Dünya Son dakika canlı blog... Zelenskiy'den çağrı: Saldırıya geçin

Son dakika canlı blog... Zelenskiy'den çağrı: Saldırıya geçin

06.03.2022 - 10:07 | Son Güncellenme:

Son dakika haberlere göre, Rusya'nın Ukrayna işgalinde ilk kez ateşkese varıldı ancak Azak Denizi kıyısındaki Mariupol kenti ve ilçesinden sivillerin tahliyesi başlayamadı. ABD, Rusya ile sınırı bulunan NATO ülkesine bir tank taburu gönderiyor. Ukrayna'ya komşu bir diğer NATO ülkesinde ise Fransız Rafale jetleri gökyüzünde. Rus birlikleri için cephede işler yolunda gitmiyor, Ukraynalıların eline geçen silahların videoları sosyal medyada hızla yayıldı. Öte yandan 3.tur müzakerelerinin tarihi belli oldu.

Son dakika canlı blog... Zelenskiyden çağrı: Saldırıya geçin

Rusya lideri Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgal girişimi 11. gününe girdi, bir şehirde ilk kez sağlanan ateşkeste ise tahliyeler başlayamadı. Birleşmiş Milletler, Ukrayna'daki Rus işgalcilerden kaçanların sayısının hafta sonu 1,5 milyonu bulmasını bekliyor.

Haberin Devamı

05.18. Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik şiddetli saldırıları devam ederken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy yaptığı açıklamada, ülkesindeki son duruma ilişkin ABD Başkanı Joe Biden ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini kaydetti. Yaptığı açıklamada Zelenskiy, ikili görüşme sırasında Biden ile Ukrayna’nın güvenliği, Ukrayna’ya mali destek konularını ve Rusya’ya yönelik yaptırımları konuştuklarını ifade etti.

03.46: Rusya’nın Ukrayna’yı 24 Şubat’ta işgal etmesiyle beraber Rus saldırıları aralıksız devam ederken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Devlet Başkanlığı döneminin en yoğun telefon görüşmelerini gerçekleştirmeye devam ediyor. Başkan Zelenskiy yaptığı açıklamada, ABD merkezli Tesla firmasının ve uzay taşımacılığı şirketi SpaceX'in kurucusu Elon Musk ile video konferans yöntemiyle bir görüşme gerçekleştirdiğini duyurdu. Zelenskiy, görüşmenin detaylarına ilişkin yaptığı açıklamada, "Elon Musk ile görüştüm. Sözleriyle ve eylemleriyle desteklediği için teşekkür ederim. Kozmik projeler ve kendisinin savaştan sonra Ukrayna ziyareti ihtimali ile ilgili konuştuk" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

03.13: Ukrayna’nın Kiev Bölgesi Valisi Oleksiy Kuleba, Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov tarafından Ukrayna’ya gönderilen askerlerin, ülkenin Kiev bölgesinde yer alan Borodyanka kentindeki bir ruh ve sinir hastalıkları hastanesini ele geçirerek, içerdeki akıl hastalarını ve hastane personellerini rehin aldığını duyurdu.

02.11: AB Komisyonu Başkanı Ursula Von Der Leyen, Ukraynalı sığımacıların sayısının 1.2 milyonu aştığını açıkladı.

01.45: Visa ile Mastercard, Rusya'daki operasyonlarını askıya aldıklarını duyurdu.

00.45: ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi AFP'ye verdiği demeçte, ABD'nin sınır dışı ettiği Rus diplomatları alması için, Rus uçağının havasahasını kullanımına izin verdiği bilgisini aktardı.

ZELENSKİY: SALDIRIYA GEÇİN

22.44: Zelenskiy Ukrayna halkına seslendi. Rusların geçici olarak Ukrayna topraklarında olduğunu söyleyen Zelenskiy, “Şehriniz geçici olarak işgal edildiğinde protesto etmek özel bir kahramanlıktır. Zırhınız olmasa bile zırhlı araçlardan kaçmıyorsunuz. İşte bu yüzden geçici olarak buradalar. Halkımız, Ukraynalılarımız geri çekilmiyor. Vazgeçmiyorlar. Direnişi sürdürüyorlar. İşgalcilere, evinize gidin diye bağırıyorlar. Düşmandan kazanılan topraklarımızın her metresi zafere doğru bir adımdır, saldırıya geçin. Dışarıya çıkarak direnmeliyiz. Herson'da olduğu gibi. Berdyansk'ta olduğu gibi. Melitopol'de olduğu gibi. Konotop'ta olduğu gibi. Dışarı çıkıp bu kötülüğü şehirlerimizden kovmalıyız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

22.27: Rusya’nın Ukrayna’daki Zaporijya Nükleer Santrali'ne gerçekleştirdiği saldırının ardından kontrol odasının görüntüleri yayınlandı.

21.21: Rusya Savunma Bakanlığı, sivillerin tahliyesine yönelik başlatılan ateşkesin sona erdiğini hatırlatarak, “Saat 18:00’den itibaren taarruza yeniden başlandı” dedi.

21.03: Rusya Savunma Bakanlığı, Herson’da Ukrayna ordusuna ait bir askeri üssü ele geçirdiklerini duyurdu.

PUTİN İSRAİL BAŞBAKANI İLE GÖRÜŞTÜ

Haberin Devamı

20.38: İsrail Başbakanı Naftali Bennet’in Moskova’ya geldiği öğrenildi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Putin ile İsrail Başbakanı Naftali Bennet’in Kremlin Sarayı’nda Ukrayna’daki durum çerçevesinde bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, “Görüşme Ukrayna’daki durum çerçevesinde gerçekleşiyor” dedi. Gazetecilerin, Putin ve Bennet’in görüşmeden sonra bir basın toplantısı yapıp yapmayacağına dair sorusunu Sözcü Peskov, “Hayır. Böyle bir planlama yapılmadı” şeklinde yanıtladı.

3. TUZ MÜZAKERELERİN TARİHİ BELLİ OLDU

20.02: Ukraynalı müzakereci David Arakhamiya, "Rusya ve Ukrayna Pazartesi günü düşmanlıkların sona erdirilmesiyle ilgili üçüncü tur müzakereleri gerçekleştirecek" dedi.

19.08: Kiev Belediye Başkanı Rus güçlerini Borodyanka bölgesinde bir psikiyatri hastanesini ele geçirdiğini ve içerideki 670 kişinin tahliye edilemediğini açıkladı.

19.07: İsveç ve Finlandiya’nın, Rusya’nın Ukrayna’ya devam eden saldırıları nedeniyle NATO ile güvenlik iş birliğini daha da güçlendirecekleri bildirildi.

Haberin Devamı

19.05: Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin Amerikan Kongre üyeleriyle telekonferans yöntemiyle bir araya geldiği öğrenildi.

CNN International'ın haberine göre; Zelenskiy, ABD'li senatörlere çağrı yaparak, Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge ilan edilmesi için destek istedi. Toplantı hakkında bilgi sahibi bir kaynak, Zelenskiy'nin Rusya'ya yönelik daha fazla yaptırım uygulanması, Ukrayna'ya daha fazla askeri yardım verilmesi talebinde de bulundu. Zelenskiy'nin özellikle hava gücü talep ettiği açıklandı.

SINIRA KRİTİK ZİYARET

18.48: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, yüz binlerce kişinin çatışmalardan kaçtığı Polonya ve Ukrayna sınırını ziyaret etti. Blinken, işgalinin yol açtığı insani kriz hakkında bilgi aldı.

18.30: Başkent Kiev yakınlarındaki Irpin kenti de yoğun bombardıman altında. Kiev’e 14 km uzaklıktaki Irpin’ide şiddetli çatışmaların yaşanırken saldırıya uğrayan bölgelerden yoğun duman yükseliyor. Patlama seslerinin de yükseldiği Irpin’de çok sayıda bina da kullanılamaz hale geldi. Yoğun çatışmaların ardından Irpin’de yaşayanlar da tahliye ediliyor. Ukrayna askerleri gözetiminde güvenlikleri sağlanarak kentten ayrılan siviller daha güvenli alanlara gönderiliyor.

17.30 : İtalya'nın kamu televizyon kanalı RAI, Moskova'nın ordu hakkında "yanlış bilgi" yayınlayan medya mensuplarına hapis cezası verileceğini açıklamasının ardından, Rusya'dan yapılacak haberlerin derhal askıya alındığını duyurdu.

17.15 : ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Cumartesi günü Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile "Moskova'nın Ukrayna'ya karşı açtığı önceden tasarlanmış, sebepsiz ve haksız savaşı" hakkında konuştuğunu söyledi.

Sözcü Price yaptığı açıklamada, "Bakan, dünyanın şu anda hangi ulusların özgürlük, kendi kaderini tayin etme ve egemenlik gibi temel ilkeleri savunduğunu izlediğini kaydetti" dedi.

17.00 : Ukrayna tarafının açıklamalarına karşıt olarak Rusya Savunma Bakanlığı geçici ateşkesin ‘Ukraynalı milliyetçiler’ yüzünden hayata geçirilemediğini iddia etti.

Rusya’nın Ria haber ajansına göre Rusya Savunma Bakanlığı, Ukraynalı milliyetçilerin vatandaşların şehirleri terk etmesini engellediğini ve insani koridorları kuran Rus güçlerine atış açıldığını öne sürdü.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı ise attığı tweetinde Rusya’yı ateşkesi delmekle suçlayarak uluslararası toplumu kınamaya davet etti.

16.30 : Ukrayna işgalini 'özel askeri operasyon' olarak adlandıran, 'savaş', 'işgal' ve 'saldırı' gibi kelimelerin Rusya genelinde kullanılmasını yasaklayan Vladimir Putin, bugün yeni açıklamalar yaptı. Putin'e göre, Ukrayna'da her şey Moskova'nın planladığı şekilde ilerliyor.

Rus medyası, Putin'in "Bunu daha 'operasyon'un başında söylemiştim ve bu karar alınmadan önce de söylemiştim. Şüphesiz zor bir karardı" dediğini bildiriyor.

Rusya lideri ayrıca, tarihin en büyük yaptırımlarına maruz kalan ülkesine yönelik Batılı ülkelerin aldığı kararların savaş ilanına benzediğini söyledi.

Ukrayna'daki askeri altyapıyı yok etme hedefinin neredeyse tamamlandığını savunan Putin, son günlerde gündemden düşmeyen Ukrayna hava sahasının uçuşa kapatılması haberlerine de değindi. Rusya liderine göre, Batılı ülkelerin uçuşa yasak bölge koyma girişimi askeri faaliyetlere doğrudan katılım olarak değerlendirilecek.

ABD ve NATO, hafta içinde birçok kez Ukrayna hava sahasına ilişkin herhangi bir adım atılmayacağını ilan etmişti.

Putin, Ukrayna'nın 'askerisizleştirme' ve 'naziler'den arındırılmasını istedikleri yönündeki teorilerini de yineledi.

16.00 : CNN, BBC gibi birçok uluslararası yayın kuruluşunun ardından Alman kamu yayın kuruluşları ARD ve ZDF de Rusya'dan yapılan yayınların askıya alındığını açıkladı. Açıklamada, yayınların durdurulmasına Rusya'da cuma günü kabul edilen yeni medya yasası gerekçe gösterildi. Yeni yasal düzenleme Rus ordusu hakkında "sahte haber" yayanlara 15 yıla kadar varan hapis cezası öngörüyor.

15.05 : Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna ile yapılan müzakereler için ümitli olmadığını söyleyip Vladimir Zelenskiy'e suçlamalar yöneltti. Lavrov'a göre, Ukrayna lideri NATO ve Rusya arasında bir çatışma olması için kışkırtıcı açıklamalar yapıyor.

15.00 : Rus medyası, tahliyelerin ertelendiği liman kenti Mariupol'de patlama seslerinin duyulduğunu bildiriyor.

Ukraynalı yetkililer, bugün yerel saatle 11.00'de başlaması beklenen tahliyelerin Rus işgalcilerin topçu atışları nedeniyle ertelendiğini duyurmuştu.

Son dakika canlı blog... Zelenskiyden çağrı: Saldırıya geçin

FRANSIZ JETLERİ HAVALANDI

14.55 : Rusya lideri Vladimir Putin'in Ukrayna'yı işgale girişmesiyle NATO doğu kanadındaki ülkelerdeki asker ve silah sayısını artırıyor.

ABD, eski bir Sovyetler Birliği cumhuriyeti olan Litvanya'ya bir tank taburu daha konuşlandıracağını açıkladı. Litvanya Savunma Bakanlığı, ayrıca Baltık ülkesine Almanya'nın hava savunma sistemi göndereceğini, Hollanda'nın da ek askerler yollayacağını açıkladı.

Son dakika canlı blog... Zelenskiyden çağrı: Saldırıya geçin

Litvanya'daki NATO birlikleri, Mart ayı içerisinde tatbikata girişecek. Halihazırda 3 bin NATO askerinin bulunduğu Baltık ülkesinde, bu sayı Mart ayı sonunda 4 bine çıkmış olacak.

Bir diğer NATO ülkesi Polonya'da ise hava sahası hareketli. Savaşın tüm Avrupa'ya yayılmasından endişe eden NATO üyeleri, doğu kanadına ayrıca savaş uçakları da göndermeye devam ediyor.

Son dakika canlı blog... Zelenskiyden çağrı: Saldırıya geçin

Agence France-Presse (AFP) haber ajansı, Polonya'da konuşlanan Fransız jetlerinin devriye uçuşlarını fotoğrafladı. Rafale savaş uçaklarının Polonya hava sahasını kontrol ettiğini aktaran AFP'nin karelerinde, ayrıca havada yapılan yakıt ikmali de yer aldı.

İşgalin ilk günlerinde Romanya'daki NATO üssünden ABD'ye ait F-35 savaş uçakları havalanmıştı.

14.50 : Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Ukrayna'daki Rus işgalinden kaçanların sayısının halihazırda 1,3 milyon olduğunu, hafta sonuyla birlikte rakamın 1,5 milyona yükselebileceğini açıkladı.

UNHCR yöneticisi Filippo Grandi, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana Avrupa'daki hızlı göçmen krizinin yaşandığını söyledi.

Son dakika canlı blog... Zelenskiyden çağrı: Saldırıya geçin

14.45 : Zara, Massimo Dutti, Bershka, Oysho, Pull&Bear, Stradivarius gibi markaları bünyesinde barındıran İspanyol moda devi Inditex de Rusya'dan çekilen şirketler arasına katıldı.

Bir açıklama yayımlayan şirket, ülkedeki 502 mağazasında ve onlineda satışlarına ara verdiğini duyurdu.

Rusya, şirketin toplam gelirinin yüzde 8,5'ini oluşturuyor.

Son dakika canlı blog... Zelenskiyden çağrı: Saldırıya geçin

KREMLİN: RUSYA'YA KARŞI BİR 'ÇETE' GİBİ DAVRANILIYOR

14.10 : Tarihi yaptırımlara hedef olan Rusya, uluslararası toplumdan izole edilmediğini savunuyor. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, "Rusya, ABD ve AB tarafından izole edilebilmek için çok büyük. Dünya Batı'dan daha büyük" deyip Batı'yla birlikte hareket eden ülkelerin Rusya'ya karşı bir 'çete' gibi davrandığını ileri sürdü.

Peskov, tam olarak nasıl olduğunu aktarmasa da Rusya'nın yaptırımlara yanıt vereceğini dile getirdi.

Kremlin sözcüsü, aynı zamanda ABD'nin Rusya'nın enerji ihracatına yaptırım getirmesi halinde Rusya'nın 'enerji piyasalarını sarsacağını' öne sürdü.

13.30 : İngiltere, Cumartesi günü vatandaşlarını Rusya'dan ayrılmayı düşünmeye çağırdı.

İngiliz hükümeti yaptığı açıklamada, "Rusya'daki varlığınız zorunlu değilse, ülkeden ayrılmayı düşünmenizi şiddetle tavsiye ediyoruz" ifadelerini kullandı.

13.20 : Mariupol Belediye Başkan yardımcısı, BBC'ye yaptığı açıklamada, Rus işgalcilerin sivillerin geçtiği tahliye rotasına top atışları yaptığını söyledi.

Azak Denizi kıyısındaki Mariupol'de halen top sesleri duyuluyor.

Belediye başkan yardımcısı Serhiy Orlov, "Ruslar bizi bombardımana tutmaya devam ediyor ve top kullanıyorlar. Bu delilik. Mariupol'de ateşkes yok, kaçış rotalarında da yok. Siviller savaştan kaçmaya hazır ancak top atışları altında şehirden ayrılamazlar" dedi.

Ukraynalı yetkililerce, Rusya'nın ateşkesi ihlal etmesi nedeniyle tahliyelerin ertelendiği bildirildi.

Yedi saatlik ateşkeste Mariupol'den yaklaşık 200 bin, Volnovakha'dan ise 15 bin sivilin çıkarılması planlanıyordu.

13.05 : Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yarın Rusya lideri Vladimir Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirecek. Türkiye, savaşın derhal durması ve müzakere masasına geri dönülmesi çağrısı yapıyor.

 

 

RUSYA İLE DAHA FAZLA ANLAŞMA SİNYALİ

12.45 : Ukrayna İçişleri Bakanlığı danışmanı Anton Herashchenko, Mariupol ve Volnovakha'da başlayan tahliyeleri işaret ederek Rus işgalcilerle daha fazla noktada insani koridor açılması için anlaşmaya varılacağını söyledi.

Danışmanı Herashchenko, "Kesinlikle diğer bütün bölgeler için de bu tür anlaşmalar yapılacak" dedi.

Yedi saatlik ateşkeste Mariupol'den yaklaşık 200 bin, Volnovakha'dan ise 15 bin sivilin çıkarılması planlanıyor.

12.40 : Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, son yayınladığı video mesajda "Bugün cumartesi ama bizim için bu çok bir şey ifade etmiyor. Savaşta cumartesi, pazartesi ya da perşembe gibi aynıdır. Ve her gün sonsuz gibi görünüyor, her gece sonsuz gibi görünüyor" deyip ekledi:

"Çünkü her gün aynı şekilde vatanımızı savunmaya çalışıyoruz. Bu konuda vatanımız hafta sonu bilmiyor. İzin bilmiyor, takvime çok bakmıyoruz. Sadece zafere doğru ilerliyoruz."

Son 24 saatte Fransa lideri Emmanuel Macron ve Polonyalı mevkidaşı Andrzej Duda ile görüştüğünü belirten Zelenskiy, yardımlar için minnettar olduklarını söyledi. 

12.30 : İngiltere Savunma Bakanlığı'nın olağan istihbarat bilgilendirmesine göre Rusya'nın hava saldırıları son 24 saatte önceki günlere göre azalma kaydetse de Rus güçleri halen ilerliyor.

Bilgilendirmeye göre Rusya Harkov, Çernigiv ve Mariupol şehirlerini elinde tutuyor.

Kuzeydoğu şehri Sumi'de ise sokak çatışmaları sürüyor.

12.25 : Ukrayna Savunma Bakanı Oleskii Reznikov'a göre en az 66 bin erkek savaşmak için Ukrayna'ya geri döndü.

BBC'ye konuşan 56 yaşındaki futbol antrenörü Yuriy Vernydub, oğlunun Rusya saldırısını haber verir vermez Ukrayna'ya dönmeye karar verdiğini anlatmıştı.

Vernydub, Moldova'da bir futbol takımının başındayken savaşmak için Ukrayna'ya geri döndü.

12.00 : Formula 1 takımlarından Haas, Rus sürücüsü Nikita Mazepin ile olan sözleşmesini feshetti. Takım ayrıca Rus Uralkali firmasıyla olan sponsorluk anlaşmasını da iptal ettiğini duyurdu.

Son dakika canlı blog... Zelenskiyden çağrı: Saldırıya geçin

ONUNCU GÜNDE İLK KEZ ATEŞKES

11.25 : BBC, Rusya'nın Ukrayna işgalinde ilk kez ateşkes uygulandığını, Azak Denizi kıyısındaki iki şehirden sivillerin ayrılmaya başlayacağını bildiriyor.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, sosyal medyada yaklaşık 200 bin kişinin şehirden çıkarılmasının beklendiğini açıkladı. Vereşuk, Donetsk bölgesindeki Volonovaha'dan da 15 bin kişinin tahliye edilmesinin beklendiğini duyurdu.

Rus birlikleri, halihazırda Ukrayna'nın farklı bölgelerindeki birçok şehri bombardımana tutuyor.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi, Cuma günü yaptığı açıklamada Rus işgalcilerin 19'u çocuk 331 sivili öldürdüğünü açıklamıştı. Hayatını kaybedenlerin patlayıcı silahlar ile düzenlenen saldırılara maruz kaldığı belirtildi. Yaşamını yitirenlerin gerçek sayısının çok daha yüksek olabileceği belirtiliyor.

10.44 : Mariupol belediye meclisi, sivillerin Ukrayna saati ile 11'de tahliye edilmeye başlanacağını bildirdi. Mariupol'den ayrılan siviller, daha batıdaki Zaporizhzhia kentine taşınacak. İşgalci Ruslardan kaçanları taşıyacak otobüsler, Mariupol'ün üç ayrı noktasından hareket edecek.

Mariupol Belediye Başkanı Vadim Boyçenko, sivilleri tahliye etme dışında başka bir seçeneklerinin bulunmadığını söyledi.

10.40 : Ukrayna Savunma Bakanlığı, onuncu gününe giren işgalde 10 binden fazla Rus askerinin öldürüldüğünü açıkladı. Ayrıca savaşta 269 Rus tankı, 50 çoklu roketatar sistemi, 39 savaş uçağı ve 40 helikopteri imha edildi.

NÜKLEER SANTRAL RUSLARDAN GERİ ALINDI

10.29 : Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Vadim Denisenko "Ukrayna birlikleri Zaporijya nükleer santralinin kontrolünü geri aldı" dedi.

10.00 : PayPal, Rusya'daki hizmetlerini durdurduğunu açıkladı.

09.45 : Rusya Savunma Bakanlığı, Rus kuvvetlerinin Ukrayna'nın Mariupol ve Volnovakha şehirlerinden insani yardımlara izin vermek adına, Rus güçlerinin geçici bir süre için saldırılarına ara verdiğini duyurdu.

09.20 : Elon Musk Cuma gecesi Twitter hesabından attığı mesajda, Ukrayna'nın işgalinin ardından yabancı hükümet yetkililerinin uydu internet şirketi Starlink'ten "Rus haber kaynaklarını engellemesini" istediğini iddia etti.

Musk, "Silah zoru olmadıkça bunu yapmayacağız. Mutlak bir şekilde ifade özgürlüğünü savunduğum için üzgünüm." dedi.

08.50 : Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Cuma günü resmi Instagram hesabından bir video yayınlayarak kendisinin hâlâ başkent Kiev'de olduğunu ve ülkeden kaçtığı iddialarının doğru olmadığını söyledi.

Son dakika canlı blog... Zelenskiyden çağrı: Saldırıya geçin

NÜKLEER SANTRALİN İÇİNDEN İLK GÖRÜNTÜ

08.30 : Ukraynalı yetkililer, Perşembe günü geç saatlerde Rus kuvvetleri tarafından ele geçirilen Zaporizhzhia nükleer santralindeki kontrol odasının içinden bir video yayınladı.

"Nükleer bir tesise ateş etmeyi bırakın. Hemen ateş etmeyi bırakın! Tüm dünyanın güvenliğini tehdit ediyorsunuz!"

"Zaporizhzhia istasyonunun hayati organlarının çalışması bozulabilir. Onu eski haline getirmemiz imkansız olacak."

"Tüm dünyanın güvenliğini tehlikeye atıyorsunuz. Dikkat! Tehlikeli nükleer tesislere ateş etmeyi bırakın. Nükleer tehlikeli bir tesiste ateş etmeyi bırakın! Dikkat! Durun!"

Son dakika canlı blog... Zelenskiyden çağrı: Saldırıya geçin

08. 20 : Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne göre, 24 Şubat'ta Rus işgalinin başlamasından bu yana Perşembe günü 1,2 milyondan fazla mülteci Ukrayna'yı terk etti. Kaçan mültecilerin yarısından fazlası Polonya'ya geçti.

08.10 : Üst düzey bir Batılı istihbarat yetkilisi, Rusya'nın önümüzdeki günlerde ve haftalarda Ukrayna'ya 1000'e yakın paralı asker daha göndermeye hazırlanırken, Moskova'nın "şehirleri boyun eğdirmek için bombalayabileceği" konusunda uyardı.

TOR-M2 FÜZESİNİ TRAKTÖRLE ÇEKEN ÇİFTÇİ VİRAL OLDU

08.05 : Rus işgalcilerin ilerleyişindeki yavaşlık özellikle sosyal medyada paylaşılan görüntülere yansıyor. On binlerce askerle kuzey, doğu ve güney cephelerinden Ukrayna'ya saldıran Rus ordusu, Moskova'nın verdiği rakamlara göre 498 askerini kaybetti. Ukrayna ise bu sabah 10 bini aşkın işgalci askerin öldürüldüğünü açıkladı.

 

Son dakika canlı blog... Zelenskiyden çağrı: Saldırıya geçin

Sosyal medyada yer alan fotoğraf ve videolarda hava savunma sistemi Pantsir-S'in yanı sıra yüzlerce tank, zırhlı araç ve cephanenin Ukraynalılar tarafından ele geçirildiği görülüyor. Terk edilmiş araçların fotoğrafları arasında Rus ordusunun özel silahları da bulunuyor.

Son dakika canlı blog... Zelenskiyden çağrı: Saldırıya geçin


Ukraynalı bir çiftçinin traktörüyle Rus yapımı Tor-M2 füze sistemini çektiği görüntüler, sosyal medyada viral oldu. Tor-M2 füzelerinin halihazırdaki fiyatı, 25 milyon dolar seviyesinde.

Son dakika canlı blog... Zelenskiyden çağrı: Saldırıya geçin

Wall Street Journal gazetesi, yayımladığı özel haberinde işgalci Rusların her gün Kiev'e doğru ilerlemeyi denediğini ancak şehrin banliyölerinde geri püskürtüldüğünü bildiriyor. Habere göre, her gün durdurulan Rus birlikleri yanmış tanklar ve zırhlı personel taşıyıcılar bırakarak geri çekilmek zorunda kaldı.

Son dakika canlı blog... Zelenskiyden çağrı: Saldırıya geçin

Cephedeki Ukrayna özel kuvvetlerinin komutanı Vladimir, "Onları avlamaya çıkıyoruz ve yok ediyoruz" diyor. Vladimir'in yanındaki özel kuvvet askerleri İngiltere'nin gönderdiği .308 sniper silahları ve NLAW tanksavar silahları kullanıyor.

Cephedeki özel kuvvet askerleri özellikle Rus birliklerine malzeme taşıyan ikmal konvoylarını hedef alıyor. Vladimir, "Çünkü, eğer akaryakıtları olmazsa hiçbir şey yapamazlar" ifadesini kullanıyor.

07.50 : ABD, Cuma günü B-52 Stratofortress bombardıman uçaklarını NATO'nun doğu kanadı üzerinde uçtu ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ikinci hafta sonuna girerken Alman ve Rumen ordularıyla birlik mejsajı olarak tatbikat yaptı.

07.35 : ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield Cuma günü BM'de yaptığı açıklamada, Rus kuvvetlerinin Ukrayna'nın en büyük ikinci nükleer tesisine yaklaştığını söyledi.

07.25 : Santralin adını vermeden, "Rus kuvvetleri şu anda 35 kilometre uzaklıkta ve Ukrayna'nın en büyük ikinci nükleer tesisine yaklaşıyor" dedi.

Ukrayna'nın nükleer santrallerinin denetim organı olan Energoatom'a göre, Ukrayna'nın elektrik üretim kapasitesi açısından ikinci en büyük nükleer tesisi, güney Ukrayna'daki Mykolaiv Oblastı'ndaki Yuzhnoukrainsk Nükleer Santrali.

07. 15: Cuma günü Pekin'deki Paralimpik Oyunlarının Açılış Töreninde, Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC) başkanı Andrew Parsons konuşmasında barış çağrısında bulundu - ancak mesajının büyük bir kısmı Çin devlet yayıncısı CCTV tarafından sansürlendi.

Son dakika canlı blog... Zelenskiyden çağrı: Saldırıya geçin

Açılış Töreni sırasında, Ukrayna için yarışan 20 sporcu tanıtılırken Parsons'ın alkışladığı görüldü. Ancak Parsons'ın Ukrayna delegasyonu için tezahürat yaptığı sahne de sansürlendi ve yerine devlet televizyonu tarafından stadyumun geniş bir görüntüsü alındı.

07. 00 : Telegram , Rusya-Ukrayna savaşının her iki tarafında da önde gelen bir bilgi ve dezenformasyon kaynağı haline geldi. Mesajlaşma uygulaması şimdi Rus devlet medyasının - yani RT'nin - Avrupa'daki hizmetlerini kullanmasını engelleyeceğini söylüyor.

06. 00 : BBC'nin ABD yayın ortağı CBS News ve ABC News, Rusya'daki çalışmalarını askıya alan haber kuruluşlarının saflarına katıldı. Putin tarafından imzalanan yeni yasa, Ukrayna'daki savaş hakkında "sahte haber" yaymakla suçlanan kişilere 15 yıla kadar hapis cezası verecek.

05.50: Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal, Rusya'nın Zaporijya Nükleer Santrali'ne saldırısının ardından Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) ve Avrupa Birliği (AB) müfettişlerini santralde görevlendirmeleri yönünde çağrıda bulundu.