Dünya Savaşın kaderi Batı’nın ‘elinde’

Savaşın kaderi Batı’nın ‘elinde’

30.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Batı’dan gelen yardımların ‘yavaşlığından’ şikayet eden Ukrayna savaşın kaderini uzun menzilli silahların tedarik edilmesine bağlı olduğunu savundu.

Savaşın kaderi Batı’nın ‘elinde’

Rusya, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas’ta ağır ancak sağlam adımlarla ilerlerken, bölgede stratejik öneme sahip Luhansk’taki Severodonetsk kentinde yoğun bombardımana devam ediyor. Batı’nın yardımını “yavaşlattığına” dair eleştirilerde bulunan Ukraynalı yetkililerse, Rusların Donbas’taki ilerlemelerini durdurmak için acilen ABD yapımı çok namlulu roketatar sistemine (MLRS) ihtiyaç duyduklarını söyledi. 

Haberin Devamı

Ukrayna birliklerinin, Doğu Donbas’ta Kiev’in elinde tuttuğu en büyük şehir olan Severodonetsk’e yönelik Rus saldırısına direndiği ancak bölgede Ukrayna savunmasının “zor durumda” olduğu bildirildi. Uzun menzilde saldırıları mümkün kılacak silahlara ihtiyaç olduğunu belirten Ukrayna Başkomutanı General Valerii Zaluzhnyi, “(Batı’nın yardımında) Gecikmenin bedeli, dünyayı (Rus) faşizminden koruyan insanların yaşamlarıyla ölçülecek” ifadelerini kullandı. 

Görüş ayrılıkları

ABD medyasına bilgi veren bazı kaynaklar, Başkan Joe Biden’ın, bu hafta açıklanması beklenen Ukrayna’ya yönelik büyük silah yardım paketinin parçası olarak, bazı roket sistemleri sağlamayı kabul ettiğini iddia ediyor. İngiltere Başbakanı Boris Johnson da, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile ekipman desteği hakkında konuştuklarını doğruladı.

Haberin Devamı

Bununla birlikte Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz’ün, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 80 dakikalık bir telefon görüşmesi yaparak Zelenskiy ile “doğrudan ciddi müzakereler” yapmaya çağırması, Batı’nın Kiev’e verdiği desteği azaltma konusunda görüş ayrılıkları yaşadığı söylentilerine neden oldu. Ukrayna, özellikle Almanya’nın ekipman desteği sözünü yerine getirmediğini ve yardımların yavaş geldiğini öne sürüyor.

Öte yandan Londra merkezli düşünce kuruluşu “Chatham House”dan Keir Giles, “Batı Avrupalı ​​ortakların bazılarının, savaşı sona erdirmek için, Ukrayna’ya toprak tavizleri verdirme gibi seçenekleri kendi aralarında tartışıyor olabileceğine dair endişe verici işaretler var” diye konuştu. Barış görüşmesi veya taviz verme baskısı, Ukrayna’nın savaş alanındaki kaderlerini değiştirmek için zamana karşı bir yarış içinde olduklarına dair endişelerini güçlendiriyor. Nitekim, Kiev hükümeti Cumartesi günü, kuvvetlerinin kuşatmayı önlemek için Luhansk’tan geri çekilmesi gerekebileceğini açıklamıştı.

Oligark yatları ‘görünmez’ oldu

İngiltere’nin yaptırım uyguladığı Rus oligarklarla bağlantılı en az 6 süper yatın, izleme sistemlerinde “karanlığa büründüğü” ve deniz trafiğini izlemek için kullanılan küresel haritalardan kaybolduğu açıklandı. İngiliz “Guardian” gazetesinin haberine göre, bu yatlar arasında Oleg Deripaska’ya ait 72 metrelik “Clio”, Vagit Alekperov’a ait 70 metrelik “Galaktika Süpernova” ve Viktor Raşnikov’a ait “Ocean Victory” da bulunuyor.

Haberin Devamı

‘Ukrayna tüm topraklarını kurtaramaz’

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, verdiği bir röportajda Rusya’nın 2014 yılında Kırım’ı ilhak etmesinden bu yana ele geçirdiği tüm toprakların geri alınamayacağını kabul etti. Zelenskiy, ülkesinin Rusya’nın 24 Şubat işgalinden bu yana kaybettiği toprakları geri alacağından emin olsa da, diğer toprakların kurtarılamayacağını çünkü böyle bir yol seçmenin “çok fazla can kaybına yol açacağını” söyledi.

Bu arada Rus birliklerinin, Ukrayna’nın doğusundaki üst düzey Ukraynalı yetkilileri tasfiye etmek için “öldürme avı” başlattığı iddia edildi.