Dünya Rusya'dan Ukrayna'ya yine füze yağmuru! Bir başka ülkeden dumanlar yükseldi

Rusya'dan Ukrayna'ya yine füze yağmuru! Bir başka ülkeden dumanlar yükseldi

31.10.2022 - 10:01 | Son Güncellenme:

Ekim ayı başından bu yana Pazartesi sabahları füze saldırıları düzenleyen Rus işgalciler, bir kez daha Kiev'den Harkov'a Ukrayna'nın dört bir yanını vurdu. Ukrayna'nın güney komşusunda ise bir ilk yaşandı.

Rusyadan Ukraynaya yine füze yağmuru Bir başka ülkeden dumanlar yükseldi

Ukrayna'nın başkenti Kiev, bir Pazartesi gününe daha patlama sesleriyle başladı. Geçen hafta Kırım'daki Sivastopol'da donanma gemileri saldırıya uğrayan Rusya, yeni haftayı yine füze yağmuruyla açtı.

Haberin Devamı

Pazartesi sabah erken saatlerde Ukrayna'nın dört bir yanında hava saldırısı sirenleri çaldı. Uluslararası haber ajanslarının 'acil' koduyla geçtiği habere göre, Kiev'de bir dizi patlama sesi duyuldu. Füze saldırısına uğrayan yerler arasında başkent Kiev'in yanı sıra Ukrayna'nın en büyük ikinci şehri Harkov, ülkenin orta kesimindeki Vinnitsya, batıdaki Hmelnitski, güneydeki Zaporijya ve Dinyeper Nehri kıyısındaki Çerkassi var.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Rus işgalcilerin ateşlediği füzelerin kritik altyapı tesislerini hedef aldığını açıkladı. Vurulan yerler arasında elektrik ve su tesisleri öne çıkıyor.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Pazartesi sabahı Rusların fırlattığı 50 füzeden 44'ünün havada düşürüldüğünü duyurdu.

Haberin Devamı

Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Klitschko, saldırının ardından şehrin bir kısmının elektriksiz ve susuz kaldığını söyledi. CNN International'ın aktardığına göre, Kiev'deki yetkililer, şehir sakinlerinden barınaklarda ve güvenli yerlerde kalmalarını istiyor.

Harkov Belediye Başkanı Ihor Terekhov ise, Telegram hesabında iki füzenin şehirdeki kritik bir altyapı tesisini vurduğunu yazdı. Çerkassi bölgesinde de elektriklerin kesildiği aktarılıyor.

Rusyadan Ukraynaya yine füze yağmuru Bir başka ülkeden dumanlar yükseldi

Kiev'de Rus saldırılarının neden olduğu elektrik kesintileri hafta sonu da devam etti. Belediye Başkanı Klitschko, daha önce elektrik sistemlerini tamir etmenin haftalar süreceğini söylemişti. 

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Oleg Nikolenko, "Rusya ne barış görüşmeleriyle ne de küresel gıda güvenliğiyle ilgilenmiyor. Putin'in tek amacı ölüm ve yıkım" dedi.

Yerel medyaya yansıyan bilgilere göre, Ukrayna'yı vuran füzelerden bazıları Karadeniz'deki Rus savaş gemilerinden ateşlendi.

Rus lider Vladimir Putin'in 2014'te el koyduğu Kırım'ın en büyük kenti Sivastopol'daki Rus donanması,geçen hafta saldırıya uğradı. Moskova, insansız hava araçlarının kullanıldığı saldırıdan Ukrayna'nın sorumlu olduğunu belirtiyor ancak Kiev yönetimi bir sorumluluk üstlenmiş değil.

Rusyadan Ukraynaya yine füze yağmuru Bir başka ülkeden dumanlar yükseldi

FÜZE PARÇALARI UKRAYNA'NIN KOMŞUSUNA

Rusya'nın ateşlediği füzelerden birinin parçaları, Ukrayna'nın güney komşusu Moldova'nın bir köyüne düştü. 24 Şubat'ta başlayan işgalden bu yana, Moskova'nın kontrol ettiği Transdinyester nedeniyle 'sıradaki ülke' olarak birçok kez gündeme gelen Moldova'ya, bugün füze parçaları yağdı.

Haberin Devamı

Moldova İçişleri Bakanlığı, Ukrayna hava savunma sistemi tarafından vurulan füzeye ait parçaların sınırdaki Naslavcea köyünün yakınına düştüğünü duyurdu. Patlamayla pencerelerin kırıldığı Naslavcea köyünde herhangi bir can kaybı ya da yaralı yok.

Kişinev yönetimi, üç hafta önceki Rus saldırısında bazı füzelerin hava sahasından geçtiğini açıklamıştı, Rusya Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı'na çağrılmıştı.

Kremlin yanlısı Transdinyester bölgesi nedeniyle diken üstünde işgali takip eden Moldova, aynı zamanda savaştan kaçan yüz binlerce Ukraynalının sığındığı bir ülke.

Moldova toprakları içinde tek taraflı bağımsızlık ilan eden ve Rusya tarafından desteklenen Transdinyester'de, Nisan ayı sonunda patlamalar gerçekleşmişti. Ukrayna, Rusya yanlısı yayın yapan radyoların antenlerinde gerçekleşen patlamaların Moskova tarafından tezgahlanan 'sahte bayrak' operasyonu olduğunu kaydetmişti.

Haberin Devamı

Rusyadan Ukraynaya yine füze yağmuru Bir başka ülkeden dumanlar yükseldi

Kremlin'in Ukrayna işgalindeki hedeflerinden biri, güney hattını tamamen kontrol ederek Transdinyester'le karadan bağlantı kurmaktı ancak Ruslar Odesa'ya ulaşamadıkları gibi Herson'u da kaybetmek üzere.

Çatışmanın Transdinyester'e sıçraması, tehlikeli bir domino etkisi yaratma potansiyeline sahip. Rusya'nın Transdinyester'e ve dolayısıyla Moldova'ya yönelik doğrudan operasyon düzenlemesi, büyük sonuçlar doğurabilir.

Moldova, etnik, tarihsel ve kültürel olarak Romanya’ya sıkı sıkıya bağlı bir ülke. Hatta iki ülkenin birleşmesi bile son dönemde gündeme geldi. Bu nedenle de, Rusya’nın resmen Moldova toprakları içerisinde bulunan Transdinyester’e saldırması yahut bu bölgeden Ukrayna’nın güneyine saldırı düzenlemesi, NATO üyesi Romanya’yı da işin içine sokabilir. Dolayısıyla Rusya'nın bir NATO ülkesiyle karşı karşıya gelme ihtimalinin belirmesi, gündemden düşmeyen 'Üçüncü Dünya Savaşı'nı tetikleyebilir.

Haberin Devamı

12 GEMİ YOLA ÇIKTI

Rusya, Sivastopol saldırısının ardından Türkiye'nin öncülüğünde imzalanan tahıl koridoru anlaşmasının askıya alındığını duyurdu. Birleşmiş Milletler ve Batılı ülkeler, Moskova'dan anlaşmaya geri dönmesini istiyor.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise, anlaşmazlığın çözülmesi için taraflarla görüştü.

Birleşmiş Milletler, bu sabah yaptığı açıklamada Türk ve BM ekiplerinin tahıl gemilerinin denetimine yeniden başladığını bildirdi. Ukrayna limanlarından Pazartesi sabah itibarıyla 12 tahıl yüklü gemi daha Karadeniz'e açıldı ve İstanbul Boğazı'na doğru seyrediyor.

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Moskova'nın anlaşmayı askıya almasını "Rusya Afrika, Orta Doğu ve Güney Asya’da kıtlık yaratmaya çalışıyor" sözleriyle değerlendirdi.

Anlaşma kapsamında oluşturulan gözlem merkezi İstanbul’da bulunuyor. Türkiye’nin başkanlık ettiği merkezde Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler’in temsilcileri yer alıyor.

Ekim ayı başında ise, Putin'in Kırım'daki en prestijli projesi Kerç Köprüsü havaya uçurulmuştu. Kırım Yarımadası ve Rusya ana karasını birbirine bağlayan köprüdeki patlamanın ardından, Moskova füze yağmuruna başlamıştı.