Dünya Sette zorbalığa devlet incelemesi

Sette zorbalığa devlet incelemesi

08.05.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Almanya’da 50 kişi, yönetmen Til Schweiger’in film setinde çalışanlara baskı uyguladığını söyledi. Başka film setlerinde de bu tür yanlış olaylar yaşandığı iddiası üzerine kültür bakanlığı tarafından hemen inceleme başlatıldı.

Sette zorbalığa devlet incelemesi

Alman aktör ve yönetmen Til Schweiger’in mart ayında vizyona giren “Manta Manta Zwoter Teil” adlı filminin setinde çalışanlara ve oyunculara zorbalık yaptığı iddiaları, Almanya’nın sinema endüstrisindeki çalışma koşullarına dair bir “uyanışı” tetikledi. 50 kişi, söz konusu filmin senaristi, yönetmeni ve başrol oyuncusu olan Schweiger’i sette zorbalık ve sözlü saldırganlık yaparak çevresindekileri korkutmakla suçladı. 50 kişi Alman “Der Spiegel” dergisine ayrı ayrı açıklamalarda bulunurken, bazıları aktörün kötü davranışlarının 10 yıl önce başladığını iddia etti.

Haberin Devamı

‘Sübvansiyonu keseriz’

Schweiger’in sette pek çok kez sarhoş olduğuna ve bir figüran oyuncuyu ise hazır olmadığı bir anda çekim için sütyenini çıkarmaya zorladığına dair iddialar da ortaya atıldı.

Bu iddiaların ardından bir dizi başka film endüstrisi çalışanı da ön plana çıkarak setlerdeki kötü atmosferin sadece Schweiger’in filmleriyle sınırlı olmadığını, çok daha yaygın olduğunu söyledi. Bunun üzerine Almanya Kültür Bakanı Claudia Roth, iddiaların “kapsamlı bir şekilde soruşturulması” talimatını verdi ve işçi koruma kurallarına uymayan filmcilerin devletten aldıkları sübvansiyonların kesileceği uyarısında bulundu.

2.1 milyon euro devlet sübvansiyonu alarak “Manta Manta Zwoter Teil” filmini çeken 59 yaşındaki Schweiger ve ortak yapım şirketi Constantin Film ise iddiaları reddetti.

Haberin Devamı

‘Sektör hâlâ taş devrinde’

Almanya’da hükümetin ayrımcılıkla mücadele sorumlusu olan Türk kökenli Ferda Ataman, kültür endüstrisinin “hâlâ taş devrinde” olduğunu belirterek sorunun merkezinde zayıf işçi haklarının bulunduğunu savundu. Ataman, “Ayrımcılığa karşı şu anda sahip olmadığımız güçlü bir koruma sistemine ihtiyacımız var” dedi. Öte yandan, ilk olarak Hollywood’da 2017’de cinsel tacize karşı ortaya çıkan ve tüm dünyada medya endüstrisine yayılan “#MeToo” hareketinden Almanya’daki kültür dünyası etkilenmemişti. Ancak, ünlü yönetmen Quentin Tarantino’nun 2009 yapımı “Soysuzlar Çetesi” filmindeki “Hugo Stiglitz” rolüyle tanınan, Almanya’nın en büyük film ve TV yıldızlarından biri olan Schweiger hakkındaki iddialar, ülkenin sinema endüstrisini zorbalık ve taciz suçlamalarıyla sarstı.

Yazarlar