Dünya Saflar sıklaşıyor

Saflar sıklaşıyor

23.02.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna’da savaş sürerken, son günlerde yoğun bir diplomasi trafiği dikkat çekiyor. Çin yönetimi Rusya’da temaslarda bulunurken, ABD Başkanı Biden Varşova’da NATO liderleriyle görüştü.

Saflar sıklaşıyor

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş devam ederken, son günlerde yaşanan diplomasi trafiği dikkat çekiyor. ABD’li ve Çinli diplomatların Münih Güvenlik Konferansı çerçevesinde gerçekleşen ikili görüşmelerinin ardından ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna’nın başkenti Kiev’e sürpriz ziyarette bulunmuş, oradan da NATO müttefikleriyle görüşmek için Polonya’ya geçmişti.

Haberin Devamı

Bu dönemde Rusya da Çin yönetimi ile önemli görüşmeler gerçekleştiriyor. Rusya’da bulunan Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Dış İlişkiler Komisyonu Ofisi Direktörü Wang Yi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü. Lavrov, Rusya’nın Yeni START anlaşmasını askıya aldığını duyurmasının ardından yapılan görüşmede, “Rusya ve Çin, dış politika çalışmalarını yakın bir şekilde koordine etmeye ve daha açık, demokratik, adil bir uluslararası ilişkiler sisteminin oluşturulmasını savunmaya devam ediyor” dedi. Wang ise, “Çin ve Rusya, çok kutuplu bir dünya kurma doğrultusunda kararlı ve emin adımlarla hareket ediyor, çok kutupluluğa bağlılığını koruyor” ifadelerini kullandı. Wang ayrıca, Moskova ile Pekin arasındaki ilişkileri “güçlendirmek ve derinleştirmek” için çalışacağını belirtti.

Haberin Devamı

Saflar sıklaşıyor

Şi’yi bekliyor

Wang Yi’yi Kremlin’de kabul eden Putin ise iki ülke arasındaki ekonomik ve diplomatik ilişkilere dikkat çekti, “Günümüzde uluslararası ilişkiler karmaşık bir hal aldı. İki kutuplu sistemin çöküşünden sonra iyileşmedi, aksine daha da şiddetli hale geldi. Çin ile Rusya arasındaki iş birliği, uluslararası durumun istikrara kavuşması açısından büyük öneme sahip” diye konuştu. Putin, ayrıca Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in Rusya’yı ziyaret etmesini beklediğini de vurguladı.

Wang Yi ise, Çin ile Rusya arasındaki ilişkilerin diğer ülkelerden gelen baskılardan etkilenmeyeceğini ifade ederken, Pekin’in, iki ülkenin ve tüm dünyanın çıkarları için Moskova ile ortaklığını güçlendirmeye hazır olduğunu vurguladı.

Batı’nın yaptırımlarını artırdığı ve Ukrayna’ya kararlı desteğini sürdürdüğü bu dönemde Rusya ve Çin arasında gerçekleşen görüşmeler yakından ve dikkatle takip ediliyor. ABD yönetimi, Çin’in Rusya’ya silah sağlamayı değerlendirdiğini öne sürüyor. Çin ise bunu reddediyor.

‘NATO’nun her karış toprağını savunuruz’

Saflar sıklaşıyor

Rusya ve Çin arasındaki görüşmeler gerçekleşirken, ABD Başkanı Joe Biden da, Polonya’da NATO liderleri ile görüşüyordu. Başkent Varşova’da Doğu Avrupa’daki NATO üyelerinin devlet başkanları ile görüşen Biden, ABD’nin NATO’ya kutsal bir bağlılığı olduğunu ifade etti. “NATO’nun her karışını savunacağız” diyen Biden, ABD’nin Ukrayna’ya olan desteğini de sürdüreceğini yineledi. ABD Başkanı, Ukrayna’daki savaşta tehlike altında olanın sadece Ukrayna değil, özgürlük olduğunu da ifade etti. Biden ayrıca ‘Yeni START’ anlaşmasını askıya aldığını açıklayan Putin’in ‘büyük bir hata yaptığını’ söyledi.

Haberin Devamı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise, Biden’ın Kiev ziyaretinin, “ABD’nin Avrupa güvenliğine olan bağlılığının demir gibi sağlam olduğunu gösterdiğini” belirtti. Stoltenberg ayrıca Putin’in barışa değil daha fazla savaşa hazırlandığını ifade etti ve Ukrayna’ya desteğin artması çağrısını yineledi.