Dünya ABD'ye İsrail şoku: Bugüne kadar yapılmış 'en ciddi' uyarı

ABD'ye İsrail şoku: Bugüne kadar yapılmış 'en ciddi' uyarı

21.02.2024 - 06:56 | Son Güncellenme:

Gazze’de ateşkes konusunda çıkmaza girilirken, ABD’den dikkat çekici bir hamle geldi. ABD, İsrail’in Refah’a kara harekatına karşı çıkan bir karar taslağını BM Güvenlik Konseyi’ne sundu.

ABDye İsrail şoku: Bugüne kadar yapılmış en ciddi uyarı

İsrail ordusunun Gazze’de Hamas’a karşı yürüttüğü savaş devam ederken, yerlerinden edilmiş 1 milyondan fazla Filistinlinin sığındığı Refah’a olası bir kara harekatına yönelik endişeler sürüyor.  

Haberin Devamı

Tel Aviv yönetimi Hamas’a tüm rehinelerin bırakılması için 10 Mart’a kadar süre verirken, aksi takdirde Refah’a kara harekatının başlayacağını duyurmuştu.

Hamas ise İsrail’le rehine takası için Gazze Şeridi’ne saldırıların durması, bölgeye yardım girişinin sağlanması ve İsrail hapishanelerindeki Filistinli tutukluların serbest bırakılmasını şart koştu. Bu yüzden de ABD, Mısır ve Katar öncülüğündeki ateşkes görüşmelerinden bir sonuç çıkmadı. 

Bununla birlikte Washington, İsrail-Hamas savaşında geçici ateşkes çağrısında bulunan ve İsrail’in Refah’a kara harekatına karşı çıkan alternatif bir karar taslağını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) sundu. ABD, böylece Refah’a kara harekatını önleme amaçlı bir adım atmış oldu. 

Haberin Devamı

EN CİDDİ UYARI 

“Mevcut koşullar altında Refah’a yönelik büyük bir kara harekatının sivillerin daha fazla zarar görmesine ve potansiyel olarak daha fazla insanın yerinden edilmesine yol açacağı” belirtilen taslakta, böyle bir hamlenin “bölgesel barış ve güvenlik üzerinde ciddi etkileri olacağı, bu yüzden mevcut koşullarda böylesine büyük bir kara harekâtına girişilmemesi gerektiği” vurgulandı. Tasarıda Gazze’de uluslararası hukuku ihlal edecek her türlü demografik ya da bölgesel değişiklik girişimi reddedilirken, “Gazze topraklarını geçici ya da kalıcı olarak daraltacak her türlü eyleme” karşı olunduğu da ifade edildi. Yeni tasarının İsrail’i memnun etmeyeceği tahmin ediliyor. İsrail’in Refah’a kara harekatı yapma planı, bölgedeki insani krizi daha da kötüleştireceği gerekçesiyle uluslararası endişelere yol açmıştı.  

Öte yandan BMGK’da Cezayir’in sunduğu ve Gazze’de acil insani ateşkes içeren karar tasarı ABD tarafından veto edildi. ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, Cezayir’in sunduğu tasarının yürütülen müzakereleri olumsuz etkileyeceğini dile getirdi. Greenfield, ABD’nin sunduğu yeni karar tasarısına da değinerek “Doğru zamanda, doğru şekilde hareket edelim” dedi.

GAZZE KONUSUNDA MACARİSTAN ÇATLAĞI

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell, Macaristan hariç AB üyesi 26 ülkenin, Gazze’de “sürdürülebilir bir ateşkese yol açacak acil insani duraklama” çağrısında bulunduğunu ifade etti. Borrell, “İsrail hükümetinden Refah’a saldırmamasını istiyoruz. Çünkü böyle bir saldırı insani durumu çok daha kötü bir hale getirecektir” dedi. AB içinde İsrail’e büyük destek veren Macaristan ise çağrıya katılmadı. Bu yüzden, Batı Şeria’daki İsrailli radikal yerleşimcilere yönelik karar da alınamadı.

Haberin Devamı

ABDye İsrail şoku: Bugüne kadar yapılmış en ciddi uyarı

UKRAYNA İÇİN KESENİN AĞZI AÇILDI

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal operasyonu 2. yılını da geride bırakırken, son dönemde Kiev güçlerinin Rus ordusuna karşı zayıf kaldığını gören ülkeler, yeniden kesenin ağzını açmaya hazırlanıyor. 

ABD’nin önde gelen yayın kuruluşlarından NBC, Washington’ın Ukrayna’ya, Kırım’ın iç bölgelerini vurabilecek menzile sahip füzeler göndereceğini duyurdu. Kimliğinin paylaşılmamasını isteyen ABD’li yetkililer, kanala yaptığı açıklamada, Washington’ın uzun menzilli Ordu Taktik Füze Sistemi (ATACM) göndermeyi planladığını belirtti. ABD, Ukrayna’ya ekimde kısa ve orta menzilli ATACM göndermiş, Kiev yönetimi de bunların Rusya sınırlarına saldırı amaçlı kullanılmayacağını taahhüt etmişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise füze tedarikine tepki göstererek ABD’nin “stratejik hata yaptığını” savunmuştu. Uzun menzilli ATACM’lerin misket bombası taşıyabildiği ve 300 kilometre mesafedeki hedefleri vurabildiği aktarıldı. 

Haberin Devamı

İsveç ise, Ukrayna’ya yaklaşık 633 milyon Euro değerinde yeni bir askeri destek açıkladı. İsveç Savunma Bakanı Pal Johnson, “Ukrayna’ya desteğimizi sürdürmemizin nedeni insani bir konudur. Rusya, Ukrayna’ya karşı yasa dışı ve haksız bir savaş başlatmıştır” dedi. Bu askeri yardım, Kiev’in talep ettiği topçu mühimmatını, savaş gemilerini, su altı silahlarını (mayın ve torpido), tanksavar füzelerini, el bombalarını ve uçaksavar sistemlerini içeriyor. Gerektiği sürece Kiev’e destek sözü veren İsveç Savunma Bakanı, “Ukrayna’da durum zor” dedi. 

Haberin Devamı

Kanada da, Savunma Bakanlığı aracılığıyla yaptığı açıklamada, Ukrayna’ya 800’den fazla “SkyRanger R70” modeli İHA gönderileceğini duyurmuş, bu İHA’ların istihbarat toplama konusunda kritik öneme sahip olduğu, malzeme taşımak için de kullanılabildiği vurgulanmıştı. 

Yazarlar