Dünya Silikon Vadisi'nin son skandalında karar

Silikon Vadisi'nin son skandalında karar

05.01.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD'de parmak ucundan alınan bir kaç damla kanla tüm hastalıkları saptayan test kiti geliştirerek devrim yaptığı iddiasındaki Theranos şirketinin kurucusu Elizabeth Holmes (37), hakkındaki 11 dolandırıcılık suçlamasının 4'ünden suçlu bulundu.

Silikon Vadisinin son skandalında karar

Kısa bir süre içerisinde Silikon Vadisi'nin şöhretleri arasına katılan Holmes'un hızlı yükselişi, yatırımcıları ve hastaları yanıltmak ve dolandırmakla suçlanmasıyla ibret hikayesine dönüştü. Holmes bu kararın ardından 20 yıla kadar hapis cezası alabilir.

Haberin Devamı

Theranos, bir dönem Silikon Vadisi'nin en önemli şirketleri arasında gösteriliyordu. Şirket sağlık sektöründe devrim vaat ederken, Wall Street Journal gazetesinin 2015'teki haberinde kan testi teknolojisinin çalışmadığını yayımlamasının ardından, iddiaları boşa çıkmaya başlamıştı. 2018'de ise şirket resmen kapandı.

Kimleri kullandı?

Theranos’a para yatıran isimler arasında son derece yüksek profilli kişiler bulunuyordu. Bunlar arasında şirkete 125 milyon dolar yatıran medya devi Rupert Murdoch, eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissenger, Walmart kurucusu Sam Walton’un kızı Alice Walton, Oracle kurucusu Larry Ellison gibi isimler yer alıyor.