Dünya Şansölye ve bakanları mecliste alıkoyacaklardı

Şansölye ve bakanları mecliste alıkoyacaklardı

14.08.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Almanya’da darbe planı yaptıkları iddiasıyla Aralık 2022’de operasyonla yakalanan Reichsbürger (İmparatorluk Vatandaşları) örgütüyle ilgili yürütülen soruşturmada yeni detaylar ortaya çıktı.

Şansölye ve bakanları mecliste alıkoyacaklardı

Alman basınında hükümet kaynaklarına dayandırılan haberlerde, kendilerini “Alman İmparatorluğu Vatandaşı” olarak nitelendiren ve Prens Heinrich Reuss’un elebaşılığında darbe planı yapmakla suçlanan şüphelilerin, Federal Meclis’i basarak Başbakan Olaf Scholz ve bakanları alıkoyup bağlayarak televizyonda halka göstermeyi planladıkları iddia edildi. Şüphelilerin bu eylemleriyle hükümet karşıtı çevrelerin “İmparatorluk Vatandaşlığına” geçişlerinin hızlandırılmasını amaçladıkları öne sürüldü. Soruşturma kapsamında tutuklu bulunan sanıklardan 19’u terör örgütü üyeliğinden, 3 sanık ise terör örgütünü desteklemekten yargılanacak.

Haberin Devamı

‘Yerle bir edeceğiz’

İçişleri Bakanı Nancy Faeser, aşırılık yanlısı yapıyla ilgili uyarılarda bulunurken, “Anayasanın tehlikeli düşmanlarına karşı demokrasimizi koruyan güçlü güvenlik teşkilatlarımız var. Bunu bugüne kadarki en büyük terör ağına yönelik soruşturma da gösteriyor. Militan yapıları tamamen teşhir edip yerle bir edene kadar bu zorlu yürüyüşü sürdüreceğiz. Karşımızda zararsız kaçıklar değil, darbe planlarıyla hareket eden ve çok sayıda silaha sahip tehlikeli aşırılık yanlıları var. Bu aşırılık yanlılarını sürekli olarak silahsızlandırmaya devam etmeliyiz. Bunun için silah yasasının acilen sıkılaştırılmasına ihtiyacımız var” diye konuştu.

Darbe planı yapan Reichsbürger örgütünün elebaşı olduğu belirtilen Prens Heinrich Reuss, Alman terörle mücadele birimleri tarafından Aralık 2022’de yapılan baskınla yakalanmıştı.

23 bin üyesi var

Kendilerini Reichsbürger (Alman İmparatorluğu Vatandaşı) olarak görenlerin sayısı Alman istihbaratına göre 23 bini buluyor. Almanya’yı meşru devlet olarak tanımadığı belirtilen 2 bin 100 üyesinin şiddet kullanmaya hazır olduğu ifade ediliyor. Bazı Reichsbürger üyelerinin monarşi altındaki Alman İmparatorluğu fikrine bağlı olduğu bazılarının ise Nazi taraftarı olduğu belirtiliyor.