Dünya Saddam kanser

Saddam kanser

28.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Saddam kanser

Saddam kanser


İngiliz The Times gazetesi Irak liderinin kansere yakalandığını ve durumunun ağır olduğunu yazdı. Gazeteye göre Saddam'ın günleri sayılı


       ABD'nin 1991'den bu yana iktidardan indirmek için savaş dahil, suikastten darbeye hatta ayaklanmaya kadar her türlü yola başvurduğu Irak lideri Saddam Hüseyin'in nihayet günlerinin sayılı olduğu ileri sürüldü. İngiliz The Times gazetesinin haberine göre, 63 yaşındaki acımasız lider amansız bir hastalığın pençesinde kıvranıyor. Aralarında Iraklı işadamlarının da bulunduğu ve Saddam'ı yakından gözlemleme imkanına sahip çok sayıda tanık Saddam'ın kansere yakalandığı inancında.
       Hatta liderlerinin kanser olduğu şeklindeki söylentiler son günlerde Irak halkı arasında da yoğunluk kazandı. BM ambargosu altında yıllardır ilaçsız kalan sıradan Iraklı şimdi Saddam'ın hastalığını konuşuyor. Ürdün'deki bir Iraklı işadamı The Times'a "Başkan Saddam Hüseyin'in iyi olmadığını biliyoruz. Kanser olduğunu sanıyoruz. Ne kadar yaşayacağı belli değil" diye konuştu. Irak'a sık sık seyahat yapan başka tanıklar da benzer şekilde ifadeler kullandılar.
       Saddam'ın sağlığının iyice kötüleştiği yolundaki iddialar Irak liderinin geçtiğimiz günlerde kendisini iktidara taşıyan Baas darbesinin 32. yıldönümünde yaptığı konuşmadan sonra yoğunlaştı. Normalde uzun uzun konuşmasının beklendiği yıldönümünde Saddam tam tersine çok kısa bir konuşma yaptı, üstelik söylemindeki mistik hava ölüme yakın bir insan izlenimi verdi. İsrail ve ABD'ye verip veriştirmesi beklenirken Saddam, bambaşka temalardan dem vurarak "masum bebeğin gülücüğü, bir münzevinin duası ve kavrulmuş topraklara düşen rahmet" gibi dünyadan elini eteğini çeken bir insanın ağzından çıkabilecek sözcükler kullandı.
       Televizyondan yayınlanan konuşmada her zamanki gibi saçlarını koyu siyaha boyayan Saddam'ın avurtlarının çöktüğü, renginin sarardığı görüldü. Dış görünüşe çok önem veren, hatta bu yüzden bakanlarından zayıflamalarını ve Dicle'de yüzerek sağlıklı insan görüntüsü vermelerini isteyen Saddam'ın bu hali dikkat çekti.

Kardeşler savaşı

       Gözlemciler Saddam'ın iktidardan ayrılması halinde oğulları Uday ve Kusay arasında büyük bir iktidar kavgasının patlak verebileceğini ileri sürüyorlar. Irak'taki güç odaklarının iç dinamikleri bakımından Suriye'den farklı olduğunu savunan gözlemcilere göre, Hafız Esad'ın ölümünden sonra oğlu Beşşar'ın iktidar koltuğuna yumuşak inişinin tam tersine Irak'ta kanlı çatışmalar patlak verebilir. Olası kavganın nedenleri şöyle sıralanıyor:
       - Saddam halefini belirlemedi. Oysa Esad sağlığında, oğlu Beşşar'ı iktidara hazırlamaya başlamıştı bile.
       - İşkenceci, seri katil ve tecavüzcü olarak nam salan 36 yaşındaki Uday sert kişiliği ile kardeşine karşı da acımasız olabileceği sinyalini veriyor.
       - Gizli servisi kontrol eden 34 yaşındaki Kusay ise saati saatine uymayan değişken ruh haline sahip, dengesiz bir kişilik.

Saddam - Putin flörtü

       MOSKOVA - MİLLİYET
       Irak lideri Saddam Hüseyin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e gönderdiği mesajda, uluslararası alanda Moskova'nın desteğini sürdürmesini istedi.
       Mesajı Putin'e, resmi ziyaret için Rusya başkentinde bulunan Irak Başbakan Yardımcısı Tarık Aziz iletti. Mesajın içeriği ile ilgili ayrıntılı açıklama yapılmadı. Ancak, iki ülke arasında üst düzey ziyaretlerin söz konusu olmadığı duyuruldu. Putin, Irak'a yönelik Amerikan saldırılarını sert bir dille eleştirdi ve son yıllarda çok sayıda ülkenin Irak'la ilişkilerini gözden geçirdiğini, Moskova'nın ise Bağdat'ı desteklemeye devam ettiğini söyledi. Aziz ise, kendisi, Saddam ve iki oğlunun savaş suçlusu ilan edilmesi yolunda Batı'da yürütülen kampanyayı " şantaj" olarak niteledi.