Dünya Son anketler tam liste! Yunan muhabir canlı yayında gösterdi

Son anketler tam liste! Yunan muhabir canlı yayında gösterdi

03.05.2023 - 10:20 | Son Güncellenme:

Gurbetçilerin seçimin kaderini belirleyebileceğini yazan uluslararası medya, son günlerde Avrupa'daki oy kullanma merkezlerinde çıkan kavgaları haberleştirdi. Son anketlerin tamamı karşılaştırmalı sunulurken, Yunan televizyonu Galata Köprüsü'nden sıra dışı bir canlı bağlantı gerçekleştirdi.

Son anketler tam liste Yunan muhabir canlı yayında gösterdi

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, 'Türkiye'deki başkanlık yarışındaki ana adaylar keskin bir zıtlıkla arz ediyor' başlığıyla sunduğu haberde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki farklara değindi.

Haberin Devamı

Erdoğan'ı büyüleyici bir hatip, Kılıçdaroğlu'nu ise yumuşak dilli bir siyasetçi olarak niteleyen AP, Türkiye'nin yıllardır en çekişmeli cumhurbaşkanlığı seçimine gittiği yorumunu yaptı.

Adayların ilk turda yüzde 50'ye ulaşamaması halinde seçimin ikinci tura kalacağı bilgisini veren AP, muhalefetin geniş bir koalisyonla kampanya yürüttüğünü belirtti.

Son anketler tam liste Yunan muhabir canlı yayında gösterdi

GURBETÇİLER SEÇİMİN KADERİNİ BELİRLEYEBİLİR

Balkan Insight, 'Diaspora, başa baş Türk seçimlerinde zaferin anahtarını elinde tutuyor olabilir' başlıklı haberinde yurt dışında oy kullanan gurbetçilere odaklandı.

14 Mayıs'taki cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin sıkı bir yarışa sahne olduğunu belirten Balkan Insight, Türkiye dışında sandığa gidecek 3,4 milyon seçmenin bulunduğunu bildiriyor.

Haberin Devamı

Yurt dışındaki gurbetçilerin 27 Nisan'dan itibaren oy kullanmaya başladığını hatırlatan yayın organı, sürenin 9 Mayıs'ta dolacağını aktardı.

GURBETÇİLER ARASINDA KAVGA

Alman Frankfurter Rundschau gazetesi, yurt dışında oy veren gurbetçi Türk seçmenler arasındaki kavgaları 'Türkiye seçimleri kutuplaştı: Yurtdışı sandıklarında kavga çıktı' başlığıyla sundu.

"Türklerin 9 Mayıs'a kadar oy kullanmalarına izin veriliyor. Sinirler ise oldukça gergin. En az iki şehirde sandıkların başında arbede çıktı" diyen gazete, Fransa Marsilya ve Belçika Antwerp'te olayların kayda geçtiğini yazdı.

Alman Spiegel dergisi ise, 'Bremen seçim merkezi önünde siyasi tartışma tırmandı' başlığını tercih etti. Oy kullanmak için sırada bekleyen seçmenler arasında başlayan kavganın kısa sürede kavgaya dönüştüğünü aktaran Spiegel, bir yaralının hastanede tedavi altına alındığını dile getirdi. Dergi, bir önceki cumhurbaşkanlığı seçiminde Almanya'daki gurbetçilerin yarısının sandığa giderek oy verdiğini de hatırlattı.

Son anketler tam liste Yunan muhabir canlı yayında gösterdi

GALATA KÖPRÜSÜ'NDEN CANLI YAYIN

Yeni anket sonuçlarını ekrana getiren Yunan Skai televizyonu, seçime on gün kala Türkiye'de yeni bir petrol kuyusu keşfedildiğini izleyicilerine aktardı. Ankara'nın kısa süre önce de Karadeniz'deki doğalgazı karaya çıkardığını hatırlatan televizyon, yeni keşfedilen kuyusudan günlük 100 bin varil petrol çıkarılacağını bildirdi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan için yazılan yeni seçim şarkısına haberinde yer veren Skai'nin İstanbul muhabiri Manolis Kostidis, Galata Köprüsü üstünden yaptığı canlı bağlantıda 1 metrelik oy pusulasını Yunan izleyicilere gösterdi. Son ankette farkın iki puan olduğunu gösteren Skai, seçimin ikinci tura kalacak gibi göründüğünü kaydetti.

Son anketler tam liste Yunan muhabir canlı yayında gösterdi

SON ANKETLER TAM LİSTE

Alman Frankfurter Rundschau, ayrıca son haftalarda gerçekleştirilen tüm yoklamaları "İşte, Türkiye'nin 2023 seçimleri için güncel anketler" başlığıyla okurlarına sundu.

"Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılacak seçimler, 2023 yılına damgasını vuracak. Yaklaşık 64 milyon Türk, ülkelerinin siyasi geleceği hakkında oy kullanarak söz sahibi olmaya çağrılıyor" diyen gazete, her halükarda anketlerin seçim yarışının uzun süredir olduğundan heyecanlı geçeceğini açıkça ortaya koyduğunu belirtti.

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı krizine yer veren Frankfurter Rundschau, "Aday krizi muhalefeti adeta çökertti" ifadesini kullandı. Alman yayın organının yer verdiği cumhurbaşkanlığı anketlerinde, en büyük fark 9,5, en düşük fark ise 0,4 puan. Toplam 14 anketin yer aldığı listede iki yoklamaya göre adaylardan biri ilk turda yüzde 50,1'i geçecek. Diğer anketlere göre, cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kalıyor.

Haberin Devamı

'AVRUPA'NIN BİRİNCİSİ'

Yunan Ethnos gazetesi ise, Konya'da inşa edilen güneş enerjisi santralini 'Avrupa'nın birincisi: 2800 futbol sahası büyüklüğünde-Erdoğan devasa santrali açtı' başlığıyla haberleştirdi. Konya Karapınar'daki santralin yılda 3 milyar kilovatsaat elektrik üreteceğini kaydeden Ethnos, yanı sıra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duyurduğu yeni petrol keşfinin detaylarını okurlarına sundu. Gazete, Erdoğan'ın Güneydoğu Anadolu'daki keşfi açıklarken isim vermeden ABD'ye çattığını ve bugüne kadar petrol bulunmamasından Washington'ı sorumlu tuttuğunu yazdı.