Dünya Rusya’dan dini kopuş da gerçekleşti

Rusya’dan dini kopuş da gerçekleşti

30.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya’nın işgali sonrası bu ülke ile bağlarından iyice kopan Ukrayna’da son olarak Noel bayramının 7 Ocak’ta değil, 25 Ocak’ta kutlanması kesinleşti.

Rusya’dan dini kopuş da gerçekleşti

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Rusya’nın ülkelerine yönelik başlattığı savaş sonrası bu ülke ile olan bağlarını koparmaya devam eden Ukraynalılar, dini olarak da Rus kilisesinden uzaklaşma içerisine girdi.

Haberin Devamı

Daha önce Ukrayna Ortodoks Kilisesi, Rus Ortodoks Kilisesi’nden ayrılmış, Fener Rum Patrikhanesi de Ukrayna Kilisesi’nin bağımsızlığını resmen onaylamıştı. Şimdi de Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin imzaladığı kararla Ukrayna, Rus Ortodoks Kilisesi takvimine göre 7 Ocak’ta kutlanan Noel’i, 25 Aralık’a çekti.

Ayrım netleşti

Zelenskiy, “Rusya’nın gösterişli Noel kutlamaları mirasını terk etmeyi” amaçlayan bir meclis yasa tasarısını imzaladı. Son yıllarda Kiev, Rusya ile dini, kültürel ve diğer bağlarını kopararak kendisini Batı ile aynı hizaya getiriyor. Bu kararla Rus mirasından dini olarak da keskin bir kopuş gerçekleşmiş olduğu ifade ediliyor.

Ukrayna’da ilk dönemde Rus kilisesinden ayrılış konusunda yaşanan tereddütlerin de, savaşta yaşananlar sonrası değiştiği, halkın önemli kısmının Ukrayna Ortodoks Kilisesi’ne geçiş yaptığı ifade ediliyor. Son yapılan ankette halkın yüzde 59’u kararı desteklemişti. Bu değişikliğin en önemli sebeplerinden biri de Rus Ortodoks Kilisesi’nin savaş yanlısı lideri Patrik Kirill. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakın müttefiki olan ve savaşı destekleyen açıklamalarda bulunan Kirill’in bu tutumu, Ukraynalıların kopuşunu hızlandıran sebepler arasında gösteriliyor. Kirill, 24 Şubat 2022’de başlayan Rus saldırılarını desteklediğini söylemiş ve “tüm Rus askerlerinin Tanrı’nın huzurunda affedileceğini” ifade etmişti.

Haberin Devamı

Rusya Dnipro’yu vurdu

Ukrayna’nın Dnipro kentine yönelik Rusya’nın cuma akşamı gerçekleştirdiği saldırıda, füzelerin sivillerin yaşadığı iki apartmana isabet ettiği ve en az dokuz kişinin yaralandığı bildirildi. Saldırıda en az dokuz kişinin yaralandığı, yaralılar arasında 14 ve 17 yaşlarında iki çocuğun da bulunduğu belirtildi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna’nın iç güvenlik teşkilatı SBU’ya ait olan bir binanın vurulduğunu açıklayarak, saldırı için “Rus füze terörü” ifadesini kullandı. Saldırının, Rusya’nın Rostov bölgesinde iki adet Ukrayna füzesini düşürdüğünü açıklamasından sonra gerçekleştiği ifade edildi.