Dünya Son dakika... Düşen ABD uçağından ilk fotoğraflar!

Son dakika... Düşen ABD uçağından ilk fotoğraflar!

05.04.2022 - 13:55 | Son Güncellenme:

Rusya ile sınırı bulunan Norveç'te 30 bin asker ve 220 jetin yer aldığı NATO tatbikatında düşen uçağın fotoğrafları, tam 18 gün sonra yayınlandı. Sarp bir vadinin yamacındaki enkaz olduğu gibi duruyor ve karla kaplı.

Son dakika... Düşen ABD uçağından ilk fotoğraflar

Rusya lideri Vladimir Putin'in 2021'in son günlerinde Ukrayna sınırına bir ordu yığmasıyla NATO'nun doğu kanadında başlayan askeri hareketlilik, 24 Şubat 2022 tarihinde işgale girişmesiyle doruk noktasına çıktı. ABD'nin başını çektiği NATO ülkeleri bir yandan Rus işgalcilere karşı direnen Ukrayna ordusuna silah desteği sağlarken, diğer yandan peş peşe olağanüstü zirveler düzenledi. S-300 gibi Rus üretimi hava savunma sistemleri ya da Rus savaş uçaklarının Ukrayna'ya gönderilme ihtimali günlerce konuşuldu.

Haberin Devamı

Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) ayrıca, artan Rus tehdidine karşı ittifakın doğu kanadına binlerce asker sevk etti. Brüksel'deki olağanüstü NATO zirvesinin ardından konuşan Genel Sekreter Jens Stoltenberg, "NATO'nun savunma planlarını harekete geçirdik, NATO Mukabele Kuvveti unsurlarını konuşlandırdık ve doğu kanadımıza 40 bin asker yerleştirdik" dedi. Stoltenberg, Ukrayna işgalini 'bir neslin gördüğü en büyük güvenlik krizi' olarak niteledi.

Dahası, ittifakın Mukabele Kuvvetleri Slovakya, Macaristan, Romanya ve Bulgaristan'da ilk kez görevlendirildi. Bu hafta Alman haber ajansı dpa'ya konuşan bir NATO sözcüsü, Slovakya, Macaristan, Romanya ve Bulgaristan'a gönderilen yeni muharebe birliklerinin operasyonel hazırlık bakımından ilk seviyeye ulaştığını açıkladı.

Haberin Devamı

Son dakika... Düşen ABD uçağından ilk fotoğraflar

21 Mart'ta yayımlanan bir listede, Slovakya'da hâlihazırda Almanya, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Hollanda ve Çekya gibi ülkelerin gönderdiği askerlerden oluşan 2 bin 100 NATO askerinin bulunduğu yer aldı. Macaristan'da Hırvatistan'dan 800, Bulgaristan'da ABD'den 900 askerin bulunduğu biliniyor. Romanya'da ise ABD, Fransa, İtalya ve Belçika gibi ülkelerden 3 bin 300 asker konuşlandırıldı.

NATO işgale kadar kalıcı olarak sadece Polonya, Estonya, Letonya ve Litvanya'da çok uluslu birlikler konuşlandırmıştı. Normal şartlarda bu ülkelerdeki muharip güçler de bin ila bin 200 askerden oluşuyor. Ancak Ukrayna Savaşı sebebiyle son dönemde bu sayı ciddi ölçüde artırıldı.

ABD UÇAĞININ ENKAZI KALDIRILMADI

Son dakika... Düşen ABD uçağından ilk fotoğraflar

NATO, Rusya ile sınırı bulunan İskandinav ülkelerinden Norveç'te ise 3o bin askerle dev bir tatbikat gerçekleştiriyor. Mart ayında başlayan ve halen devam eden Soğuk Yanıt 2022 adlı tatbikata 27 ülke ile NATO partneri İsveç ve Finlandiya katıldı.

220 savaş uçağı ve 50'yi aşkın savaş gemisinin sahne aldığı tatbikatta, ABD'ye ait bir uçak Mart ayı ortasında düştü. Norveç'in kuzeyindeki ıssız bir noktaya düşen V-22B Osprey uçağındaki dört Amerikan askeri öldü.

Son dakika... Düşen ABD uçağından ilk fotoğraflar

ABD Deniz Piyadeleri'ne ait uçak, bir saldırı durumunda soğuk hava koşullarında Norveç topraklarını savunmak için uzun süredir planlanan tatbikatın parçasıydı. Şiddetli rüzgar ve kötü hava koşulları nedeniyle uçağın enkazına bir gün sonra ulaşılabildi, kazanın nedenini araştıran Norveç polisi de hava koşulları engeline takıldı.

Haberin Devamı

Son dakika... Düşen ABD uçağından ilk fotoğraflar

18 Mart Cumartesi günü düşen uçağın fotoğrafları ise, tam 18 gün sonra yayınlandı. Uçağın enkazı, Norveç'in kuzeyindeki Moldjord yakınlarındaki Gratadalen'deki ormanlık alanda ve karla kaplı.

Sarp bir vadinin yamacına düşen uçağın içindeki ABD askerleri de toprağa veriliyor. Askerlerden Jacob Moore'un cenazesi, memleketi Kentucky'de askeri törenle uğurlandı.

Son dakika... Düşen ABD uçağından ilk fotoğraflar

NATO 73 Yılda Nasıl Genişledi?

NATO üyesi ülkeler, her yıl 4 Nisan'da ittifakın kuruluş yıldönümünü kutluyor. İkinci Dünya Savaşı'nın ardından Sovyetler Birliği'nin yayılmacı politikasına karşı 12 ülke tarafından 1949 yılında kurulan NATO'nun günümüzde 30 üyesi var. İttifak, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından eski Doğu Bloku ülkelerini de içine alarak doğuya doğru hızla genişledi.

Son dakika... Düşen ABD uçağından ilk fotoğraflar

Genişleme, NATO ile Rusya arasında gerginliği giderek arttırdı. Gelinen noktada NATO'nun sınırlarına yaklaşmasını 'doğrudan tehdit' olarak niteleyen Rusya, ittifaka üye olmak isteyen Ukrayna'yı işgale girişti. Amerika'nın Sesi VOA Türkçe, NATO'nun geçmişten bugüne genişleme hamlelerini derledi.

Haberin Devamı

Açık kapı politikası

Uluslararası alanda en uzun ömürlü askeri savunma ittifakı olarak öne çıkan NATO, ABD, İngiltere, Belçika, Kanada, Danimarka, Fransa, İzlanda, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç ve Portekiz'in oluşturduğu “Atlantik ötesi” 12 ülke tarafından 4 Nisan 1949'da Washington Antlaşması'nın imzalanmasıyla kuruldu. İttifak, askeri ve siyasi yollarla üye ülkelerin bağımsızlık ve güvenliğini güvence altına almak amacıyla yola çıktı. “Kolektif savunma” olarak tanımlanan bu prensip, bir NATO müttefikinin saldırıya uğraması durumunda tüm NATO müttefiklerinin saldırıya uğramış sayılacağını öngörüyor.

Son dakika... Düşen ABD uçağından ilk fotoğraflar

İttifaka katılma süreci Kuzey Atlantik Antlaşması'nın 10'uncu maddesiyle düzenleniyor. NATO üyeliği, Kuzey Atlantik bölgesinin güvenliğine ve ittifakın temel ilkelerine katkı sağlayabilecek tüm Avrupa devletlerine açık. “Açık kapı politikası” ile gerekli şartları yerine getiren tüm Avrupa ülkelerine NATO'ya üye olma imkanı tanınıyor.

Haberin Devamı

NATO'nun genişlemesi Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla hızlandı

İttifakın kurulmasının hemen ardından 1952 yılında Yunanistan ve Türkiye, 1954'te Batı Almanya NATO'ya dahil oldu. 1982'de İspanya ittifaka eklendi. “Soğuk Savaş'ın” yani iki kutuplu dünyanın sembolü olan Berlin Duvarı'nın yıkılmasının ardından 1990'da iki Almanya birleşti ve NATO'nun parçası oldu.

NATO'nun genişlemesi, kutbun diğer tarafı olan Sovyetler Birliği'nin 1991'de yıkılmasının ardından hız kazandı. NATO'ya karşı kurulan ve Sovyetler Birliği'nin Orta ve Doğu Avrupa'da hakimiyet sağladığı eski Varşova Paktı üyesi ülkeler, bu dönemde NATO'ya üye olmaya başladı. 1996'da ABD Başkanı Bill Clinton, bu ülkeleri ve eski Sovyet cumhuriyetlerini NATO'ya davet etti.

Son dakika... Düşen ABD uçağından ilk fotoğraflar

NATO-Rusya ilişkileri

Soğuk Savaş'ın bitmesiyle eski Batı ve Doğu Bloku ülkeleri arasındaki ilişkilerin nasıl bir çerçeveye oturtulacağı meselesi gündemdeydi. Geçmişte hakimiyeti bulunan ülkelerin NATO'ya davet edilmesi Rusya'nın itirazına yol açtı. Rusya lideri Vladimir Putin'e göre, ABD 1990'da NATO'nun doğuya doğru genişlemeyeceğini taahhüt etmişti.

Bu dönemde NATO ile Rusya işbirliği sağlamaya da çalıştı. NATO ve eski Sovyet ülkeleri arasında güven oluşturmaya yönelik 'Barış için Ortaklık' programına 1994'te Rusya da dahil edildi. 1996'da eski rekabet döneminin geride bırakılması hedeflenerek NATO ile Rusya arasında 'İkili İlişkiler, İşbirliği ve Güvenlik Kurucu Senedi'ne imza atıldı; 1997'de iki taraf arasında Daimi Ortaklık Konseyi kuruldu.

2004'te dev genişleme dalgası

Ancak 1999'da eski Varşova Paktı ülkeleri Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Polonya'nın ittifaka dahil olması gerilimi yeniden arttırdı. 2004 yılında NATO tarafından hayata geçirilen dev genişleme dalgası ise Moskova'da büyük rahatsızlık yarattı. Bulgaristan, Estonya, Litvanya, Letonya, Romanya, Slovakya ve Slovenya üyeliğe kabul edildi.

2009'da Arnavutluk ve Hırvatistan, 2017'de Karadağ NATO'ya kabul edilirken, 2020'de Kuzey Makedonya'nın da üye olmasıyla ittifakın üye sayısı 30'a ulaştı.

Ukrayna krizi

Ancak NATO-Rusya ilişkilerinin seyri 2014'te derinleşti. Rusya'yı tehdit olarak gören Gürcistan'ın yanısıra 2014'te Meydan protestolarıyla Rusya'nın tamamen etkisini yitirdiği Ukrayna da NATO korumasına girmek istiyordu. Bu dönemde Rusya'nın Ukrayna'ya bağlı bir yarımada olan Kırım'ı ilhak etmesi ve Ukrayna'nın doğusundaki çatışmalar NATO'yu harekete geçirdi.

NATO'nun 'karma savaş' tehdidiyle karşılaşan devletlerin talep etmesi halinde müdahil olma sinyali vermesi, Rusya ile çatışma ve savaşma olasılığı hesaplarını yeniden gündeme taşıdı. NATO, Rusya'nın Ukrayna'daki eylemlerinden endişe duyan ittifak üyesi Doğu Avrupa ülkelerine binlerce asker ve ağır silahlar yerleştirdi ama doğrudan müdahalede bulunmadı.

Rusya, Batılı ülkelerin ittifakı Rusya'yı kuşatmak için kullandığını öne sürerek, NATO'nun Doğu Avrupa'daki askeri faaliyetlerine son vermesini istiyor. Rusya'nın, NATO'nun genişlemesini 'doğrudan tehdit' olarak tanımlayarak Ukrayna'ya başlattığı savaş sürerken, Rusya'nın Ukrayna ve Gürcistan'ın NATO'ya hiçbir zaman üye olarak alınmayacağına ilişkin yazılı garanti istemesine ise NATO, 'açık kapı politikası' gerekçesiyle karşı çıkıyor.

İttifaka katılmayı isteyen Bosna Hersek'in yanısıra İsveç ve Finlandiya'da da NATO üyeliği konusunda siyasi tartışmalar devam ediyor. İsveç'te hükümet NATO üyeliğini şimdilik düşünmediklerini açıklarken, ülkede yapılan bir ankete göre Ukrayna krizi sonrasında İsveçliler'in çoğunluğu NATO'ya katılmaktan yana tutumlarını değiştirmiş durumda.

Finlandiya'da ise yakın zamanda üyelik için parlamentoda oturum yapılacağı belirtildi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya üyelik başvurusunda bulunmaya karar verirlerse 'çok hızlı' bir şekilde ittifaka katılabileceklerini söylemişti.