Dünya Derne haritadan silindi! Kıyamet uzaydan çekildi, toplu mezarlar açıldı

Derne haritadan silindi! Kıyamet uzaydan çekildi, toplu mezarlar açıldı

13.09.2023 - 14:15 | Son Güncellenme:

Günlerdir Libya'da etkisini sürdüren ve binlerce kişinin ölümüne sebep olan Daniel Fırtınası'nın bıraktığı yıkım uzaydan görüntülendi.

Derne haritadan silindi Kıyamet uzaydan çekildi, toplu mezarlar açıldı

İlk olarak Ege ve Trakya'da ortaya çıkan ve Yunanistan'a adeta cehennemi yaşattı. Türkiye’de 8, Yunanistan’da 15, Bulgaristan’da 4 kişinin ölümüne neden kasırga daha sonra yönünü değişti ve Akdeniz'e doğru ilerlemeye başladı. Türkiye'nin güney kıyılarına doğru ilerleyen 'Daniel', son anda yön değişti ve Libya'ya doğru kaydı. Söz konusu kasırga Libya’nın Derne, Bingazi, Suse, Merc ve Beyda kentlerinde etkili olan sellerin en az 5 bin 300 ölüme ve 10 bin kişinin kaybolmasına neden olduğu bildirildi. Bu 5 şehirden felaketi doruk noktasında yaşayan kent ise Derne oldu. Neredeyse haritadan silinen Derne'de cesetler toplu mezarlara üst üste gömülmeye başlandı.

Haberin Devamı

DÜNYA ÜLKELERİNDEN PEŞ PEŞE YARDIMLAR

Dünya ülkeleri ise Libya'daki felakete karşı hemen yardım gönderme talebinde bulundu. Libya'daki siyasi durum ve ülkenin iki rakip hükümet arasında bölünmesi nedeniyle kurtarma çabaları sekteye uğradı. Yardım gönderdiklerini veya göndermeye hazır olduklarını söyleyen ülkeler arasında ABD, Almanya, İran, İtalya, Katar ve Türkiye de yer alıyor.

Derne haritadan silindi Kıyamet uzaydan çekildi, toplu mezarlar açıldı

Derna gönüllüsü Muhammed Qamaty, kurtarma ekiplerinin hâlâ kurbanları aradığını söyledi ve 'Bütün genç Libyalıları bize yardım etmeye çağırıyoruz. Hemşire eksiğimiz var, yardıma ihtiyacımız var' dedi. Doğu Libya sağlık bakanı Othman Abduljaleel Associated Press'e Derna'dan telefonla şunları 'Yıkımın büyüklüğü karşısında şaşkına döndük... Trajedi çok önemli ve Derna ile hükümetin kapasitesinin ötesinde' ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı
1/9

2/9

3/9

4/9

5/9

6/9

7/9

8/9

9/9

DERNE'DEKİ FELAKETİN PERDE ARKASI

Yaklaşık 100 bin kişinin yaşadığı Derne kentinde iki barajın yıkıldığı ve bölgeyi sular altında bıraktığı bildiriliyor. Ülkenin doğusundaki yönetiminden bakan Hisham Chkiouat, baraj bakımının bir süredir düzgün şekilde yapılmadığını kaydetti. Şu ana kadar cesedi bulunabilenlerin birkaç yüz civarında olduğu ifade ediliyor. Daniel fırtınası Doğu Akdeniz’deki Bingazi, El Merj ve Susa kentlerinde de etkili oldu. Yetkililer bu alanı afet bölgesi ilan etti.

SIRADAKİ DURAĞI MISIR

Uluslararası haber ajanslarına konuşan yerel bir yetkili, "Cesetler her yerde yatıyor" derken, Bingazi merkezli uluslararası tanınırlığı olmayan hükümetin havacılık bakanı Hişam Şekivat, Derne'yi tsunaminin vurduğu bir şehre benzetti, "Gördüklerim nedeniyle şoke oldum. Bir tsunami gibiydi" ifadesini kullandı. Daniel Fırtınası'nın Mısır’a doğru ilerlediği kaydediliyor. Mısırlı yetkililer, özellikle ülkenin batısı için uyarı üstüne uyarı veriyor.