Dünya Seçim sonrası Kıbrıs’ta çözüm için umut yok

Seçim sonrası Kıbrıs’ta çözüm için umut yok

11.02.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Güney Kıbrıs’ta gerçekleşecek başkanlık seçimlerini Milliyet’e değerlendiren KKTC Dışişleri Bakanı Özgürgün, Rumların iç siyaset için hareket ettiğini, seçim sonrasında çözüm konusunda netice beklemediğini söyledi

Seçim sonrası Kıbrıs’ta çözüm için umut yok



KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Kıbrıs diye bir ülke yok” açıklamalarına destek verdi ve “AB verdiği sözleri tutmadığı için Sayın Erdoğan’ın da sabrını taşırdı. Çünkü Rumlar yalanlarla, iki yüzlü bir politika ile AB üyesi yapıldı” dedi. Ankara’nın ve Kıbrıs Türk tarafının çözüm için mücadele etmesine rağmen AB’nin Kıbrıslı Rumları “Türkiye’ye karşı kullanmak için kolladığını” savunan Özgürgün, “Rumları devlet oldukları için AB’ye almadılar” dedi. Özgürgün bunu, “Bakın Almanya, Fransa gibi ülkeler ‘Kıbrıs engel oluyor’ bahanesiyle Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinin engellenmesine göz yumuyorlar. AB, Rumlar gibi küçük ülkeleri çıkarları için kullanıyor” şeklinde açıkladı. Özgürgün, Kıbrıs Rum Kesimi’nde 17 Şubat’ta yapılacak Başkanlık seçimleri öncesinde Milliyet’in sorularını yanıtladı.

‘Baby face’ Anastasiadis
Yeni seçilecek Rum liderin anlaşmaya yanaşması gerektiğini belirten Özgürgün, “Çözümle birlikte Ada’nın çehresinin değişeceğini, mutluluk ve refahın geleceğini” söyledi. Rum liderlerin çözümün değerini kavrayamadığını anlatan Özgürgün, “Çözüm için değil, iç siyasete yönelik adımlar attılar” diye konuştu. Seçimlerin en güçlü adayı ana muhalefet lideri Nikos Anastasiadis’e de, “Seçilirsen, çözüm için mücadele et” diye seslenen Özgürgün, “Anastasiadis’in referandumda ‘evet’ demesine rağmen EOKA’cı bir geçmişi olduğunu” hatırlattı. Özgürgün, “Anastasiadis, şu anda toplumda baby face (bebek yüzlü) olarak lanse ediliyor. Unutuyoruz, Anastasiadis’in geçmişi Ada Yunanistan’a bağlansın mücadelesi ile geçmiştir. Ada Helen olsun diyen bir liderdi. Anastasiadis’e dikkat etmek gerekiyor” dedi.
Seçimlerden sonra Kıbrıs sorununun çözümü konusunda bir netice beklemediğini belirten Özgürgün şöyle devam etti: “Rumlar çözüm istemiyor. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un da elinde fazla yapacağı birşey yok. Güvenlik Konseyi’nin (GK) memuru olan Sayın Genel Sekreter, üyeler ne derse onu uyguluyor. Üyelerin içerisinde Çin ve Rusya gibi ülkeler sürekli Rumların yanında”

Kalkan olarak kullanıyorlar
“AB’nin de Kıbrıs’taki statükonun bu şekilde sürmesinden yana olduğunu” savunan Özgürgün, “AB, Ada’daki doğalgazı daha önceden biliyordu. Bu nedenle Rumları AB’ye üye yaptılar. Böylece doğalgaz ve petrolü kontrol ediyorlar. Bunun yanında Rumları Ankara’ya karşı kalkan olarak kullanıyorlar. Almanya ve Fransa gibi ülkelerin işlerine geliyor bu. Ankara’ya sürekli ‘Rumlar AB’de sizi engelliyor’ diyerek işin içinden çıkıyorlar” dedi.

Haberin Devamı

Anketler, ‘Anastasiadis’ diyor

Güney Kıbrıs’ta 17 Şubat’ta yapılacak seçimlerde Dimitris Hristofyas aday değil. Seçimde DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis, AKEL’in adayı Stavros Malas ile Bağımsız aday Yorgos Lillikas yarışıyor. Son ankete göre; Anastasiadis yüzde 42,1, Malas yüzde 21,1, Lillikas da yüzde 19,4 oy alacak. Adayların yüzde 50 barajını aşması beklenmiyor. En fazla oy alan iki aday ikinci tura kalacak.