Dünya Son dakika... Merkel'den tarihi çıkış!

Son dakika... Merkel'den tarihi çıkış!

06.04.2020 - 10:49 | Son Güncellenme:

Son dakika haberlere göre, bir günde ABD'de 1151, İspanya'da 637, İran'da 136, Belçika'da 123 hasta daha corona virüsten öldü. Dünya genelinde can kaybı 70 bini aştı. İngiltere Başbakanı Johnson geceyi hastanede geçirdi, gün içinde Twitter'dan mesaj paylaştı. Almanya Başbakanı Merkel ise, AB'nin kuruluşundan bu yana en büyük testle yüz yüze olduğunu söyledi.

Son dakika... Merkelden tarihi çıkış

18.43: İngiltere'de Covid-19 nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı son 24 saatte 439 artarak 5 bin 373 oldu.

Haberin Devamı

17.40 : Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği'nin kuruluşundan bu yana en büyük sınavla karşı karşıya olduğunu söyledi.

17.05 : ABD'de son 24 saatte 1151 can kaybı gerçekleşti, ölü sayısı 9 bin 654'e çıktı.

17.00 : Hindistan basını, hükümet kaynaklarına atıf yaparak, ülkede hidroksiklorokin ihracına yönelik yasağın ABD için gevşetilebileceği iddialarına yer verdi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Covid-19 hastalığına karşı 'çığır açıcı' olarak nitelediği hidroksiklorokin ilaç stoğunun ABD’ye açılması için Hindistan Başbakanı Narendra Modi’ye Pazar günü telefon ettiği belirtildi. Modi, önceki gün bu maddenin ihracını yasaklamıştı.

Sıtma ilacı olarak kullanılan klorokin maddesine benzerlik gösteren hidroksiklorokinin corona virüse karşı etkili olduğu yönünde bir veri bulunmuyor. Trump, bu maddenin corona virüs tedavisinde kullanılması için ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) onay verdiğini iddia etmiş, FDA ise bunu yalanlamıştı.

Haberin Devamı

Trump daha sonraki açıklamasında kullanımın yaşamı tehdit eden bir durumda hükümetten izin alma koşuluyla doktor onayıyla olabileceğini söylemişti.

Trump yönetimi, corona virüs salgınına karşı önlemler için Hindistan’a 2,9 milyon dolar para yardımı yapacağını açıkladı. ABD’nin Hindistan Büyükelçisi Kenneth Juster, bu konuda ABD’nin ilgili kurumlarının Hindistan ile yakın bir çalışma yürüteceğini belirtti.

Son dakika... Merkelden tarihi çıkış


16.40 : İngiltere Başbakanı Boris Johnson, hastaneden Twitter mesajı paylaştı: "Dün akşam doktorumun tavsiyesi üzerine halen corona virüs semptomları gösterdiğim için bazı rutin testler için hastaneye gittim. İyi hissediyorum ve bir yandan bu virüsü yenmek ve herkesin güvende olmasını sağlamak için ekibimle beraber çalışıyorum."

15.20 : ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'den (MIT) bilim insanları, corona virüsü oluşturan yapıları müzikal bir forma yansıtarak 'corona virüs melodisi' oluşturdu.

Yapay zeka kullanılarak oluşturulan melodinin, bilim insanlarının mikroskop altında kaçırma ihtimali bulunan ayrıntıları fark edebilmesine yardımcı olabileceği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Profesör Markus Buehler ve ekibi oluşturulan müziği, corona virüsün sivri uçlu proteinlerinin titreşimli yapısını incelemek üzere kullandıklarını belirtti. Virüs bu yapı nedeniyle çok bulaşıcı. Profesör Buehler "Bu titreşimli yapıyı anlamak, özellikle ilaç araştırmaları için kritik önemde" dedi.

14.20 : COVID-19 nedeniyle dün gece hastaneye kaldırılan İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın, hastanede birkaç gün daha kalma ihtimali var.

Durumu iyiye giden Johnson'a rutin testlerin yapıldığı belirtilirken, İngiltere Başbakanı'nın ekibiyle temasta olduğu açıklandı.

Johnson, 10 gün boyunca ateşinin düşmemesi nedeniyle dün hastaneye kaldırılmıştı.

14.10 : ABD Savunma Bakanlığı'na mektup yazarak Guam adasında corona virüs karantinasına alınan gemisindeki personelin karaya çıkarılmasını isteyen kaptanın corona virüse yakalandığı iddia edildi.

New York Times gazetesi, "Savaşta değiliz, ölmemiz gerekmiyor" diyerek büyük yankı uyandıran Theodore Roosevelt uçak gemisinin kaptanı Yüzbaşı Brett Crozier'in test sonucunun pozitif olduğunu yazdı.

Haberin Devamı

ABD Donanması, konuyla ilgili sorulara yanıt vermiyor. Crozier, gemiden ayrılırken alkışlarla uğurlanmıştı.

Sosyal medyadan paylaşılan videoda gemideki askerlerin kaptanın ismini söyleyerek tezahürat yaptığı görülmüştü.

13.55 : Pirene dağlarında mahsur kalıp helikopter yardımıyla kurtarılan Fransız vatandaşı, ucuz sigara almak için yürüyerek İspanya'ya geçmeye çalıştığını söyledi. Kurtarma ekibi, dağlarda kaybolan adamı bitkin ve soğuktan titriyor halde bulduğunu bildirdi.

Fakat çektiği sıkıntılar, adama karantina kurallarını ihlalden 135 euro para cezası verilmesine engel olmadı. Yerel polis teşkilatı Twitter'den "Bir kez daha hatırlatıyoruz: EVDE KALIN" mesajı attı.

Son dakika... Merkelden tarihi çıkış


Dağ kurtarma ekibinin verdiği bilgiye göre İspanya sınırının 25 kilometre kuzeyindeki Perpignan'da yaşayan Fransız vatandaşı sınırı önce arabasıyla geçmeye çalıştı ama geri çevrildi. Bunun üzerine dağları bir yürüyüş patikasını takip ederek aşmaya karar verdi fakat yolda bir dereye ve dikenli çalıların arasına düştükten sonra yolunu kaybetti ve kurtarma ekiplerine ulaşarak yardım istedi.

Haberin Devamı

Kısa sürede bulunan adam helikopterle Perpignan'a götürüldü ve cezası kesildi.

Fransa'da uygulanan karantina kurallarına göre, insanlar sadece 'geçerli özel bir sebep' ile evden çıkabiliyor ve yanlarında bu sebebi açıklayan bir belge bulunması gerekiyor.

13.05 : İspanya eski Dışişleri Bakanı Javier Solana corona virüse yakalandı. İspanya'da daha önce başbakan yardımcısının testleri de pozitif çıkmıştı.

12.55 : İran'daki can kayıpları bir günde 136 artarak 3 bin 739'a yükseldi. 

12.50 : Dünya genelinde yeni tip corona virüs (Covid-19) nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 70 bini aştı.

12.45 : Belçika'da corona virüs salgınında vaka sayısı son 24 saate bin 123 artarak 20 bin 814'e ulaşırken, ölü sayısı da 185 artarak 1632 oldu.

İSPANYA'DAKİ DÜŞÜŞ UMUT IŞIĞI OLDU

12.38 : İspanya'da coronavirüs yüzünden yaşanan can kayıplarının sayısı dört gündür azalıyor. Pazartesi günü açıklanan can kaybı sayısı 637 oldu, pazar günü ise bu rakam 674'dü.

Bugün açıklanan sayı, 24 Mart'tan beri en düşük rakam.

Geçen Perşembe günü ise 950 kişi hayatını kaybetmiş ve bu şimdiye kadar kaydedilen en yüksek can kaybı olmuştu.

Yeni vaka sayısı ise 4.273 oldu. Uzmanlar, İspanya'da salgının doruk noktasına ulaşmış olabileceğini söylüyor; bu da umut ışığı yaratıyor. İspanya, dünyada corona virüs yüzünden en çok can kaybının yaşandığı ikinci ülke.

12.10 : İngiltere'de corona virüse yakalanan ebe Lynsay Coventry'nin iş arkadaşları, ölüm haberini alınca yıkıldı. Harlow'daki Prenses Alexandra Hastanesi'nde çalışan 54 yaşındaki ebe, Covid-19 teşhisi konulunca kendisini evinde karantinaya almıştı. Çalışma arkadaşları, ölüm haberinin ardından hastane koridorunda bir dakika sessizce bekledi.

Son dakika... Merkelden tarihi çıkış


İngiliz medyası, Coventry'nin Ulusal Sağlık Sistemi çalışanları içerisinde yaşamını yitiren ilk ebe olduğunu bildiriyor.

10.35 : Rusya'da son 24 saatte 954 corona virüs testi pozitif sonuç verdi, vaka sayısı 6 bin 343'e ulaştı. 954 yeni vaka ile, en yüksek günlük artış kaydedildi (önceki güne kıyasla yüzde 18 artış).

Rusya'da son üç günün rakamları düşüş göstermişti. Salgının merkezi ise Pazartesi günü eklenen 591 yeni vaka ile başkent Moskova.

Rusya sınırlarını kapattı, 12 milyon nüfuslu Moskova’da ise zorunlu ihtiyaçlar dışında sokağa çıkma yasağı getirildi.

10.20 : Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, sokağa çıkma yasakları döneminde ev içi şiddette küresel ölçekte 'korkutucu bir artış' olduğuna dikkat çekerek, hükümetleri adım atmaya çağırdı.

BM salgının başından bu yana ev işi şiddete yönelik yardım hatlarına ulaşanların sayısının Malezya ve Lübnan gibi ülkelerde geçen yılın iki katına ulaştığını, Çin'de ise geçen yılın aynı dönemine göre üçe katlandığını açıkladı.

Avustralya'da da ev işi şiddet yardım hattına yönelik Google'da yapılan aramalar son 5 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Son dakika... Merkelden tarihi çıkış


09.35 : İngiltere Başbakanı Boris Johnson, corona virüs testinin pozitif çıkmasının ardından 10 gün boyunca ateşinin düşmemesi nedeniyle dün akşam saatlerinde hastaneye kaldırıldı.

Geceyi hastanede geçiren Johnson'ın hastaneye kaldırılmasının acil bir durum nedeniyle değil, daha fazla test yapmak ve önlem amacıyla olduğu açıklandı.

Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, corona virüs belirtilerinin geçmemesi nedeniyle, doktorunun tavsiyesi üzerine böyle bir adımın atıldığı duyuruldu.

27 Mart günü Boris Johnson'ın virüs testinin pozitif çıktığı açıklanmıştı. Yüz yüze kabine toplantılarını iptal eden Johnson, Cuma sabahı bakanlarıyla video konferans düzenlemişti.

Johnson son olarak Perşembe akşamı başbakanlık konutunun penceresinden sağlık sistemi çalışanlarını alkışlarken görülmüştü.

JAPONYA'DA ALTI AYLIK OHAL

Son dakika... Merkelden tarihi çıkış


08.30 : Japon basını, Başbakan Şinzo Abe'nin bugün uzmanlarla yapacağı görüşmeler sonrası corona virüs salgınıyla mücadeleye yönelik olarak bazı bölgelerde altı aylık Olağanüstü Hal ilan edebileceğini duyurdu.

TBS kanalı OHAL'in Tokyo ve komşusu üç vilayeti kapsayacağını belirtti. Osaka da bu vilayetler arasında.

Japonya'da bir ilk olması beklenen OHAL ilanının Salı günü yapılması ve Çarşamba günü yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Başbakan Abe, ekonomik etkileri nedeniyle OHAL fikrine sıcak bakmıyordu ancak büyük şehirlerde son günlerde yükselen vaka sayısının Abe'yi bu kararı almak zorunda bırakacağı ifade ediliyor.

Japonya'da bugüne kadar corona virüsten 104 hasta yaşamını yitirdi, 4 bin 570 vaka belirlendi. Japon medyası, son 24 saatte 9 kişinin öldüğünü bildiriyor.

Son dakika... Merkelden tarihi çıkış


08.05 : Afrika ülkesi Gabon'da corona virüsün yayılmasına yol açtıklarından şüphelenilen pangolin ile yarasanın tüketim ve satışları yasaklandı. Orman ve Su Bakanı Lee White, nesli tükenme tehlikesindeki pangolinin zaten koruma altında olduğunu belirterek yasağa uymayanların cezalandırılacağını söyledi.

Gabon'da mart ortasında virüsün hayvanlara geçişini engellemek amacıyla doğal parklar ziyarete kapatılmış, park personeli karantinaya alınmıştı.

Afrika'nın yüzde 88'i ormanlarla kaplı ülkesi Gabon'da vahşi hayvan avı ve etinin tüketilmesi yaygın olarak görülüyor.

Gabon'da 21 insana corona virüs bulaştı, bir hasta Covid-19'dan yaşamını yitirdi.

07.45 : Cesetlerin apartmanlardan iplere sarılarak indirildiği Sri Lanka'da altı büyük şehirde iki haftalığına ilan edilen sokağa çıkma yasağı, iki hafta daha uzatıldı.

Söz konusu önlem, yakın zamanda Güney Kore'den ülkeye gelen 34 yaşındaki bir kişiye uygulanan testin pozitif çıkması üzerine alındı.

Sri Lanka'da 176 corona virüs tanısı konuldu, beş can kaybı var.

05.30 : Amerika'daki Johns Hopkins Üniversitesi'nin açıkladığı verilere göre Almanya'da corona virüs vaka sayısı 100 bini geçti. Sayıları Alman Robert Koch Enstitüsü'nden farklı bir yöntem kullanarak toplayan üniversite, Pazar gecesi itibarıyla Almanya'da 100 bin 123 kişinin enfekte olduğunu bildirdi. Almanya'da toplam ölüm sayısı 1584.

04.25 : Çin'le birlikte salgını durdurmayı başaran Güney Kore'de, 29 Şubat'tan bu yana ilk kez bir günde 50'den az vaka görüldü. 47 insana corona virüs teşhisi konulurken, ölü sayısı üç artışla 186'ya ulaştı.

WUHAN'DA TREN SEFERLERİ BAŞLIYOR

Son dakika... Merkelden tarihi çıkış

03.30 : Corona virüsün dünyaya yayıldığı Çin'de bir günde 39 yeni vaka tespit edildi, bir hasta hayatını kaybetti. Virüsün ilk kez görüldüğü Wuhan'da ise yüz yüze alışverişin engellenmesi için konulan sokak bariyerleri kaldırıldı, tren seferleri yeniden başlıyor.

Son dakika... Merkelden tarihi çıkış


8 Nisan Çarşamba gününden itibaren Wuhan kentinde 100 kadar yolcu treni yeniden hizmete giriyor.
Son dakika... Merkelden tarihi çıkış


Normal tarife uyarınca hizmete başlayacak olan trenler Shanghai, Shenzhen, Hangzhou gibi şehirlere ve Hubei eyaletinin diğer kentlerine yolcu taşıyacak.

Son dakika... Merkelden tarihi çıkış

Reuters haber ajansının bu sabah servis ettiği fotoğraflarda, Wuhan sokakları görülüyor. Kalabalıkların maskeli olarak yürüdüğü göze çarpıyor. 

KAPLAN CORONA VİRÜSE YAKALANDI

Son dakika... Merkelden tarihi çıkış


03.25 : New York'taki Bronx Hayvanat Bahçesinde yaşayan Nadia isimli kaplanda, corona virüs ortaya çıktı.

4 yaşındaki Malezya kaplanı Nadia'da görülen semptomlar üzerine Covid-19 testi yapıldı.

Kaplanla aynı yerde bulunan diğer üç kaplan ile üç aslanda da bazı virüs semptomları görüldü ancak tüm hayvanların durumu iyi.

Yetkililer, Nadia'ya semptom göstermeyen bir hayvanat bahçesi çalışanından virüsün bulaşmış olabileceğini söylüyor.

Amerikan medyası, ülkede bugüne kadar daha önce herhangi bir hayvanda Covid-19 vakası rapor edilmediğini bildiriyor.

Çin'in Vuhan bölgesindeki ilk vaka dışında corona virüsün insanlar arasında yayılmasında hayvanların herhangi bir rol oynadığına ilişkin bilimsel bir bulgu yok.

02.55 : Meksika'da bir günde 253 corona virüs testi pozitif sonuç verdi ve vakalar 2 bin 143'e yükseldi. Son 24 saatte can kayıpları 15 artışla 94'e çıktı.

Bir başka Orta Amerika ülkesi Guatemala ise, ABD'den sınır dışı edilen göçmenlerin her uçağa 25'er kişi bindirilmesini istedi.

02.00 : ABD Başkanı Donald Trump, New York'taki ölümlerin düşüşe geçmesinin güzel bir sinyal olduğunu söyledi.

Federal hükümetin New York'a 600 bin N95 maskesi göndereceğini belirten ABD lideri, şimdiye kadar ülke çapında 1 milyon 670 bin ABD'linin test edildiği bilgisini verdi.

00.45 : Karayiplerdeki ülkesi Haiti'de corona virüsten ilk ölüm gerçekleşti. 55 yaşındaki erkek hastanın hipertansiyon ve diyabet rahatsızlığı bulunduğu belirtiliyor. Dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Haiti'de şimdiye kadar 21 vaka teşhis edildi. Gece sokağa çıkma yasağı uygulanan Haiti'nin nüfusu 10 milyonu aşıyor.

ÖZÜR DİLEYİP KOLTUĞUNU BIRAKTI

Son dakika... Merkelden tarihi çıkış


00.10 :
Sokağa çıkma yasağına uymayan İskoçya Başbakanı’nın sağlık konusundaki başdanışmanı istifa etti. İskoç özerk yönetiminin tıp konusundaki başdanışmanı Dr. Catherine Calderwood, ailesiyle birlikte ikinci evlerini ziyaret ettiği için polis tarafından uyarıldıktan sonra koltuğunu bıraktı.

Calderwood ve ailesinin seyahatlerinin fotoğrafı Scottish Sun gazetesi tarafından yayınlanmıştı. Pazar günü öğlen saatlerinde özür dileyen Calderwood, görevine odaklanmaya devam edeceğini açıklamıştı.

İskoçya Emniyet Genel Müdürü Iain Livingstone da yerel polis memurlarının Calderwood'u uyardığını belirterek "Evlerden çıkmama kuralı istisnasız herkes için geçerlidir" dedi.

İskoç hükümeti geçen ay, İskoçya kırlarında ikinci evleri olanların izolasyona girmek için bölgeye gitmesini eleştirmiş, bunu 'sorumsuzca bir davranış' olarak adlandırmıştı.

Scottish Sun, Calderwood'un ikamet ettiği Edinburgh'daki evine arabayla bir saat uzaklıkta olan Earlsferry'deki ikinci evinin yakınlarında ailesiyle golf oynarken görüntülendiğini aktarıyor.

Pazar öğlen konuyla ilgili bir açıklama yapan Dr. Calderwood "Ailemle birlikte sosyal mesafe kuralını sürekli uygulamış olsak da insanlara verdiğim tavsiyeyi kendimin uygulamadığını fark ettim. Bunun için özür dilerim" ifadelerini kullandı.

İskoç İşçi Partisi Sağlık Sözcüsü Monica Lennon ise hükümetin halka örnek olması gerektiğini söyleyerek Dr. Calderwood'u istifaye davet etti. Pazar akşam saatlerinde Calderwood'un istifa ettiği açıklandı.