Dünya ‘Skandalların başkanı’ hayata veda etti

‘Skandalların başkanı’ hayata veda etti

26.05.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Motor sporlarını daha güvenli hale getirmesinin ve F1’i markalaştırmasının yanı sıra adının karıştığı ‘Nazi seks partisi’ skandalıyla bilinen Uluslararası Otomobil Sporları Federasyonu’nun eski başkanı Max Mosley, 81 yaşında öldü

‘Skandalların başkanı’ hayata veda etti

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Uluslararası Otomobil Sporları Federasyonu’nun (FIA) eski başkanlarından olan ve adının karıştığı skandallarla gündeme gelen Max Mosley’nin 81 yaşında kanser nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı. 1993’ten 2009’a kadar FIA’nın başkanı olan Mosley, Formula 1’in (F1) o dönemki patronu olan dostu Bernie Ecclestone ile Formula 1’in markalaşmasını sağlamıştı. Mevcut FIA Başkanı Jead Todt, Mosley’in F 1 ve motor sporlarında önemli bir figür olduğunu belirterek ölümüne üzüldüğünü söyledi.

Haberin Devamı

‘Skandalların başkanı’ hayata veda etti

50 yıllık dostu Ecclestone ise “Bir aile üyesini kaybetmek gibi, benim için kardeş gibiydi. Bir fikri beğenmezsek birbirimizi eleştirirdik. Onunla her zaman iletişim halinde kaldım. Max, otomobilleri güvenli hale getirme açısından motor endüstrisi için çok iyi şeyler yaptı. O açık sözlü bir adamdı, aptalları seve seve çeken biri değildi” dedi. Ecclestone en büyük pişmanlıklarından birinin ise Mosley’nin kariyerini mahveden seks skandalı sırasında onu savunmaması olduğunu söyledi.

‘Skandalların başkanı’ hayata veda etti

Medyayla savaştı

2008’de İngiliz ‘News of the World’ gazetesi birinci sayfa manşetinde Mosley’nin 5 hayat kadınıyla sadomazoşist bir seks partisine katıldığını iddia etti. Gazete, ‘Hasta bir Nazi partisi’ olarak nitelendirdiği partiden görüntüleri de yayımlamıştı. Bu olayın ardından 2009’da FIA’daki görevinden ayrılan Mosley, gazeteye dava açtı. Söz konusu davada mahkeme, partide Nazi unsurlarının yer almadığını ancak sadomazoşist davranışların sergilendiğini bildirmiş ve haberin ‘kamu yararına’ olmadığını belirterek Mosley’nin lehine karar vermişti. ‘News of the World’ gazetesinin Mosley’e 60 bin sterlin tazminat ödeyeceği belirtilmişti. Ancak bu olayın ardından Mosley, özgür basının düşmanı haline geldi. Basını denetleyici daha katı düzenlemeler yapılması için kampanyacı olan Mosley, çeşitli basın reform gruplarını finanse etmek için milyonlarca sterlin bağışladı. Arama motorunun yasadışı fotoğraflara bağlantı verdiğini savunarak Almanya’da Google aleyhine yasal işlem başlattı. İki taraf 2015’te anlaşmaya vardı.

Haberin Devamı

‘Skandalların başkanı’ hayata veda etti

Nazi bağlantısıyla gündeme geldi

İngiltere’de 1940 yılında doğan Max Mosley, 1930’larda faaliyette olan İngiliz Faşistler Birliği’nin lideri Sir Oswald Mosley’nin oğluydu. Annesi Leydi Diana, sosyetik Mitford kardeşlerden biriydi ve Alman diktatör Adolf Hitler hayranıydı. Mosley’nin her iki ebeveyninin düğününe Hitler de katılmıştı. Oswald Mosley, İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi sempatizanı olduğu gerekçesiyle eşi Diana ile birlikte tutuklanmıştı. Max Mosley, babasının savaş sonrası partisi olanAşırı Sağ Birlik Hareketi’nde 20’li yaşlarının başlarındayken yer almıştı. Mosley 2018’de, 1961 yılındaki bir ara seçimde beyaz olmayan göçmenleri tüberküloz ve cüzzam gibi hastalıklarla ilişkilendiren partinin ırkçı bir kampanya broşürünü yayımladığı iddiasıyla karşı karşıya kalmıştı. Mosley, broşürü bilmediğini ve bununla ilişkilendirilmek istemediğini söylemişti.

Haberin Devamı

‘Skandalların başkanı’ hayata veda etti