Dünya Son dakika... Helikopterden Arapça anons duyuldu! 'Kalanlar ölecek'

Son dakika... Helikopterden Arapça anons duyuldu! 'Kalanlar ölecek'

04.02.2022 - 09:58 | Son Güncellenme:

Televizyonların yayınlarını kesmesine yol açan saldırı haberi beklendiği gibi dünyada ilk haber. Washington Post terör örgütü DEAŞ'ın 'hayalet' liderinin bir geri dönüş planlarken köşeye sıkıştırıldığını yazdı, CNN International Türkiye sınırının sıfır noktasındaki operasyonu canlı izleyen ABD liderinin gerildiği anları sayfasına taşıdı. The Telegraph ise 'cüretkar' operasyon sırasında Black Hawk helikopterlerinden anons yapıldığını bildiriyor.

Son dakika... Helikopterden Arapça anons duyuldu Kalanlar ölecek

Perşembe gününün ilk saatlerinde uluslararası haber ajanslarının 'acil' koduyla dünyaya duyurduğu ABD özel kuvvetlerinin Türkiye-Suriye sınırındaki operasyonunun detayları akşam saatlerinde netleşti, terör örgütü DEAŞ'ın lideri Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi'nin öldürüldüğü bizzat Başkan Joe Biden tarafından açıklandı.

Haberin Devamı

Yardımcısı ve diğer güvenlik ekibiyle sınırdaki Atme'de gerçekleşen operasyonu canlı izleyen ABD lideri Biden, katil sürüsünün başındaki El Kureyşi'nin kendisini havaya uçurduğu bilgisini verdi. Uluslararası ajanslar, helikopterle iniş yapan özel kuvvetler askerlerinin baskın yaptığı evden gün içinde çok sayıda fotoğraf servis etti. Fotoğraflarda üç katlı evin çöktüğü ve bazı odaların kan gölüne döndüğü göze çarptı.

Dünyayı sarsan operasyon sırasında bir ABD helikopteri zorunlu iniş yaptı. Askerlerin yaralanmadan ayrıldığı helikopter daha sonra ABD'ye ait insansız hava aracından ateşlenen füzeyle imha edildi.

Son dakika... Helikopterden Arapça anons duyuldu Kalanlar ölecek

TÜRKİYE'YE BİLGİ VERİLDİ

Bir Beyaz Saray yetkilisi, operasyonun ardından ABD ordusunun aralarında Türkiye'nin de bulunduğu tüm müttefiklerine bilgi verdiğini söyledi. Yetkili, Hacı Abdullah veya Profesör olarak bilinen El Kureyşi'nin öldürülmesini bir kilometre taşı olarak tanımladı.

Haberin Devamı

Katil sürüsünün lideri El Kureyşi'nin bombayı infilak ettirmesiyle büyük bir patlama sesi duyuldu, aralarında çocuklar ve kadınların da olduğu 13 kişi öldü. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, patlamada ölenlerden dördünün çocuk, üçünün kadın olduğunu bildiriyor.

TELEVİZYONLAR YAYINLARINI KESTİ

DEAŞ liderinin öldürülmesi beklendiği gibi bütün dünyada ilk haber oldu, televizyonlar yayınlarını kesti. BBC, El Kureyşi'nin öldürüldüğü baskının ABD tarafından aylarca dikkatli bir şekilde planlandığını yazdı. ABD'li bir üst düzey yetkili, Biden'ın operasyona dair bir ay önceden bilgilendirildiğini ve Salı günü yeşil ışık yaktığını bildirdi.

The New York Times gazetesi de operasyonun aylarca süren titiz planlamanın ardından geldiğini manşetten verdi. New York Times, riskil baskını hazırlayan ipucunun aylar öncesinden elde edildiğini ve DEAŞ liderinin Suriye'nin kuzeybatısındaki evde saklandığı bilgisine ulaşıldığını kaydediyor.

Son dakika... Helikopterden Arapça anons duyuldu Kalanlar ölecek

'DEAŞ'ın 'hayalet' lideri bir 'geri dönüş' planlarken ABD komandoları tarafından köşeye sıkıştırıldı' manşetiyle haberi sayfasına taşıyan The Washington Post, El Kureyşi'nin ölümünün selefiyle neredeyse aynı şekilde gerçekleştiğinin altını çiziyor.

Haberin Devamı

EN GERİLİMLİ ANLAR

CNN International, 'ABD'nin DEAŞ liderine baskın düzenlediği sırada Beyaz Saray'daki Durum Odası'nın içi' başlıklı haberinde Joe Biden'ın operasyonu canlı izlediğini ve özellikle helikopterin iniş yapmak zorunda kaldığı anların endişeyle takip edildiğini bildiriyor.

'Biden DEAŞ liderinin Suriye'deki ABD baskınıyla öldürüldüğünü söylüyor' başlığını kullanan Al Jazeera, katil sürüsünün başının aile üyeleri ve kendisini havaya uçurduğunu ilk sayfasından aktardı.

Son dakika... Helikopterden Arapça anons duyuldu Kalanlar ölecek

Wall Street Journal gazetesi, operasyonun gece yarısı saat 01.00'de başladığını, helikopterle indirilen Amerikan askerlerinin üç katlı binaya yaklaştığını belirtiyor. Wall Street Journal'ın haberinde, El Kureyşi'nin binanın üçüncü katında bombayı infilak ettirdiği bilgisi var.

İngiliz The Telegraph gazetesi ise, 'cüretkar' operasyon için aylar süren hazırlığın ardından düğmeye basıldığını belirtip Black Hawk helikopterlerinden Arapça yapılan anonsu sayfasına taşıdı: "Eğer teslim olursanız herkes güvende olacak. Kalanlar ölecek."

Haberin Devamı

10 MİLYON DOLARLIK ÖDÜL

Birkaç yıl boyunca Irak ve Suriye'nin neredeyse üçte ikisini kontrol eden terör örgütü DEAŞ'ın önceki lideri Ebubekir El Bağdadi de, Ekim 2019'da yine Amerikan özel kuvvetlerinin baskınıyla öldürülmüştü. Ebu İbrahim El Haşimi El Kureyşi, Bağdadi öldürüldükten beş gün sonra terör örgütünün başına geçmiş ve başına ABD tarafından 10 milyon dolarlık ödül konmuştu.

Son dakika... Helikopterden Arapça anons duyuldu Kalanlar ölecek

El Kureyşi'nin yok edilmesi, Bağdadi'nin öldürülmesinden bu yana muhaliflerin kontrolündeki Suriye'nin kuzeybatısındaki en büyük operasyon.

DEAŞ'ın liderliğini alan El Kureyşi hakkında çok az bilgi vardı. DEAŞ'ın rakibi terör örgütleri, El Kureyşi'yi tanımlamak ve hor görmek için 'bilinmeyen' ve 'anonim' ifadelerini kullanmıştı.

Her şeye rağmen terör destekçileri, ki bunlara örgütün önde gelen medya oluşumları da dahil, Ebu İbrahim el Haşimi el Kureyşi'ye bağlılıklarını ilan etmek için birbirleriyle yarışmıştı. Pek çoğu, mesajlaşma uygulaması Telegram'da profil fotoğrafını, bağlılık sözü veren cümlelerin yer aldığı ortak bir fotoğraf ile değiştirmişti.

Haberin Devamı

DEAŞ, Bağdadi'nin halefinin ismini nispeten hızlı açıklamıştı. El Kureyşi'nin yerine geçecek ismin kim olacağı ve ne zaman açıklanacağı merak ediliyor.

Terör örgütünün eski lideri Ebu Ömer el Bağdadi Nisan 2010'da öldürüldüğünde, DEAŞ'ın öldüğünü doğrulaması bir hafta, yerine geçen ismi ilan etmesi ise bir ay almıştı.

Son dakika... Helikopterden Arapça anons duyuldu Kalanlar ölecek

BIDEN: ÖZEL KUVVETLER BASKINI YAPMAYI SEÇTİK

El Kureyşi'nin öldürüldüğünü dünyaya ilan eden ABD lideri Biden, "Birliklerimiz teröristi yakalamak için yaklaşırken, o son bir umutsuz korkaklık eylemiyle, kendi ailesinin ya da binadaki diğer kişilerin hayatlarını umursamadan, işlediği suçlar için adaletle yüzleşmek yerine kendini havaya uçurmayı seçti" diye konuştu.

Sivillerin öldürülmesini engellemek için hava saldırısı yerine IŞİD liderini hedef alan özel kuvvetler operasyonunun gerçekleştirildiğini belirten Biden, "Bu teröristin çocuklar da dahil olmak üzere etrafını ailelerle çevrelemeyi seçtiğini bilerek onu bir hava saldırısıyla hedef almak yerine, kendi halkımız için çok daha büyük bir riske girerek özel kuvvetler baskını yapmayı seçtik" ifadesini kullandı.

Son dakika... Helikopterden Arapça anons duyuldu Kalanlar ölecek

Operasyonun tüm dünyadaki teröristlere 'Peşinizden geleceğiz ve sizi bulacağız' mesajı verdiğini söyleyen ABD lideri, "Amerikan halkını terörist tehditlerden korumaya çalışıyorum ve bu ülkeyi korumak için kararlı adımlar atacağım" sözlerini ekledi.

ABD'li bir yetkili de, 'korkakça terörist taktiği'ni 2019'daki Bağdadi operasyonunda da gördüklerini belirtti.

Bir dönem Irak'ın en büyük kenti Musul'u da elinde tutan terör örgütü DEAŞ, uluslararası koalisyonun desteklediği yerel güçlerin operasyonuyla yenildi. Terör örgütü eski gücünden uzak olsa da son haftalarda yeniden saldırılar düzenliyor.