Dünya Sivastopol'a drone baskını! Rus filosu vuruldu

Sivastopol'a drone baskını! Rus filosu vuruldu

31.07.2022 - 11:42 | Son Güncellenme:

Ukrayna ordusu Putin'in işgal ettiği Kırım'da Donanma Günü'nü kutlamaya hazırlanan Rus filosuna ağır bir darbe vurdu, kutlamalar iptal.

Sivastopola drone baskını Rus filosu vuruldu

Ukrayna'yı işgale girişen Rus ordusu bu sabah sürpriz bir baskınla vuruldu. Vladimir Putin'in 2014'te işgal ettiği Kırım'daki Sivastopol limanında yer alan donanma merkezine saldırı düzenledi.

Haberin Devamı

Sivastopol valisi Mikhail Razvozhayev, saldırıyı "Tanımlanamayan bir cisim donanma üssünün arka bahçesinde uçtu" sözleriyle tanımladı, "Ukrayna Donanma Günü'nü berbat etmeye karar verdi" açıklamasını yaptı.

Ukrayna'da askerlerinin neredeyse yarısı ölen ya da yaralanan Rus ordusu, Donanma Günü'nü kutlamaya hazırlanıyor. Sivastopol'daki saldırı, Rus lider Vladimir Putin'in memleketi St. Petersburg'daki kutlamalara katılmasından birkaç saat önce gerçekleşti.

Sivastopola drone baskını Rus filosu vuruldu

Agence France-Presse (AFP), insansız hava aracı saldırısında Sivastopol'daki Rus filosunda en az altı yaralı olduğunu ve şehirdeki Donanma Günü kutlamalarının iptal edildiğini bildiriyor.

Sivastopola drone baskını Rus filosu vuruldu

Sivastopol valisi Razvozhayev, kentteki tüm kutlamaların askıya alındığını belirtip şehir sakinlerinden evlerinden dışarı çıkmamalarını istedi.

Haberin Devamı

Sivastopola drone baskını Rus filosu vuruldu

HERSON-KIRIM BAĞLANTISI KESİLİYOR

Ukrayna ordusu, son günlerde özellikle Kırım'ın kuzeyindeki Herson'a doğru ilerliyor. Rus işgalcilerin 24 Şubat'ta başlayan savaşın ilk günlerinde ele geçirdiği Herson'u Kırım'a bağlayan köprüler birer birer havaya uçuruluyor.

Rus ordusunun ikmal hatlarnı kesmeyi deneyen Ukrayna birlikleri'nin kısa sürede Herson'a ulaşması bekleniyor.

Sivastopola drone baskını Rus filosu vuruldu

KARADENİZ FİLOSUNA AĞIR DARBELER

Ukraynalılar, işgalin başladığı 24 Şubat'tan bu yana Rus donanmasına çok ağır darbeler indirdi. Mart ayı ortasında Rus donanmasına ilk büyük darbeyi indiren Ukrayna ordusu, Azak Denizi kıyısındaki Berdyansk limanında bir Rus savaş gemisini vurdu. İşgalin birinci ayının dolduğu gün gerçekleşen saldırıda, Berdyansk limanında demirli Rus savaş gemilerindeki devasa patlamalar birçok farklı açıdan kaydedildi.

Rusya'nın büyük çıkarma gemisi Orsk'un sulara gömüldüğü açıklandı, daha sonra ise batırılan geminin Rusya'nın büyük savaş gemilerinden Saratov olduğu aktarıldı. Orsk patlamalarda ağır hasar alırken, Caesar Kunikov ve Novocherkassk gibi çıkarma gemileri de hasar gördü.

Dünya çapında büyük yankı uyandıran liman saldırısı, ilerleyen günlerde uydular tarafından da görüntülendi. Planet Labs, Berdyansk limanındaki Rus savaş gemilerinden gökyüzüne yükselen yoğun dumanın yer aldığı fotoğrafı paylaştı, birkaç gün sonra ise geride kalan gemi kalıntısının fotoğrafını geçti. Donanma saldırısına ilişkin hiçbir açıklama yapmayan Rusya'nın, gemiden geriye kalanları olduğu gibi bıraktığı göze çarptı. Birkaç ayrı noktadaki devasa deliklerin dikkat çektiği savaş gemisinin vurulduğu, uydu fotoğrafıyla da kanıtlandı.

Haberin Devamı

Sivastopola drone baskını Rus filosu vuruldu

Mart ayındaki ilk saldırıdan sonra Ukraynalılar, bu kez 14 Nisan'da Rusya'nın Karadeniz Filosu'ndaki en büyük gemisi Moskva'yı (Moskova) hedef aldı. Ukrayna ordusu, Karadeniz Filosu'nun kalbi Moskva'nın iki Neptün seyir füzesiyle vurulduğunu duyurdu.

Rusya, önce Moskva savaş gemisinde yangın çıktığını ve aracın su üstünde kalmayı başardığını ileri sürdü. Kremlin, daha sonra savaş gemisinin Karadeniz'in sularına gömüldüğünü resmen kabul etmek zorunda kaldı. Dahası, gemide çok sayıda askerin öldüğü de itiraf edildi.

Rusya adına 24 Şubat'ta başlayan Ukrayna işgalinin en dramatik anlarından biri, Karadeniz Filosu'nun amiral gemisi Moskva'nın füzelerle vurulduktan sonra batmasıydı. Rusya, 14 Nisan'da Karadeniz'in dibine gömülen devasa savaş gemisinde yangın çıktığını savunuyor ancak geminin yayınlanan fotoğrafları iki füze darbesi aldığını gösteriyordu.

Haberin Devamı

Amerikan medyası, Karadeniz'de seyreden Moskva gemisinin yerinin ABD ordusu tarafından Ukraynalılara iletildiğini yazdı ancak Pentagon bu bilgileri doğrulamadı.

12 bin 490 tonluk güdümlü füzeler taşıyan dev kruvazör, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana operasyonda batan ya da batırılan en büyük Rus savaş gemisiydi.

CNN International, Haziran ayı başında yayınladığı bir haberde, Moskva saldırısının ardından Putin'in savaş gemilerini Ukrayna kıyılarından 100 kilometre mesafeden uzağa götürdüğünü aktardı. Habere göre, Rus ordusu ayrıca, işgal altındaki Ukrayna şehirleri Kırım ve Herson'a kıyı füze sistemleri konuşlandırdı.