Dünya Savaş şehre geldi

Savaş şehre geldi

07.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Afganistan’da güvenlik güçleri vilayet merkezlerine saldıran Taliban’a karşı çok kritik bir mücadele veriyor. Taliban, İran sınırındaki Nimruz vilayetinin merkezini ele geçirdi

Savaş şehre geldi

DIŞ HABERLER - Afganistan’ın 4 büyük kentinde Taliban militanlarıyla güvenlik güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşanırken, Taliban bazı kent merkezlerine girdi. Afganistan’ın batısında bulunan İran sınırındaki Nimruz vilayetinin merkezi Taliban kontrolüne geçti.

Haberin Devamı

Nimruz Vali Yardımcısı Ruhgul Hayirzad, AA muhabirine yaptığı açıklamada, militanların Nimruz vilayetinin merkezi Zaranc şehrine saldırı düzenlediğini söyledi. Hayirzad, saldırı sonucu Zaranc şehrinin tamamen Taliban’ın kontrolüne geçtiğini belirtti. Nimruz Milletvekili Gul Ahmet Nurzad da Taliban’ın Zaranc şehrindeki tüm kamu binalarını kontrol ettiğini kaydetti. Nurzad, vilayet merkezinin Taliban kontrolüne geçmesiyle yüzlerce ailenin İran’a geçmek için sınıra doğru ilerlediğini  sözlerine ekledi.

Taliban’ın güneyde “geçici başkent” yapmayı hedeflediği iddia edilen Helmand vilayetinin merkezi Leşkergah kentindeyse militanlarla Afgan güçleri arasındaki çatışmaların sürdüğü, sabah saatlerinde düzenlenen hava saldırısında çok sayıda Taliban mensubunun öldüğü kaydedildi. Afganistan’ın kuzeyindeki Cüzcan vilayetinin merkezi Şibirgan kentinin bazı bölgelerini ele geçiren Taliban, güvenlik güçlerince püskürtülmeye çalışılıyor. Türkmenistan sınırında yer alan ve eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Mareşal Raşid Dostum’un kalesi olarak bilinen Şibirgan’da, çoğunluğu Türkmen ve Özbek Türklerinden oluşan yarım milyondan fazla kişi yaşıyor.

Haberin Devamı

Dostum geri döndü

Türkiye’de bulunan Dostum, çatışmaların şiddetlendiği ülkesi Afganistan’a döndü. Dostum, Kabil’de üst düzey yetkililerle bir araya gelerek kuzeydeki Cevzcan, Faryab, Kunduz ve Seripul gibi kentlerdeki durumu ele aldı. Cumhurbaşkanı Eşref Gani ile görüşmesi beklenen Dostum’un kuzey vilayetlerindeki savaşa öncülük etmek için izin isteyeceği belirtiliyor.

Öte yandan Birleşmiş Milletler (BM) Afganistan Özel Temsilcisi Deborah Lyons, Taliban’ın ilerleyişi ile Afganistan’ın ‘tehlikeli bir dönüm noktasına’ girdiğini ve son bir ayda çatışmalarda binden fazla kişinin öldüğünü söyledi.

Taliban’dan en üst düzey suikast!

Afganistan Cumhurbaşkanlığı sözcüsünün eski yardımcısı ve Hükümet Medya Merkezi Başkanı Devahan Minepal, uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetti. İçişleri Bakanlığı, Minepal’ın, Kabil’in Darul Aman bölgesinde silahlı kişilerin saldırısına uğradığını açıkladı. Görgü tanıkları ise, Minepal’ın camide cuma namazı kıldığı sırada arkasından silahla vurularak öldürüldüğünü öne sürdü. Saldırıyı Taliban üstlendi ve saldırıyı “cezalandırma” olarak niteledi.