına dair haberleri takip etmektedir ve vatandaşlarına önümüzdeki 48 saat boyunca büyük toplantılardan kaçınmaları tavsiye edilmektedir” ifadelerini kullanmıştı. Elçiliğin bu açıklaması, Rus Federal Güvenlik Servisi’nin, DAEŞ tarafından Moskova’daki bir sinagoga saldırı düzenlenmeye çalışıldığını bildirmesinden sonra gelmişti. İngiltere, Almanya, İsveç, Letonya, Çekya, Kanada ve Güney Kore’nin Moskova büyükelçilikleri de vatandaşlarına dikkatli olmaları uyarısında bulunmuştu.

Fidan, Lavrov ile görüştü

Ankara, Moskova’da bir konser salonuna yönelik saldırıyı terör saldırısı olarak nitelendirerek kınadı. Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre; Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, dün akşam Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Fidan, Moskova’daki menfur terör saldırısını Türkiye’nin kınadığını belirterek, Rusya halkına ve hükümetine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Türk halkının başsağlığı dileklerini iletti. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da, “Moskova’daki bir konser salonuna düzenlenen saldırıda çok sayıda ölü ve yaralı olduğu üzüntüyle öğrenilmiştir. Masum sivilleri hedef alan bu menfur terör saldırısını şiddetle kınıyoruz” denildi. -ANKARA Milliyet