Dünya Sivrisinek alarmı

Sivrisinek alarmı

27.07.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Asya kaplan sivrisineğinin bulaştırdığı “dang humması”nın 2 yılda 8 kat arttığı açıklandı. Birçok hastalık taşıyan bu sivrisinek, Türkiye’nin dahil olduğu güney Avrupa’da da görülmeye başlandı.

Sivrisinek alarmı

İklim değişikliğiyle birlikte daha önce sadece belli iklimlerde görülen hastalıklar farklı yerlere yayılıyor. Bunun en dikkat çekici örneklerinden biri, sivrisineklerle yayılan dang humması hastalığı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) 2000-2022 yılları arasında dang virüsü vaka sayısının 8 kat arttığını, 2022’de 4.2 milyon vakaya rastlandığını duyurdu. DSÖ, dünya nüfusunun yarısının, sivrisinek ısırığıyla bulaşan ve şiddetli grip benzeri semptomlara neden olan viral hastalık dang humması riski altında olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

DSÖ Tropikal Hastalıklar Birim Başkanı Dr. Raman Velayudhan sivrisineklerin hem kuraklıkta hem de sağanak yağış ve selde hayatta kalabildiğini ifade ederek, “Dang virüsü riski her koşulda arttı” dedi. İklim değişikliği nedeniyle Asya kaplan sivrisineği ile tanışan Avrupa, bu konuda ciddi önlemler alıyor. Dang humması da dahil birçok hastalığı taşıyabilen Asya kaplan sivrisineği, Türkiye’nin de dahil olduğu güney Avrupa başta olmak üzere, çok sayıda bölgede görülmeye başlandı. İtalya, İspanya, Yunanistan, Adriyatik kıyıları ve Fransa’da görülen sivrisineğin İsviçre ve Almanya’ya kadar ulaşması endişe yarattı.

Su birikintilerine dikkat edilmeli

Su birikintisinde hızla üreyen Asya kaplan sivrisineğine karşı hem kamusal hem de bireysel mücadele gerekiyor. Belediyelerin ilaçlama yapması zorunluluğu doğarken vatandaşların da bahçe, çatı ve kaplarda biriken suları mutlaka sık sık değiştirmesi lazım. 

Haberin Devamı

İstanbul’da sivrisinek türleri

*Culex

* Anopheles

*Aedes (Asya kaplan sivrisineği)

*Ochlerotatus

*Culiseta

*Uranotaenia

Sivrisinek alarmı
Mücadele ‘Wals’i

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekipleri, küresel ısınma sebebiyle yayılan Asya kaplan sivrisineğine karşı ilk kez Wals sistemli araçlar kullanmaya başladı. Wals, geniş alanların ilaçlanması ve üreme kaynaklarına biyosidal ürünlerin ulaşmasını sağlıyor. Sistem sayesinde mikro biyosidal ürünler, uzağa ve daha geniş alana yaygın bir şekilde iletilebiliyor. İBB ayrıca Küçükçekmece Gölü gibi geniş sulak alanlarda da drone ile ilaçlama yapıyor. -GÜLDEN ÇOKTAN İstanbul