Dünya Son dakika... Endonezya'da 7.1 şiddetinde deprem oldu

Son dakika... Endonezya'da 7.1 şiddetinde deprem oldu

08.11.2023 - 09:07 | Son Güncellenme:

Endonezya açıklarında önce 6.9 daha sonra ise 7.1 şiddetinde deprem yaşandı.

Son dakika... Endonezyada 7.1 şiddetinde deprem oldu

Endonezya'da bulunan Banda Denizi açıklarında önce  yerel saatle 13.52'de 6.9 daha sonra saat 13:53'de ise 7.1 şiddetinde deprem meydana geldi. Sarsıntılar ilk olarak Ambon kentinin 370 km (229,9 mil) güneydoğusunda başladı. Yerel basında çıkan haberlerde şimdiye kadar yetkililere ölü ve yaralı bilgisi gelmediği belirtildi. İngiliz medyası yetkililerin tsunami uyarısında bulunduğunu aktardı. Peş peşe artçıların yaşandığı bölgede daha sonra 5.1 ve 4.8 büyüklüğünde iki büyük deprem daha yaşandı. 

Haberin Devamı

EN AKTİF FAY

Endonezya'nın üstünden geçen devasa fay hattı Pasifik Ateş Çemberi, yeryüzünün en büyük su kütlesi Pasifik Okyanusu'nu boydan boyda kat ediyor. Dünyadaki depremlerin yaklaşık yüzde 90'ının meydana geldiği hat olan Pasifik Ateş Çemberi, aynı zamanda onlarca aktif volkana ev sahipliği yapıyor.

Pasifik Ateş Çemberi, dünya üzerindeki büyük tektonik plakaların bir araya geldiği bir bölgedir. Bu plakalar arasındaki etkileşimler, depremleri ve volkanik aktiviteleri tetikler. İki ana türde plaka sınırları bu bölgede bulunur. Yıkıcı Plaka Sınırları (Subduksiyon Sınırları): Bir plaka diğerinin altına dalarsa, bu olaya subduksiyon denir. Bu durumda, bir plaka diğerini çeker ve bu süreçte depremler ve volkanlar meydana gelir. Pasifik Ateş Çemberi'nde birçok subduksiyon bölgesi bulunmaktadır.

Haberin Devamı

Yapıcı Plaka Sınırları (Diverjans Sınırları): Plakalar birbirinden uzaklaşıyorsa, yeni okyanus kabuğu oluşur. Bu süreç sırasında magma yüzeye çıkar, bu da yeni volkanların oluşmasına neden olur. Bunun örneklerinden biri, Pasifik Ateş Çemberi'nde ortaya çıkan Orta Okyanus Sırtı'dır.

Bu plaka sınırlarındaki çeşitli etkileşimler, kabukta gerilim birikmesine neden olur. Bu gerilim biriken enerji, zamanla serbest bırakılarak depremlere neden olur. Pasifik Ateş Çemberi, bu dinamik plaka etkileşimlerinin sıkça meydana geldiği bir bölge olduğu için sürekli olarak depremlere ve volkanik aktivitelere sahiptir.

Son dakika... Endonezyada 7.1 şiddetinde deprem oldu

ENDONEZYA'DA SON YILLARDA YAŞANAN BÜYÜK DEPREMLER

 26 Aralık 2004 Depremi ve Tsunami: Bu deprem, Sumatra Adası'nın kuzeybatısında meydana geldi. 9.1 büyüklüğünde olan deprem, büyük bir tsunamiye neden oldu. Tsunami, Endonezya'nın yanı sıra birçok Asya ülkesini etkiledi.

28 Mart 2005 Depremi: Sumatra Adası'nın kuzeyinde meydana gelen bu deprem, 8.7 büyüklüğündeydi. Ancak, şiddetli bir şekilde hissedildiği halde büyük bir tsunamiden kaçınıldı.

27 Mayıs 2006 Depremi: Yogyakarta ve Merapi yanardağı çevresinde meydana gelen bu deprem, özellikle Yogyakarta şehrini etkiledi. 6.3 büyüklüğündeki deprem, büyük ölçüde hasara neden oldu.

28 Eylül 2018 Depremi ve Tsunami: Celebes Denizi'nde meydana gelen 7.5 büyüklüğündeki deprem, Palu şehrini etkiledi. Ayrıca depremin tetiklediği dev dalgalar, kıyı bölgelerine yayılarak büyük hasara neden oldu.