Dünya Silikon Vadisi'nde yapay zeka savaşı! Dönüm noktası mı yoksa felaket mi olacak?

Silikon Vadisi'nde yapay zeka savaşı! Dönüm noktası mı yoksa felaket mi olacak?

11.04.2023 - 12:19 | Son Güncellenme:

Bir süredir tüm dünyada gündem olan yapay zeka teknolojileri, dünyaca ünlü şirketin merkezlerinin bulunduğu Silikon Vadisi’nde uzun süredir tartışma konusu haline gelmiş durumda. Elon Musk ve Apple'ın kurucularından Steve Wozniak’ın başını çektiği grup, yapay zekanın insanlık için risk olduğunu savunurken Bill Gates ve Google CEO'su Sundar Pichai, yapay zekanın insanlık için çok faydalı işler ortaya koyabileceğini düşünüyor. Yeni gelişme ise adeta herkesi ortadan ikiye böldü.

Silikon Vadisinde yapay zeka savaşı Dönüm noktası mı yoksa felaket mi olacak

Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr - Teknolojiye yön veren birçok şirketin genel merkezine ev sahipliği yapan Silikon Vadisi’nde son günlerde yapay zeka teknolojisinde yaşanan gelişmelerle birlikte uzun yıllardır devam eden fakat kısmen arka planda kalmış bir tartışma tekrar gündem oldu. Tartışmalar, yapay zekanın kısa süre içinde hukuk sınavlarında insanların yüzde 90'ından daha yüksek bir puanla geçmesinin ve ABD Tıbbi Lisanslama Sınavı'nda yüzde 60'lık bir doğruluk oranı elde etmesinin ardından alevlendi ve teknolojiye yön veren birçok isim bu konuda adeta ikiye bölündü.

Silikon Vadisinde yapay zeka savaşı Dönüm noktası mı yoksa felaket mi olacak

Haberin Devamı

Geçen çarşamba günü aralarında Elon Musk ve Apple'ın kurucularından Steve Wozniak gibi isimlerinde bulunduğu teknoloji sektöründe faaliyetler gösteren bin 100 kişi açık bir mektup yayınlayarak yapay zeka geliştirme çalışmalarına 6 aylık bir ara verilmesini talep etti ve yapay zekanın oluşturacağı risklerin tekrar değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

'ŞEMPANZELER VE İNSANLAR ARASINDAKİ SAVAŞA BENZİYOR'

Yapay zeka laboratuvarlarının 'tehlikeli bir yarış' halinde olduğu dikkat çekilen açıklamada insanların yapay zeka üzerindeki kontrolü kaybetmeden daha fazla risk değerlendirmesi yapması gerektiğine dikkat çekilerek, "Gelişmiş yapay zeka sistemleri ancak tüm riskler yönetilebilir olursa geliştirilmeli" ifadeleri kullanıldı.

Bildiriyi imzalayan ve yapay zeka üzerine çalışan isimlerden biri olan DeepAI kurucusu Kevin Baragona, İngiliz basınına yaptığı açıklamada "Bu tıpkı insanlar ve şempanzeler arasında yaşanan bir savaş gibi. Onlardan daha akıllı olduğumuz için teknolojiden daha iyi yararlanarak onları yenebilir ve böyle bir savaşı açık bir şekilde insanlar kazanır. Ancak şempanzeler gibi olursak yapay zeka türümüzü yok edebilir veya köle haline getirebilir" dedi.

Silikon Vadisinde yapay zeka savaşı Dönüm noktası mı yoksa felaket mi olacak

Haberin Devamı

Yapay zekanın insanlığa ve dünyaya olumlu etkileri olacağını savunan Bill Gates ve Google CEO'su Sundar Pichai gibi isimler ise bu konuda Elon Musk, Steve Wozniak ve daha önce hayatını kaybetmiş olan, bilim dünyasında Einstein’dan sonra dünyaya gelen en büyük ikinci fizikçi olarak kabul edilen Stephan Hawking’den farklı düşünüyor.

'ZAMANIMIZIN EN ÖNEMLİ YENİLİĞİ OLABİLİR'

Teknoloji ve bilim dünyası içinde yapay zekanın risklerini dile getirerek bunun yaratacağı olası sorunları dile getirenler kadar bu gelişmelerin insanlık tarihinde önemli bir dönüm noktası olacağını düşünenlerde bulunuyor. Bu gruba göre yapay zeka, iklim değişikliğinden kansere kadar birçok soruna çözüm sağlayabilir ve üretkenliği artıracak yeni fikirler sunarak modern zamanların en önemli yeniliklerinden biri olabilir.

Silikon Vadisinde yapay zeka savaşı Dönüm noktası mı yoksa felaket mi olacak

'BİRÇOK İŞ GRUBU ORTADAN KALKABİLİR'

OpenAI tarafından 30 Kasım 2022’de bir prototip olarak piyasaya sürülen ve birçok bilgi alanında ayrıntılı ve anlaşılır yanıtlarıyla kısa sürede dikkatleri üzerine çeken ChatGP isimli yapay zeka sistemi birçok kişi tarafından kullanıldı. İnsanlar, yapay zekayı araştırma makaleleri, kitaplar, haber makaleleri ve diğer metin tabanlı işler yazmak için kullandı ve yapay zeka adeta kişisel asistan işlevi gördü.

Sistemin deneyimleyerek öğrenmesi ve insanlara ait görevleri yerine getirmesi sebebiyle birçok kişi gelecekte bu sistemlerin insanların yerini alacağı ve birçok iş grubunu ortadan kaldıracağını ifade ederek endişelerini dile getiriyor.

'YAPAY ZEKANIN OLUMLU YANLARI AĞIR BASMALI'

Haberin Devamı

Yapay zekanın fırsatlar ve riskleri bir arada barındırdığına dikkat çeken Bill Gates, daha önce yaptığı açıklamalarda sürecin doğru yönetildiği durumda bir sıkıntı yaşanma ihtimalinin düşük olduğuna dikkat çekerek şunları söylemişti: 

"Bilgisayar ve internet devrimine dahil olduğum için şanslıyım. Bu an için de aynı şekilde heyecanlıyım. Bu yeni teknoloji her yerde insanların yaşamlarını iyileştirmelerine yardımcı olabilir. Aynı zamanda dünyanın, yapay zekanın olumlu yanlarının zararlarından çok daha ağır basması ve nerede yaşarsa yaşasın ya da ne kadar parası olursa olsun herkesin bu faydalardan yararlanabilmesi için yolun kurallarını belirlemesi gerekiyor."

Silikon Vadisinde yapay zeka savaşı Dönüm noktası mı yoksa felaket mi olacak

MUSK VE GATES ARASINDAKİ BİR KAN DAVASI MI?

Yapay zeka tartışmalarında Elon Musk ve Bill Gates’in karşı taraflarda olması birçok kişinin aklına daha önce iklim değişikliği ve Kovid-19 salgını konusunda da fikir ayrılığı yaşayan ikili için yeni bir kan davası ya da tartışma sahası olduğunu ve bu durumun Silikon Vadisi’ndeki fikir ayrılığının bir parçası olduğunu getirdi. Ancak ikili bu konuda uzun yıllardır fikir ayrılığı yaşıyor.

Yapay zekanın insanlık için oldukça yararlı gelişmelere kapı aralayacağını savunan birçok kişi, yapay zekaya karşı oluşan endişeleri 'Matrix' ve 'Terminatör' gibi filmlere konu olan, insan ırkını köleleştiren yapay zeka sistemlerinin ve robotların ateşlemiş olabileceğini düşünüyor.

Yazarlar